Advertentie

Europa's groenste stad is...Vlaardingen

Vlaardingen was al de groenste stad van Nederland en mag zich sinds afgelopen weekend ook de groenste stad van Europa noemen. Niet echt een stad waaraan men meteen denkt, wanneer je ‘groen’ hoort. Toch liet de jury van de Entente Florale in Italië zich daar niet van weerhouden.

29 september 2010
Jury
De groenheid van een stad die zo is ingeklemd tussen industriële gebieden, het ecologische groenonderhoud dat al 30 jaar plaatsvindt, de betrokkenheid van burgers bij de natuur, de netheid, de koppeling van het landelijke gebied aan de stad, de jury was van dit alles erg onder de indruk.

Groen
Volgens wethouder Milieu en Cultuur Jan Robberegt was juist het feit dat Vlaardingen niet meteen bekend staat als een ‘groene stad’ een voordeel. Zo zei de jury ‘Het laatste decennium is de stad voortvarend gestart met sanering, renovatie en herstel van verouderde wijken uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw en de industriebebouwing in het centrum. De jury heeft buitengewoon veel waardering voor de wijze waarop de stad deze moeilijke opgave realiseert.’

Goud
Op 10 thema’s kon men in totaal 100 punten halen en Vlaardingen had met 85 punten een ‘gouden medaille.’ Net zoals 3 andere Europese steden. Sinds Vlaardingen is uitgeroepen tot groenste stad van Nederland heeft de stad veel aan publiciteit gedaan. Er waren wedstrijden voor de groenste straat, de groenste tuin, het groenste balkon en er waren speciale groene routes uitgestippeld. ‘Het is natuurlijk mooi voor het imago van de stad’, aldus Robberegt.

Groenpeil
Vlaardingen wil haar groenpeil graag hoog houden. ‘Dat wordt moeilijk met alle bezuinigingen, maar we willen op zo een hoog mogelijk niveau blijven. Op dit moment wordt begonnen aan de restauratie van het stadspark Oranjepark, dus we gaan zeker door met de groeninspanningen.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

arie kuijvenhoven / inwoner
Dat Vlaardingen de groenste zou zijn, van heel Europa nog wel, verbaast me hogelijk. Ik woon hier al jaren en ervaar alleen maar toenemende overlast. Van de snelweg, van vliegtuigen, van gillende sirenes en jongens en meisjes die veel te laat nog op straat rondhangen, van door de gemeente onderhouden bermen waar heel onvakkundig alles voor de voet op wordt weggemaaid en van een buitengebied dat eentoniger is dan een produktiebos. In Vlaardingen-Ambacht voeren we nu zelfs actie want de gemeente wil een geluidsscherm aanleggen voor nieuwbouw, waarbij de geluidsoverlast voor de bewoners nog weer toeneemt. Vlaardingen de groenste? Misschien als je ernaar kijkt, maar niet als je er woont.
Jos van Veghel / inwoner
Vlaardingen heeft ten opzichte van de jaren vijftig/zeventig/zeventig/tachtig/negentig een grote sprong vooruit gemaakt als het gaat om leefbaarheid, lucht- en waterkwaliteit en groen. De uitverkiezing tot groenste stad van europa is en verdiend en een felicitatie waard. Een geboren en getogen Vlaardinger.
Advertentie