of 59250 LinkedIn

Frauderende wethouder Buren niet vervolgd

Oud-wethouder Idzerd Lautenbach (CDA) van de gemeente Buren wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. De gemeente Buren had aangifte gedaan tegen de wethouder wegens valsheid in geschrifte.
3 reacties

Oud-wethouder Idzerd Lautenbach (CDA) van de Gelderse gemeente Buren wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. De gemeente Buren had aangifte gedaan tegen de wethouder wegens valsheid in geschrifte. 

Paraaf vervalst
De bestuurder had eigenhandig een collegevoorstel gewijzigd, de paraaf van een ambtenaar vervalst en het voorstel vervolgens ingebracht.

 

Seponeren

Het OM heeft besloten de zaak te seponeren. De gevolgen voor Lautenbach zijn erg groot geweest, aldus het OM. Hij legde zijn functie neer. Ook zou hij niet uit eigenbelang hebben gehandeld.

 

Versnellen

De wethouder wilde de behandeling van het voorstel versnellen. Het ging om een bijdrage van de gemeente aan de inwoners van Zoelmond, voor een project van de kerk. ,,Ze wilden daar een gemeenschapsruimte. Ik vond dat een mooi plan. Maar ik kreeg er bij het college de handen niet voor op elkaar. Er waait een harde liberale wind, alle subsidies zijn afgeschaft. Het duurde bij de ambtenaren erg lang en toen vorige week het stuk er eindelijk lag, bleek de ambtenaar ziek te zijn. En ik wilde het graag in het college hebben", liet de wethouder eerder optekenen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred op
100% eens met Fritz!
Waarom een advies veranderen i.p.v. een inhoudelijk debat voeren?? Absurde aandacht voor de schijnbaar onvermijdelijke behoefte aan uitsluitend afparafeerbare en terugleesbare adviezen. Niet alleen bestuurders maar ook het ambtelijke apparaat zouden zich moeten realiseren dat zij over de inhoud na moeten denken en dat pocedures bedoeld zijn om juist dat nadeneken makkelijker te maken. Procedures hebben dus niet het wetmatig doel van vooral "ja" en "nee" vinkjes verzamelen.......
Door Harry op
Politiek gezien is de handelwijze van deze wethouder laakbaar. Maar strafrechtelijk gezien is er niets aan de hand. De vraag is wat de gemeente (de burgemeester ?) dan heeft bezield om aangifte bij het OM te doen. Toch een politieke afrekening ?
Door Fritz A. von Geusau op
Dhr Lautenbach probeert een beetje klunzig en amateuristisch zijn gedrag te vergoeilijken. Als hij zo graag een voorstel in het college wil hebben, dan hoeft hij niet eigenmachtig het voorstel te wijzigen of een paraaf te vervalsen. Het bestuur moet besturen, de ambtenaren adviseren. Het lijkt er eerder op dat de wethouder zich gesteund wilde zien met een vervalst advies, in plaats van dat hij, zoals een goed bestuurder betaamt, contrair gaat en goed motiveert waarom er door het college contrair besloten zou moeten worden. Dit soort bestuurders, die zich trachten te verschuilen achter ambtenaren, nota bene met een vervalst advies, kan de gemeente Buren missen als koude pap. En dan ook nog in de pers ventileren dat hij zich van geen kwaad bewust is. Tuurlijk heer Lautenbach, Het is volslagen normaal om parafen te vervalsen en stukken aan te passen. U doet zich dommer voor dan dat u in werkelijkheid bent.