Advertentie

Fusie splijt en verbindt

In de Brabantse gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel worden woensdag de enige raadsverkiezingen van Nederland gehouden. In Groningen wordt de hulp van de rechter ingeroepen om herindeling van Haren te voorkomen.

18 november 2016

Terwijl in de Brabantse gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel woensdag de enige raadsverkiezingen van Nederland worden gehouden, is in Groningen de hulp van de rechter ingeroepen om herindeling te voorkomen.

Negen partijen

Negen politieke partijen doen overmorgen mee aan de herindelingsverkiezingen voor een nieuwe raad van de nieuwe gemeente Meierijstad (78.600 inwoners). Vijf landelijke en vier lokale partijen strijden om de 35 zetels, waaronder een partij – die zichzelf ‘Lijst blanco’ noemt – die alleen uit jongeren bestaat en wordt aangevoerd door een 19-jarige lijsttrekker. Naast vaste (42) stembureaus in de drie gemeenten, rijdt er op 23 november een mobiele stembus rond.


Bestuurlijk commitment

De verkiezingen zijn het sluitstuk van een tot nu toe succesvol verlopen fusieproces, stellen de drie burgemeesters aan de vooravond van de verkiezingen. Het bestuurlijk commitment is volgens Jetty Eugster (burgemeester van Schijndel), Peter Maas (burgemeester van Sint-Oedenrode) en waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van Veghel één van de succesfactoren van het geruisloos verlopen fusietraject.

Kort geding

Hoe anders gaat het in het Groningen, waar het burgercomité Haren samen met inwoners een kort geding heeft aangespannen tegen de provincie Groningen. De provincie heeft besloten dat Haren per 2019 met de stad Groningen en Ten Boer moet fuseren, omdat een zelfstandig Haren ‘risicovol’ en – in regionaal opzicht – ‘niet duurzaam’ is. Het burgercomité noemt de opstelling en werkwijze van de provincie onrechtmatig. Het wil dat de rechter een streep zit door de verplichte herindeling.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Lijkt me vrij l,ogisch dat er steeds meer verzet komt tegen herindelingen omdat hierdoor de afstand tussen kiezer en gekozene groter wordt, de inspraak steeds kleiner wordt en sociale contrôle tussen burgers onderling ook verdwijnt. Kortom, als samenleving ga je er op achteruit. De enige die er op vooruit gaan zijn de politieke fracties want die gaan er op vooruit met hun inwonertalgerelateerde fractie-subsidie doch de burger wordt steeds meer anoniem en in de steek gelaten.Niet meer doen dus!
henk / medewerker div
In het geval van de gemeente Haren gaat het om een groep bemiddelde bejaarden die voor een overgroot deel hun riante salaris in Groningen verdiend hebben.

De gemeente Haren mist bestuurskracht en heeft een zeer onzekere financiele situatie.

Herindelen met Groningen is de beste optie
Advertentie