Advertentie

Forse vroegboek-bonus huishoudelijke hulp toelage

Den Haag is niet bepaald kinderachtig met het verstrekken van de Huishoudelijke Hulp Toelage aan daadkrachtige gemeenten. Vroegboekers krijgen veel meer Van Rijn-gelden dan waar ze om vroegen. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is begonnen met de verdeling van de 190 miljoen euro die hij gemeenten onlangs toezegde om de rijksbezuinigingen op de huishoudelijke hulp de komende twee jaar te verzachten.

25 november 2014

Den Haag is niet bepaald kinderachtig met het verstrekken van de Huishoudelijke Hulp Toelage aan daadkrachtige gemeenten. Vroegboekers krijgen veel meer Van Rijn-gelden dan waar ze om vroegen.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is begonnen met de verdeling van de 190 miljoen euro die hij gemeenten onlangs toezegde om de rijksbezuinigingen op de huishoudelijke hulp de komende twee jaar te verzachten. In juli kondigde hij de regeling voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) aan. Omdat hij en minister Asscher (Sociale Zaken) vaart wilden maken hielden ze de gemeenten in september een extra worst voor: wie zijn plannen ‘binnen een week’ in Den Haag indiende, kon extra geld krijgen.

Ruim dubbel zo veel

De gemeente Drimmelen is één van de gelukkigen. Voor de financiering van de huishoudelijke hulp in de zorg krijgen de gemeenten ruim dubbel zo veel geld van het rijk dan waarop was gerekend. Waar de Brabantse gemeente rekende op 112.000 euro voor 2015 en hetzelfde bedrag voor 2016, wordt dat 285.000 euro voor zowel 2015 als 2016 – bijna 3,5 ton meer dan waarop werd gerekend. Volgens verantwoordelijk wethouder Mark van Oosterhout (VVD) betekent dat minder ontslagen in de thuishulp en minder ongemak voor de cliënten: de gemeente kan het uurtarief verlagen en meer mensen verliezen hun huidige schoonmaakhulp niet.

Miljoenenregen in regio Hilversum

De vlag kan ook uit in Hilversum en omgeving. Tien gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek rekenden in 2015 en 2016 op iets meer dan een miljoen euro. Dat blijkt nu bijna acht miljoen euro te worden. Het geld wordt verdeeld naar de omvang van gemeenten.

Gemeenten moesten vóór 15 oktober een aanvraag voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) indienen. Voor een positieve beoordeling door VWS geldt dat het uiteindelijke plan vóór 1 december 2014 is ingediend bij het ministerie - ondertekend door tenminste één aanbieder en één wethouder. In de aanvraag moet de gemeente weergeven hoe ze extra middelen int om de werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen te vergroten ten opzichte van de situatie die in de gemeente zou ontstaan zonder de extra middelen. Ook moet in de aanvraag duidelijk worden hoe de gemeente de toelage gaat inzetten ter ondersteuning van de vraag naar huishoudelijke hulp of dienstverlening waar huishoudelijke hulp onderdeel van is.

Baanbehoud 14.000 mensen

In totaal hadden 300 gemeenten voor 15 oktober plannen ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid om aanspraak te maken op deze toeslag. De meeste gemeenten zijn nog in afwachting van een oordeel en daarmee eventuele toekenning. Als hun plannen, en die van alle andere gemeenten, ongewijzigd worden goedgekeurd, kunnen ongeveer 14.000 mensen langer hun baan behouden. Dat rekende staatssecretaris Van Rijn de Kamer onlangs voor.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bm wigger / hulpverlener
Is er een lijst met de namen van de gemeenten die deze bonus krijgen?
gerrie
In Den Haag hebben ze schijnbaar een geldmachine. Zo'n boompje waar de flappen aanhangen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Och, minister Asscher strooit ook al met geld voor nutteloze banenplannen. In plaats van de G20 Top zou Asscher eens met Van Rijn twee dagen op werkbezoek in Gent kunnen gaan. In die stad bestaat een uitstekend zorgsysteem, waar mensen ook met dienstenchecks van de overheid kunnen betalen. Het levert wel duizenden legale banen op en een goed zorgstelsel. In Nederland krijgen we er in 2015 tienduizenden zwartwerkers bij. Eerlijke mensen, die echter door de overheid zijn uitgekost omdat ze te duur waren.
Ria Huisman / directeur
Het is gewoon pappen en nat houden we dienen dit plan in en als de mensen niets doen geen bezwaar indienen dan is het toch gauw verdiend.

Tegenstrijdig thuis blijven wonen zonder hulp en als je niet uitkijkt wordt je ook nog gekort voor de inkomsten en huishoudnorm. Neem niemand meer in huis je bent straks het haasje.

Onzinbeleid van sociale zaken en vws.

Wij moeten ook aktie gaan voeren zij onze belgische buren die pikken het niet.
Piet van der Meer / beleidsontwikkelaar
Bijlage: Overzicht van aanvragende regio’s en gemeenten Regio / Gemeente Regio / Gemeente Regio / Gemeente

A2 gemeenten

Groningen

Regio Westerkwartier

Aa en Hunze

Haarlemmermeer

Reimerswaal

Alkmaar

Hardenberg

Rijswijk

Amsterdam

Haren

Rotterdam

Apeldoorn

Hattem

Schiedam

Appingedam

Hilversum

Schijndel

Arnhem

Hoogeveen

Schouwen-Duiveland

Assen

Hoogezand-Sappemeer

's-Gravenhage

Bar

Houten

's-Hertogenbosch

Barneveld

Huizen

Simpelveld

Bedum

IJsselstein

Slochteren

Bellingwedde

Kampen

Smallingerland

Best

Kapelle

Spijkenisse en Bernisse

Blaricum

Katwijk

Stadskanaal

Borger-Odoorn

Kerkrade

Sun

Borsele

Landgraaf

Terneuzen

Breda

Lansingerland

Texel

Brielle

Laren

Tholen

Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne

Leiden

Tilburg

Brummen

Lelystad

Twentse regio

Brunssum

Leusden

Tynaarlo

Bunnik

Lopik

Utrecht

Bussum

Loppersum

Veendam

Capelle aan den IJssel

Maassluis

Veenendaal

Coevorden

Menterwolde

Veere

Dalfsen

Meppel

Veldhoven

De Marne

Middelburg

Vianen

De Wolden

Midden-Delfland

Vlaardingen

Delft

Montfoort U

Vlissingen

Delfzijl

Muiden

Voerendaal

Deventer

Naarden

Voorst

Diemen, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn, De Ronden-Venen

Nieuwegein

Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg

Drechtsteden

Nijkerk

Weesp

Drimmelen

Nijmegen

Westelijke Mijnstreek

Dronten

Noord Limburg

Westerveld

Ede

Noord-Beveland

Westland

Eemnes

Oldambt

Wijdemeren

Eemsmond

Olst-Wijhe

Winsum

Emmen

Ommen

Zaanstreek-Waterland

Epe

Onderbanken

Zoetermeer

Friesche Gemeenten

Pekela

Zwolle

Goes

Raalte
Advertentie