of 59221 LinkedIn

Forse vroegboek-bonus huishoudelijke hulp toelage

Den Haag is niet bepaald kinderachtig met het verstrekken van de Huishoudelijke Hulp Toelage aan daadkrachtige gemeenten. Vroegboekers krijgen veel meer Van Rijn-gelden dan waar ze om vroegen. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is begonnen met de verdeling van de 190 miljoen euro die hij gemeenten onlangs toezegde om de rijksbezuinigingen op de huishoudelijke hulp de komende twee jaar te verzachten.

Den Haag is niet bepaald kinderachtig met het verstrekken van de Huishoudelijke Hulp Toelage aan daadkrachtige gemeenten. Vroegboekers krijgen veel meer Van Rijn-gelden dan waar ze om vroegen.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is begonnen met de verdeling van de 190 miljoen euro die hij gemeenten onlangs toezegde om de rijksbezuinigingen op de huishoudelijke hulp de komende twee jaar te verzachten. In juli kondigde hij de regeling voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) aan. Omdat hij en minister Asscher (Sociale Zaken) vaart wilden maken hielden ze de gemeenten in september een extra worst voor: wie zijn plannen ‘binnen een week’ in Den Haag indiende, kon extra geld krijgen.

 

Ruim dubbel zo veel

De gemeente Drimmelen is één van de gelukkigen. Voor de financiering van de huishoudelijke hulp in de zorg krijgen de gemeenten ruim dubbel zo veel geld van het rijk dan waarop was gerekend. Waar de Brabantse gemeente rekende op 112.000 euro voor 2015 en hetzelfde bedrag voor 2016, wordt dat 285.000 euro voor zowel 2015 als 2016 – bijna 3,5 ton meer dan waarop werd gerekend. Volgens verantwoordelijk wethouder Mark van Oosterhout (VVD) betekent dat minder ontslagen in de thuishulp en minder ongemak voor de cliënten: de gemeente kan het uurtarief verlagen en meer mensen verliezen hun huidige schoonmaakhulp niet.

 

Miljoenenregen in regio Hilversum

De vlag kan ook uit in Hilversum en omgeving. Tien gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek rekenden in 2015 en 2016 op iets meer dan een miljoen euro. Dat blijkt nu bijna acht miljoen euro te worden. Het geld wordt verdeeld naar de omvang van gemeenten.

Gemeenten moesten vóór 15 oktober een aanvraag voor de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) indienen. Voor een positieve beoordeling door VWS geldt dat het uiteindelijke plan vóór 1 december 2014 is ingediend bij het ministerie - ondertekend door tenminste één aanbieder en één wethouder. In de aanvraag moet de gemeente weergeven hoe ze extra middelen int om de werkgelegenheid voor huishoudelijke hulpen te vergroten ten opzichte van de situatie die in de gemeente zou ontstaan zonder de extra middelen. Ook moet in de aanvraag duidelijk worden hoe de gemeente de toelage gaat inzetten ter ondersteuning van de vraag naar huishoudelijke hulp of dienstverlening waar huishoudelijke hulp onderdeel van is.

 

Baanbehoud 14.000 mensen

In totaal hadden 300 gemeenten voor 15 oktober plannen ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid om aanspraak te maken op deze toeslag. De meeste gemeenten zijn nog in afwachting van een oordeel en daarmee eventuele toekenning. Als hun plannen, en die van alle andere gemeenten, ongewijzigd worden goedgekeurd, kunnen ongeveer 14.000 mensen langer hun baan behouden. Dat rekende staatssecretaris Van Rijn de Kamer onlangs voor.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet van der Meer (beleidsontwikkelaar) op
Bijlage: Overzicht van aanvragende regio’s en gemeenten Regio / Gemeente Regio / Gemeente Regio / Gemeente
A2 gemeenten
Groningen
Regio Westerkwartier
Aa en Hunze
Haarlemmermeer
Reimerswaal
Alkmaar
Hardenberg
Rijswijk
Amsterdam
Haren
Rotterdam
Apeldoorn
Hattem
Schiedam
Appingedam
Hilversum
Schijndel
Arnhem
Hoogeveen
Schouwen-Duiveland
Assen
Hoogezand-Sappemeer
's-Gravenhage
Bar
Houten
's-Hertogenbosch
Barneveld
Huizen
Simpelveld
Bedum
IJsselstein
Slochteren
Bellingwedde
Kampen
Smallingerland
Best
Kapelle
Spijkenisse en Bernisse
Blaricum
Katwijk
Stadskanaal
Borger-Odoorn
Kerkrade
Sun
Borsele
Landgraaf
Terneuzen
Breda
Lansingerland
Texel
Brielle
Laren
Tholen
Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne
Leiden
Tilburg
Brummen
Lelystad
Twentse regio
Brunssum
Leusden
Tynaarlo
Bunnik
Lopik
Utrecht
Bussum
Loppersum
Veendam
Capelle aan den IJssel
Maassluis
Veenendaal
Coevorden
Menterwolde
Veere
Dalfsen
Meppel
Veldhoven
De Marne
Middelburg
Vianen
De Wolden
Midden-Delfland
Vlaardingen
Delft
Montfoort U
Vlissingen
Delfzijl
Muiden
Voerendaal
Deventer
Naarden
Voorst
Diemen, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn, De Ronden-Venen
Nieuwegein
Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg
Drechtsteden
Nijkerk
Weesp
Drimmelen
Nijmegen
Westelijke Mijnstreek
Dronten
Noord Limburg
Westerveld
Ede
Noord-Beveland
Westland
Eemnes
Oldambt
Wijdemeren
Eemsmond
Olst-Wijhe
Winsum
Emmen
Ommen
Zaanstreek-Waterland
Epe
Onderbanken
Zoetermeer
Friesche Gemeenten
Pekela
Zwolle
Goes
Raalte
Door Ria Huisman (Directeur) op
Het is gewoon pappen en nat houden we dienen dit plan in en als de mensen niets doen geen bezwaar indienen dan is het toch gauw verdiend.
Tegenstrijdig thuis blijven wonen zonder hulp en als je niet uitkijkt wordt je ook nog gekort voor de inkomsten en huishoudnorm. Neem niemand meer in huis je bent straks het haasje.
Onzinbeleid van sociale zaken en vws.
Wij moeten ook aktie gaan voeren zij onze belgische buren die pikken het niet.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Och, minister Asscher strooit ook al met geld voor nutteloze banenplannen. In plaats van de G20 Top zou Asscher eens met Van Rijn twee dagen op werkbezoek in Gent kunnen gaan. In die stad bestaat een uitstekend zorgsysteem, waar mensen ook met dienstenchecks van de overheid kunnen betalen. Het levert wel duizenden legale banen op en een goed zorgstelsel. In Nederland krijgen we er in 2015 tienduizenden zwartwerkers bij. Eerlijke mensen, die echter door de overheid zijn uitgekost omdat ze te duur waren.
Door Gijs op
In Den Haag hebben ze schijnbaar een geldmachine. Zo'n boompje waar de flappen aanhangen.
Door bm wigger (hulpverlener) op
Is er een lijst met de namen van de gemeenten die deze bonus krijgen?