Advertentie

Fusie drie provincies al in 2015

Kabinet wil fusie voor verkiezing Provinciale Staten in mei 2015

01 november 2012

Het nieuwe kabinet wil dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland al in 2015 zijn gefuseerd. Bij de provinciale verkiezingen in mei 2015 moeten kiezers al kunnen stemmen voor één provinciebestuur.

Uitspraak Samsom

Dat bleek tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer woensdag. Op de vraag van D66-Kamerlid Alexander Pechtold of de fusie al een feit moet zijn bij de eerstkomende verkiezing voor Provinciale Staten, antwoordde onderhandelaar Diederik Samsom: 'Als het aan ons ligt wel. Het voornemen ligt er.'

Niet zo duidelijk in Regeerakkoord

Met zoveel woorden stond het nog niet in het Regeerakkood. De besparing die de fusie moet opleveren wordt 'in de periode tot 2017 gerealiseerd', is daarin te lezen. Overigens neemt het kabinet over de positie van de Noordoostpolder later een beslissing. Die komt wellicht bij Overijssel.

Gezwinde spoed

Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes, hoort graag van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken hoe die zich dat voorstelt. 'De minister zal met gezwinde spoed aan de slag moeten gaan als hij 2015 wil halen.'

Voordelen eerst aantonen

Noord-Holland heeft zich steeds pragmatisch opgesteld in de fusiediscussie. Remkes: 'Als het beter kan door samen te gaan, dan gaan we samen. Maar dat moet dan wel duidelijk worden aangetoond.'

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

roeland
Absoluut helemaal nix

1) vanuit de geschiedenis is Doornstad al een provincie geweest en Noord Holland ook.

2) Flevoland is een nieuwe provincie gebasseerd op de nieuwste ontpoldering vanuit dus historisch oogpunt gewoon niet doen.

Als ze toch al te klein zijn zal dat met schaal vergroting niet zo heel veel opschieten.

Wat heeft Utrecht te maken met Flevoland met al zijn polders?

Kijk langer dan je neus lang is en verplaats Schiphol gewoon naar de Markermeer polder, maak er een mooi stuk groen omheen vergroot ook de oostvaardeplassen met al zijn hebben en houden hebben een mooi stuk groen erbij.

Werkgelegenheid in die omgeving gaat omhoog heb je gelijk je schaal vergroting

daarnaast trein naar Schiphol vanuit Noord-Holland en Flevoland en Amsterdam en heel de omgeving profiteert ervan want bedrijven kunnen nu erom heen vestigen dus veel meer activiteiten kunnen zich ontplooien dan toon je visie en die JSF gewoon laten vallen.

Amehoela dat dat duurder is dan doorgaan.

Elk vliegtuig dat gekocht wordt kost 35 miljoen euro meer dan in het begin.

En voor wat? De testen wijzen uit dat de JSF gewoon uit de lucht geschoten wordt door de concurrentie.

Dus in een oorlog of vredesmissie gaat dat gewoon toestellen kosten en evt levens.

Daarnaast is deze jsf nog een minder wendbaarder dan de f16 gewoon laten vallen niets meer mee doen



chesnedy
Prima idee. Menig Duitse deelstaat is groter dan Nederland en functioneert goed. Het is de onderliggende structuur en instrumenten die dit bepalen. Een stad als New York die meer inwoners heeft dan deze 3 provincies heeft slechts 7 bestuurders op het hoogste niveau. En een goede gezamelijke naam en betekenis voor Flevoland, Utrecht en Noord_Holland is "FUN"
R2RIO
'Gewest Holland' lijkt mij wel een mooie naam voor de nieuwe Randstadprovincie Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.
Niek / jurist
Goed plan om dit door te zetten. NH, Utrecht en Flevoland is 1. Met uitzondering van de NOP, die kan met de kop van Overijssel bij Noord Nederland (met Friesland, Groningen en Drenthe). Twente en de Achterhoek kunnen bij Gelderland. Limburg en Noord-Brabant kunnen ook bij elkaar en Zeeland kan bij Zuid-Holland. Klaar is Kees.

Ook mogen de waterschappen wel bij de provincies. En kleinere ZBO's als werkdiensten voor zover ze niet onder een departement geplaatst kunnen worden. Grotere gemeenschappelijke regelingen kunnen voortaan ook bij de provincie ondergebracht worden. Dat zal de wil van de gemeenten om de zaken voortaan zelf te (blijven) doen versterken en dus ook een proffesionalisering bij de gemeentes veroorzaken. Dat dit laatste soms met schaalvergroting gepaard gaat, is helemaal niet erg.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Opmerking 1: alweer een onderwerp dat niet zo duidelijk naar voren komt in het regeerakkoord..

Opmerking 2: CdK NH lijkt helder in het openbaar: CdK Flev. heeft het druk met het College van GS; CdK Utrecht.......

Opmerking 3: vele varianten zijn nog mogelijk. Hè, wat lekker makkelijk vanaf de zijlijn...

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Ik krijg het gevoel dat de regering een kuil gegraven heeft waar ze zelf in zal vallen. De "afstand" tussen provinciebestuur en kiezer is al groot, wat uitkomt in het opkomstpercentage. Een grote (mega-provincie maakt die afsatand nóg groter en de opkomst evenredig(?) lager wat onvoordelig zal gaan uitpakken voor een regering die nu nog geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.
Wiltink e / Verzorgende
Hoe krijgt het voor elkaar om NIET te luisteren naar de gewone mens. De meesten willen ABSOLUUT geen 5 provincies. Er daarvoor bent u minister. Luisteren naar de gewone mens
J. Kop
@hirundinea

Klets geen onzin. Een Duitse deelstaat is totaal iets anders dan een Nederlandse provincie. Onvergelijkbare eenheden. Als je van niks weet, moet je gewoon niet reageren.
Willem Jan
Jammer genoeg blijven de plannen halverwege steken. Gekozen burgemeesters en CvdK(?), zoals gebruikelijk in Europa ontbreken in de plannen. Op deze wijze wordt de afstand overheid versus bburger inderdaad alleen maar groter,.
evert
De naam voor dit landsdeel circuleert in ieder geval al in de wandelgangen: Noord Flutland
Boppe
Van Friesland blijven ze af!
O. ten Hove
We kunnen net zo goed alle provincies laten opgaan in Nederland als provincie van de EU. We kunnen alle gemeenten vervangen door één grote gemeente met 17 miljoen inwoners die de zelfde naam krijgt als de provincie waar ze in ligt: Nederland. Hebben we maar één burgemeester nodig die thans de functie van premier heeft. De wethouders zijn dan gelijk aan wat nu ministers zijn en we kunnen dan het ministerie van buitenlandse zaken, binnenlandse zaken, defensie en ontwikkelingssamenwerking opheffen want daarvoor hoeven geen wethouders benoemd te worden. En de gemeenteraad bestaat dan uit 150 leden zetelend in Den Haag. Wat een besparing: 1 burgemeester in plaats van 450, een tiental wethouders in plaats van de vele honderden, en 150 raadsleden in plaats van de vele duizenden. En geen ambassades, geen militairen etc. Go, Rutte, go for it. En schaf ook het koningshuis dan af, want als provincie van de EU heb je geen koningshuis meer nodig. Barsosso en die Belg kunnen die functie overnemen...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Kom op Johan! Dit is toch appeltje - eitje en kat in het bakkie voor jou. Of is dit het IPO standpunt?
Richard / Beleidsmedewerker
Aardrijkskunde

Beste Niek,

De Achterhoek zit al in de provincie Gelderland, En Overijssel bestaat naast de kop van Overijssel en Twente ook nog uit Salland.......



Je zou ook Europees kunnen denken!

- Zeeuws Vlaanderen bij Vlaanderen

- Noord Brabant bij Belgisch Brabant

- Belgisch Limburg en Nederlands Limburg samen

- West en Oost Friesland bij Friesland

Of zijn landsgrenzen heiliger dan provinciegrenzen?
G. vd Pol
Zoals meestal zoeken de luitjes die het voor het zeggen hebben het in structuuraanpassingen als de samenwerking tussen bepaalde onderdelen niet optimaal uit de verf komt. Simpelweg omdat men het wezenlijke probleem (gebrek aan functionele samenwerking) niet kan en durft aan te pakken. Dit wordt weer zo'n ontzettend kostbare reorganisatie waar niemand wat aan heeft. En wie wordt de dupe ? Juist : de klant (burger/bedrijf), want reken er niet om dat de dienstverlening beter (sneller/goedkoper) wordt, integendeel.
Alex Ossel / Beheerder
Lees dit eerst voordat men te groot wordt:



http://www.managementsite.nl/31885/strategie-bes …

Doeke Kuipers / corporatieman
Dit wordt een regelrechte concurrent van de Rijksoverheid, niet doen lijkt mij!
Frans Kuipers / Oud-Statenlid/adviseur Communicatie en Coaching
Een boom, elke plant en dus ook de mens heeft een eigen omgeving nodig om te kunnen 'leven'. Die omgeving is te vergelijken met het haarvatenstelsel, (wortelstelsel) waarzonder geen boom, geen plant en dus ook geen mens kan groeien, opbloeien. Waar is kabinet Rutte-II in godsnaam mee bezig?
Advertentie