Advertentie

‘Gaskraan moet verder dicht’ vindt Raad van State

Eerder nog besloot Kamp dat er in die periode 33 miljard kuub mag worden gewonnen. Hij mag alleen terugkeren naar dat niveau als we te maken krijgen met een heel koude winter. aldus de Raad van State. Aardgaswinning veroorzaakt aardbevingen in het gebied.

18 november 2015

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet de gaskraan verder dichtdraaien. De Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM mag tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub aardgas winnen in Groningen. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in een zaak rond tientallen bezwaren van onder meer gemeenten, belangengroepen en particulieren.

Koude winter
Eerder nog besloot Kamp dat er in die periode 33 miljard kuub mag worden gewonnen. Hij mag alleen terugkeren naar dat niveau als we te maken krijgen met een heel koude winter. aldus de Raad van State. Aardgaswinning veroorzaakt aardbevingen in het gebied.

Geen duidelijkheid
De Raad van State veegde het besluit van de minister van tafel omdat de bewindsman onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom de gaskraan niet verder kan worden dichtgedraaid dan 33 miljard kuub per jaar. Zo is er minder gas nodig om iedereen te kunnen voorzien en ook vindt de raad dat de risico’s in het gebied groter zijn dan Kamp zegt. De minister is ten onrechte uitgegaan van de gaswinning in een koud jaar.

Voorlopige voorziening
Omdat de rechter het besluit van de minister heeft vernietigd, zou de NAM eigenlijk onbeperkt gas mogen winnen. De Raad van State nam daarom een voorlopige voorziening die de gaswinning beperkt tot 27 miljard kuub. Ook moet de gaskraan bij Loppersum, waar de kans op bevingen het grootst is, zoveel mogelijk dicht blijven. Het door de rechter ingestelde plafond blijft van kracht totdat minister Kamp een nieuw besluit heeft genomen over wat hij na oktober 2016 met de gaskraan gaat doen.

Reactie burgemeester Albert Rodenboog (Loppersum)

Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum op RTV Noord: 'Dit is opnieuw een stap in de goede richting. De Raad van State erkent dat het in Groningen net zo veilig moet zijn als in de rest van Nederland. Het is erg jammer dat we dat telkens voor de rechter moeten uitvechten. Het is goed dat opnieuw is besloten dat de gaskraan in Loppersum in principe dicht blijft. Het is hier rustiger geworden, maar risico’s zijn er nog steeds. We zien verder dat de bevingen zich nu verplaatsen. Alleen door de gasproductie in het hele veld verder terug te schroeven, wordt het daar ook weer rustiger en veiliger.'

Reactie gedeputeerde Eelco Eikenaar

Eelco Eikenaar, gedeputeerde (SP): 'Dit is een kleine overwinning. De minister heeft bakzeil moeten halen, maar voor de provincie is dit nog niet genoeg. De gaswinning moet verder terug om de veiligheid van de Groningers te garanderen. We zijn blij dat de Raad van State ook erkent dat de hoogte van de gaswinning samenhangt met de veiligheid. We verwachten dan ook dat dit een rol gaat spelen bij toekomstige beslissingen van de minister over de gaswinning.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie