Advertentie

Forum wint voorsteden, GroenLinks grote steden

GroenLinks is in minstens veertien gemeenten de grootste, zoals in de steden Utrecht, Leiden, Maastricht, Delft, Amersfoort, Arnhem en Zwolle en naar het lijkt ook in grote steden als Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden, met name in de plaatsen rond de grote steden, maar ook in Rotterdam.

21 maart 2019

Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden, met name in de plaatsen rond de grote steden, maar ook in Rotterdam. GroenLinks werd in minstens veertien gemeenten de grootste, zoals in de steden Utrecht, Leiden, Maastricht, Delft, Amersfoort, Arnhem en Zwolle en naar het lijkt ook in Amsterdam, Groningen en Nijmegen.

FvD wint voorsteden
Forum voor Democratie wint veel in plaatsen waar de VVD en de PVV in 2015 nog de meeste stemmen kregen. Van de steden om de grote steden heen werd Forum voor Democratie de grootste in Edam-Volendam: 40 procent van de stemmen. Ook in Zaanstad, Zandvoort, Velsen, Landsmeer, Wormerland, Purmerend, Aalsmeer en Haarlemmermeer werd de partij de grootste. In de regio Haaglanden won de partij van Thierry Baudet in Rijswijk, Westland en Zoetermeer. Rotterdam is de grootste stad die Baudet veroverde.

GroenLinks wint grote steden
GroenLinks won vooral in plaatsen waar vier jaar geleden D66 de grootste partij was. Naast winst in steden als Utrecht en Maastricht lijkt de partij ook te winnen in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Er zijn trouwens ook grote steden waar Forum voor Democratie won. Dat zijn naast Rotterdam ook Almere, Tilburg, Enschede, Lelystad en Hengelo. In de regio Rotterdam was de partij de grootste in Dordrecht, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Albrandswaard, Nissewaard, Ridderkerk, Barendrecht en Capelle aan den IJssel.

D66 verliest bijna overal
Vier jaar geleden boekte D66 een grote winst bij de Statenverkiezingen, maar gisteren was dat helemaal anders. De partij leed nederlaag na nederlaag na nederlaag. De ongeveer driehonderd uitslagen die bekend zijn bij het ANP, zijn vrijwel zonder uitzondering negatief voor D66. In Venray stijgt de partij van 11,5 procent naar 12,6 procent. Op Urk stijgt de partij van twaalf naar vijftien stemmen, wat betekent dat de partij op 0,2 procent blijft staan. In alle andere gemeenten zakt D66. In Utrecht is de klap vooralsnog het grootst. Vier jaar geleden was D66 daar de grootste partij met 25,6 procent van de stemmen, ongeveer twee keer zo veel als concurrenten GroenLinks, VVD en PvdA. Woensdag bleef de partij steken op 14,5 procent, ongeveer de helft van winnaar GroenLinks. Ook in Amersfoort en Arnhem verloor D66, evenals in Wageningen, thuisstad van oud-partijleider Alexander Pechtold.

SP verliest in elke gemeente
De SP heeft woensdag een zwaar verlies geleden, erkende partijleider Lilian Marijnissen al op de uitslagenavond. Hoe groot het verlies is, blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP: de SP verloor in elke gemeente. Dat kan nog veranderen, omdat enkele tientallen uitslagen nog niet bekend zijn. De SP deed het naar verhouding het best op Urk. Daar daalde de partij van 0,6 procent naar 0,3 procent, oftewel van 39 naar 31 stemmen. In Staphorst moest de partij een half procentpunt inleveren. Het verlies was het grootst in het Brabantse Boxmeer, thuisplaats van oud-partijleider Emile Roemer. De SP was daar vier jaar geleden verreweg de grootste partij, met 32,3 procent van de stemmen. Op woensdag kreeg de SP 17,1 procent. Het CDA is daar de grootste geworden. Ook in Cuijk en in Mill en Sint Hubert ging de SP hard onderuit. Alles bij elkaar werd de partij ongeveer gehalveerd, van 11,7 procent vier jaar geleden naar bijna 6 procent nu.

Denk doet het goed in Schiedam
Nieuwkomer DENK scoorde het beste resultaat van de uitslagenavond in Schiedam. Daar kreeg de partij 7,7 procent van de stemmen. Dat is meer dan D66, CDA en SP behaalden in de Zuid-Hollandse plaats. In Rotterdam behaalde DENK 7,5 procent, net iets minder dan de PVV van Geert Wilders. Andere plaatsen waar DENK naar verhouding vrij veel steun heeft, zijn Den Haag, Amsterdam, Maassluis, Roermond, Utrecht en Vlaardingen. In veel van die plaatsen krijgt ook Forum voor Democratie veel stemmen. In het hoge noorden hoeft DENK niet op veel enthousiasme te rekenen. In het Groningse Pekela en op de Friese eilanden Ameland en Terschelling kreeg de partij geen enkele stem, in Loppersum ging het iets beter, met twee stemmen. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Terlouw / Politiek Geograaf
Interessant. De randen van de metropoolregio's verzetten zich steeds meer tegen het centrum. Het lijkt erop dat het meer metropolitane netwerk verhaal steeds meer botst op territoriale identiteitsverhalen. Dat vinden we niet alleen in de nationale, maar ook in de lokale politiek terug. Zie: Legitimising identity discourses and metropolitan networks: urban competitiveness versus territorial protection, Geojournal

https://rdcu.be/br5i2
Karel van Klaveren
Veel aandacht voor DENK, dat welgeteld 0 (nul) zetels zal halen in de Eerste Kamer.
Advertentie