Advertentie

G32 wil 700 extra wijkagenten

De grote steden, verenigd in het stedennetwerk G32, willen dat het kabinet investeert in de politie. Er moet geld komen voor 700 extra wijkagenten.

22 april 2016

De grote steden, verenigd in het stedennetwerk G32, willen dat het kabinet investeert in de politie. Er moet geld komen voor 700 extra wijkagenten.

Mooi begin

De Tweede Kamer heeft op 7 april een motie aangenomen om meer wijkagenten beschikbaar te stellen, met name gericht op het voorkomen van jihadisme. Volgens de steden van de G32 is dat een mooi begin. Maar uitbreiding van capaciteit zou niet alleen gericht moeten zijn op terrorismebestrijding.

20 procent meer
De norm voor het aantal wijkagenten is momenteel 1 per 5000 inwoners. In sommige wijken is deze norm volgens de G32 echter te laag. Als er meer politie-inzet nodig is in probleemwijken, zo stelt de G32, moet dat niet leiden tot minder agenten in andere wijken. Om ook in die wijken de minimale norm te handhaven, zijn volgens de steden 20 procent meer wijkagenten, in totaal 700 Fte, nodig.

Opsporing
Het werk van de wijkagenten en opsporing gaan hand in hand, stelt de G32. Daarom vindt het stedennetwerk dat ook geïnvesteerd moet worden in de verbinding met de opsporing en de kwaliteit van de opsporing, vooral op het gebied van ‘maatschappij ondermijnende criminaliteit’. Milo Schoenmaker, portefeuillehouder veiligheid binnen de G32: ‘Er blijven te veel zaken liggen. Dat is niet uit te leggen aan onze inwoners, die wij oproepen om alert te zijn, signalen door te geven en aangifte te doen bij de politie als ze slachtoffer zijn van een misdrijf.  Bovendien  is nog veel criminaliteit niet zichtbaar. Om dat aan te pakken moeten politieagenten adequaat uitgerust zijn, met nieuwe kennis en vaardigheden, maar ook met bijvoorbeeld up-to-date ICT-voorzieningen. Alleen dan kan de politieorganisatie haar werk goed doen.’

Noodoproep
Met haar pleidooi sluit de G32 aan bij de noodoproep die de regioburgemeesters eind maart deden aan het kabinet. Zij schreven onder andere: ‘Als  burgemeesters zijn wij verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in onze gemeenten. Wij zien in de praktijk dat de bezuinigingen nu effect gaan hebben op de slagkracht van de politie. Daarom zijn maatregelen noodzakelijk.’ 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Tijdens allerlei mediacessies wordt door ministers gepocht over de aanwezigheid van wijkagenten. Ik loop al aardig lang mee maar ik heb in mijn leven nog nooit een wijkagent gezien. Kennelijk begint deze afwezigheid op meer plaatsen door te dringen.
Advertentie