Advertentie

Elzinga: Faber overtrad verwantenregeling niet

Marjolein Faber, PVV-lijsttrekker in de Eerste Kamer, heeft volgens hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga onverstandig gehandeld door het bedrijf van haar zoon een betaalde opdracht te geven. Maar onrechtmatig is het niet.

02 maart 2015

Marjolein Faber, PVV-lijsttrekker in de Eerste Kamer, heeft volgens hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga onverstandig gehandeld door het bedrijf van haar zoon een betaalde opdracht te geven. Maar onrechtmatig is het niet.

In een indirect gevraagd advies aan Faber trok de Groningse staatsrechtgeleerde de conclusie dat er een onverstandig besluit was genomen met een hoog integriteitsrisico. Maar het probleem steekt volgens hem ‘wat ingewikkelder in elkaar steekt dan in de media is weergegeven.’ Elzinga licht zijn advies aan Marjolein Faber toe in een extra column op de website van Binnenlands Bestuur.

Fractiebijstand voor compagnon zoon

Het verwijt van ‘een onrechtmatigheid over de hele linie’ is volgens de hoogleraar niet goed verdedigbaar. In vele regelingen van fractiebijstand staat dat geen geld mag worden gegeven voor opdrachten aan verwanten tot en met de tweede graad. ‘De PVV-fractie in de Gelderse Staten kende dat verbod en vroeg de compagnon van het betreffende websitebedrijf – een VOF – om diensten te verrichten. De zoon van mevrouw Faber werd dus als mede-eigenaar van de VOF bewust buiten beeld geplaatst. De compagnon verrichtte de werkzaamheden. Al te veel kennis over de aard van een VOF was er kennelijk niet, want bij een dergelijke opdracht komt de netto-opbrengst natuurlijk ook voor een deeltje terecht bij de verwant die dat niet mag ontvangen. Het was een onverstandig besluit van de PVV-fractie om de boel zo in elkaar te steken, want het is een kleine moeite om een ander bureau te nemen. En het is vooral vragen om moeilijkheden. Op dat punt is het beeld geheel helder. Meteen stoppen en beëindiging van het contract.’

Aanpassen regeling in Gelderland

Het probleem is dat er in de regelingen voor fractiebijstand wordt gesproken over verwanten in persoon en niet over organisaties. Het precieze doel van de verwantenregeling richt zich op personen en dat mag niet zo maar tot organisaties worden uitgebreid. ‘En dan kan ook niet in rechte worden volgehouden dat er bij opdrachten aan organisaties onrechtmatig is gehandeld’, aldus Elzinga. ‘In Gelderland staat nu de vraag ter discussie of en op welke wijze de regeling moet worden aangepast, want organisaties vallen niet onder het verbod.’

Lees de column hier. 

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arie Penarie / Heilige-huisjes-schopper
Het debat in de Gelderse Staten gaat natuurlijk helemaal niet om het vragen van tekst en uitleg aan Marjolein Faber.



Dit debat, het is al helemaal geen debat, want Gedeputeerde Staten heeft NIKS te zeggen over het naar huis sturen van een lid van Gedeputeerde Staten! Men gaat dus tijd en geld van de belastingbetaler verspillen om te mekkeren over een onderwerp waar men nòg iets over te zeggen, nòg iets over te beslissen heeft.

Dit geeft al de absurditeit aan van dit voorgestelde fopdebat in de Gelderse Staten.



Dit fopdebat dient maar één doel:

de ILLUSIE wekken dat de PVV iets onoirbaars heeft gedaan, en daarmee géén enkel recht van spreken heeft over de criminele activiteiten van partijen zoals de VVD, met rechtzaken tegen Verheijen, van Rey, Verver, Hooijmakers, en nog vele anderen.

Of de criminele activiteiten van de PvdA met dieven als Bert van der Roest, fraudeur Bahattin Erbas, of als kers op de taart Kathalijne de Kruif, die eerst bij PvdA zat, toen naar de VVD verhuisde en nu zowat de grootste wietbarones lijkt te zijn van Maarssen en omstreken.



Commisaris der Koning Clemens Cornielje, niet geheel verrassend van de VVD, die Gedeputerde Staten aanstuurde op dit fopdebat, gaf in het NRC op voorhand al aan dat hij vind dat Faber de regel overtreden had, en dus schuldig is aan iets waarvan de bedenker van de integriteitsregels hierboven stelt dat dat niet zo is.



Dezelfde Clemens Cornielje die als lid van de integriteitscommissie van de VVD die onderzoek deed naar de malversaties van Mark Verheijen schoorvoetend tot de conclusie kwam dat er misschien, eventueel, mogelijkerwijs iets niet klopte aan de declaraties van vrind Mark. NADAT tegen deze al aangifte was gedaan van fraude, nota bene!!



De gretigheid waarmee partijen als VVD, PvdA en D66 als iets te geile teefjes staan op te rijden tegen dit non-verhaal maakt des te pijnlijker duidelijk hoe zeer men de aandacht probeert af te leiden van het eigen gefraudeer, crimineel gedrag, nepotisme, omkoperij, lekken, en zowat elke andere vorm van witteboordencriminaliteit waarmee deze partijen groot zijn geworden, en machtig blijven..
August Biels / gewezen ambtenaar
Het meest brutale vind ik nog wel dat de VVD voorop loopt in het rumoer tegen Faber. Als er op dit moment toch één partij is die z'n kop moet houden.....
faber
@Penarie heeft het er maar moeilijk mee. In het politieke bedrijf neemt iedereen elkaar de maat. Faber heeft dat ook gedaan en ligt nu zelf onder het vergrootglas. PVV-ers hebben de hinderlijke gewoonte om in de kramp te schieten zodra blijkt dat ze net zo vaak zwakke momenten hebben als alle andere gewone stervelingen. Een klusje gunnen aan een familielid? Je moet er maar opkomen; vroeger kwam je daar wel mee weg maar sinds van politici verwacht wordt dat ze als heilige door het leven lukt dat meer. Dat klimaat is ontstaan door partijen als de PVV.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Hoekstra `slaat de spijker op de kop`
hans wieser / senior project/programmamanager
@penarie is erg lang van stof, te lang om te worden gelezen c.q. serieus te worden genomen. Laten wij elkaar geen mietje noemen, als het zoontje van Helga Faber bij een ander bedrijf had gewerkt, had dat bedrijf de opdracht gekregen. Vriendjes-/familiepolitiek dus en dat is niet de bedoeling om zo met gemeenschapsgeld om te gaan. Of daar sluitende regels voor zijn op te stellen, vraag ik mij af. Mazen zullen er altijd blijven.

Waar de goe-gemeente terecht zich aan stoort, is dat Helga moord en brand schreeuwde bij Pv/DA-er Co Verdaas maar zelf net zo goed naast het morele potje pieste. Vreemde vergelijking? Nee want volgens mij piest Helga Faber staand!!
Pipadekloon / Voorlichter
VVD is doodsbang voor PVV en probeert zich in allerlei bochten te wringen om aandacht van hun wanstaltige beleid af te leiden.Gaat hun niet helpen.Bovendien als er ergens gefraudeerd word is het wel binnen de VVD.Statistieken te over.Bovendien ga je naar het meest geschikte bedrijf.
Fritz
Naar de letter van de verordening heeft prof. Elzinga ongetwijfeld gelijk. De geest van de verordening is echter om te voorkomen dat de schijn wordt gewekt dat aanverwanten bevoordeeld worden. Als men vervolgens zaken doet met een organisatie, zoals Prof. Elzinga dat noemt, maar weet dat de winst uiteindelijk bij een aanverwant terecht komt, lijkt me dat toch handelen in strijd met de geest van de verordening. Sterker nog, ik vind het wat laf om je dan te verschuilen achter een taalkundige uitleg van de verordening. De strikte interpretatie van Prof. Elzinga volgend, zou het dus ook betekenen dat ieder statenlid of -fractie bloed- of aanverwanten die als organisatie (eenmanszaak, VOF etc.) opereren, opdrachten kan toeschuiven. Dat lijkt me nu niet de bedoeling geweest van de verordening. Immers op die wijze wordt het wel heel gemakkelijk om het verbod uit de verordening te omzeilen. Ik begrijp de strikte interpretatie van de verordening, maar ik vind het wat goedkoop als Statenleden/-fracties zich achter die strikte uitleg verschuilen, zeker als men integriteit zo hoog in het vaandel heeft
Kaas !
Faber heeft dus keurig gehandeld, jammer voor de 24/7 PVV bashers deze dode NRC mus..
doeterniettoe / -
Het bagatelliseren van dit voorval door PVV-aanhangers is stuitend: blijkbaar gelden voor hen andere regels dan voor andere partijen?

En het dan gek vinden dat de PVV met de nek wordt aangekeken?
Linda
Hulde voor prof. Elzinga dat hij blijft bij zijn eerdere standpunten en niet meegaat in de klopjacht op PVV-ers. Dat is wat je noemt nou echt een voorbeeld van integriteit. En dat voor een PvdA-er !



@Hubert: Uw laatste zin is zo seksistisch als wat. Blij dat u geen bestuurder bent in mijn woonplaats.
hans wieser / senior project/programmamanager
@linda een beetje verzuurd? Enige humor is nooit weg in deze discussie, waarin jij alleen constateert dat Elzinga bij zijn standpunt blijft. Hij zegt "niet onrechtmatig" maar hij zegt ook "wel onverstandig". Jou wellicht onwelgevallig.... Politici moeten aanvoelen wanneer iets wel/niet kan ongeacht de op papier staande regels. Wij zitten niet te wachten op onverstandige politici. Ook niet in jouw woonplaats. Toch?
Jeroen / Gemeenteambtenaar
De PVV aanhang is weer eens behoorlijk (en dan citeer ik Wilders) aan het "roeptoeteren en aan het huilie huilie". Te pas en te onpas zijn ze bezig met datgene wat niet PVV'ers in hun ogen verkeerd zouden doen waarbij ze verbaal ook nog eens keer op keer over de scheef gaan, maar oh wee als ze van repliek gedient worden met datgene wat ze zelf over niet PVV'ers te zeggen hebben dan is het land ineens te klein.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Linda. U komt toch niet toevallig uit Wassenaar? De opmerking van Hubert zie ik als een uit de hand gelopen mop. Met u eens dat Elzinga zaken objectief heeft bezien en geconcludeerd zoals in zijn vakgebied behoort. Wel vreemd dat de fracties nu de regeling willen aanpassen. Hebben zij misschien nog iets onder de vloerbedekking geschoven? Er komt een moment dat andere partijen voor vergelijkbare zaken door onderzoeksjournalistiek (bijv. door luis in de pels GS) aan de schandpaal komen. Zo je doet zo je ontmoet. Oog om oog tand om tand in een andere cultuur.
hans wieser / senior project/programmamanager
Gaat het hier over die mevrouw die bij de vorige PSverkiezing voorstelde om in de Achterhoek een kerncentrale te bouwen? Ik begrijp niet dat er mensen zijn die deze politica serieus nemen. Ze roept altijd maar wat en niemand trekt zich daar iets van aan. Doodzwijgen is het beste.
Advertentie