of 59221 LinkedIn

Fusiegemeente wil eerder naar stembus

De gemeenteraden van Naarden, Muiden en Bussum willen dat de inwoners van de te vormen fusiegemeente niet pas weer in november 2022 naar de stembus gaan, maar in maart 2018. Dit verzoek hebben de drie gemeenteraden aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) ingediend. De raden vinden een zittingsduur van ruim zes jaar voor een nieuwe gemeenteraad te lang.

Inwoners van de fusiegemeente Naarden, Muiden en Bussum gaan niet pas in maart 2022 naar de stembus, maar in maart 2018. Dit verzoek hebben de drie gemeenteraden althans gedaan aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken). De raden vinden een zittingsduur van ruim zes jaar voor een nieuwe gemeenteraad te lang.

Legitimiteit

De democratische legitimiteit van de nieuwe raad kan met zo’n lange zittingsduur in het gedrang komen, stellen de drie gemeenteraden. Volgens de nieuwe Wet Algemene regels herindeling (Wet Arhi) zou de nieuwe fusiegemeente de reguliere raadsverkiezingen van maart 2018 overslaan. Als de fusiepartners dat niet zien zitten, moeten de betrokken gemeenteraden een brief sturen. De drie betrokken raden hebben onlangs besloten de minister te vragen om in maart 2018 mee te mogen doen met de verkiezingen. De drie gemeenten willen per 1 januari 2016 fuseren. De inwoners van de nu nog zelfstandige gemeenten kiezen in november 2015 een gemeenteraad voor de nieuwe gemeente.   


Gooise Meren

De nieuwe gemeente gaat mogelijk Gooise Meren heten. Deze naam staat bovenaan in de top drie van namen die door een onafhankelijke commissie zijn geselecteerd. Op twee staat Naardingerland, op drie  Naarden-Bussum. Uit de 389 verschillende namen die door circa 750 inwoners, ondernemers en instellingen uit Naarden, Muiden en Bussum waren ingediend, selecteerde de commissie er drie. Zij adviseert te kiezen voor Gooise Meren omdat deze naam het meest recht doet aan alle drie de gemeenten en ‘de nieuwe fusiegemeente trefzeker karakteriseert en lokaliseert’.  Naardingerland is weer zeer verantwoord uit historisch oogpunt en doet ook recht aan Bussum en Muiden, zo stelt de commissie. Naarden-Bussum is passend voor Naarden en Bussum en sluit aan bij het gelijknamige treinstation.


Raadsbesluit

Het onafhankelijke advies wordt nu aan de drie gemeenteraden voorgelegd. Mogelijk dat zij op 20 oktober hierover een besluit nemen, maar de datum staat nog niet helemaal vast. Als de drie niet voor dezelfde kiezen, gaat de fusiegemeente vanaf 2016 als Bussum – de grootste van de drie – door het leven. Dat is in de wet bepaald.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.