of 59232 LinkedIn

Elzinga: Faber overtrad verwantenregeling niet

Het provinciehuis van Gelderland
Het provinciehuis van Gelderland

Marjolein Faber, PVV-lijsttrekker in de Eerste Kamer, heeft volgens hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga onverstandig gehandeld door het bedrijf van haar zoon een betaalde opdracht te geven. Maar onrechtmatig is het niet.

In een indirect gevraagd advies aan Faber trok de Groningse staatsrechtgeleerde de conclusie dat er een onverstandig besluit was genomen met een hoog integriteitsrisico. Maar het probleem steekt volgens hem ‘wat ingewikkelder in elkaar steekt dan in de media is weergegeven.’ Elzinga licht zijn advies aan Marjolein Faber toe in een extra column op de website van Binnenlands Bestuur.

 

Fractiebijstand voor compagnon zoon

Het verwijt van ‘een onrechtmatigheid over de hele linie’ is volgens de hoogleraar niet goed verdedigbaar. In vele regelingen van fractiebijstand staat dat geen geld mag worden gegeven voor opdrachten aan verwanten tot en met de tweede graad. ‘De PVV-fractie in de Gelderse Staten kende dat verbod en vroeg de compagnon van het betreffende websitebedrijf – een VOF – om diensten te verrichten. De zoon van mevrouw Faber werd dus als mede-eigenaar van de VOF bewust buiten beeld geplaatst. De compagnon verrichtte de werkzaamheden. Al te veel kennis over de aard van een VOF was er kennelijk niet, want bij een dergelijke opdracht komt de netto-opbrengst natuurlijk ook voor een deeltje terecht bij de verwant die dat niet mag ontvangen. Het was een onverstandig besluit van de PVV-fractie om de boel zo in elkaar te steken, want het is een kleine moeite om een ander bureau te nemen. En het is vooral vragen om moeilijkheden. Op dat punt is het beeld geheel helder. Meteen stoppen en beëindiging van het contract.’

 

Aanpassen regeling in Gelderland

Het probleem is dat er in de regelingen voor fractiebijstand wordt gesproken over verwanten in persoon en niet over organisaties. Het precieze doel van de verwantenregeling richt zich op personen en dat mag niet zo maar tot organisaties worden uitgebreid. ‘En dan kan ook niet in rechte worden volgehouden dat er bij opdrachten aan organisaties onrechtmatig is gehandeld’, aldus Elzinga. ‘In Gelderland staat nu de vraag ter discussie of en op welke wijze de regeling moet worden aangepast, want organisaties vallen niet onder het verbod.’

Lees de column hier. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan-Hein (oud-klasgenoot) op
Gaat het hier over die mevrouw die bij de vorige PSverkiezing voorstelde om in de Achterhoek een kerncentrale te bouwen? Ik begrijp niet dat er mensen zijn die deze politica serieus nemen. Ze roept altijd maar wat en niemand trekt zich daar iets van aan. Doodzwijgen is het beste.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Linda. U komt toch niet toevallig uit Wassenaar? De opmerking van Hubert zie ik als een uit de hand gelopen mop. Met u eens dat Elzinga zaken objectief heeft bezien en geconcludeerd zoals in zijn vakgebied behoort. Wel vreemd dat de fracties nu de regeling willen aanpassen. Hebben zij misschien nog iets onder de vloerbedekking geschoven? Er komt een moment dat andere partijen voor vergelijkbare zaken door onderzoeksjournalistiek (bijv. door luis in de pels GS) aan de schandpaal komen. Zo je doet zo je ontmoet. Oog om oog tand om tand in een andere cultuur.
Door Jeroen op
De PVV aanhang is weer eens behoorlijk (en dan citeer ik Wilders) aan het "roeptoeteren en aan het huilie huilie". Te pas en te onpas zijn ze bezig met datgene wat niet PVV'ers in hun ogen verkeerd zouden doen waarbij ze verbaal ook nog eens keer op keer over de scheef gaan, maar oh wee als ze van repliek gedient worden met datgene wat ze zelf over niet PVV'ers te zeggen hebben dan is het land ineens te klein.
Door hubert op
@linda een beetje verzuurd? Enige humor is nooit weg in deze discussie, waarin jij alleen constateert dat Elzinga bij zijn standpunt blijft. Hij zegt "niet onrechtmatig" maar hij zegt ook "wel onverstandig". Jou wellicht onwelgevallig.... Politici moeten aanvoelen wanneer iets wel/niet kan ongeacht de op papier staande regels. Wij zitten niet te wachten op onverstandige politici. Ook niet in jouw woonplaats. Toch?
Door Linda op
Hulde voor prof. Elzinga dat hij blijft bij zijn eerdere standpunten en niet meegaat in de klopjacht op PVV-ers. Dat is wat je noemt nou echt een voorbeeld van integriteit. En dat voor een PvdA-er !

@Hubert: Uw laatste zin is zo seksistisch als wat. Blij dat u geen bestuurder bent in mijn woonplaats.
Door doeterniettoe (-) op
Het bagatelliseren van dit voorval door PVV-aanhangers is stuitend: blijkbaar gelden voor hen andere regels dan voor andere partijen?
En het dan gek vinden dat de PVV met de nek wordt aangekeken?
Door Plafond op
Faber heeft dus keurig gehandeld, jammer voor de 24/7 PVV bashers deze dode NRC mus..
Door Fritz A. von Geusau op
Naar de letter van de verordening heeft prof. Elzinga ongetwijfeld gelijk. De geest van de verordening is echter om te voorkomen dat de schijn wordt gewekt dat aanverwanten bevoordeeld worden. Als men vervolgens zaken doet met een organisatie, zoals Prof. Elzinga dat noemt, maar weet dat de winst uiteindelijk bij een aanverwant terecht komt, lijkt me dat toch handelen in strijd met de geest van de verordening. Sterker nog, ik vind het wat laf om je dan te verschuilen achter een taalkundige uitleg van de verordening. De strikte interpretatie van Prof. Elzinga volgend, zou het dus ook betekenen dat ieder statenlid of -fractie bloed- of aanverwanten die als organisatie (eenmanszaak, VOF etc.) opereren, opdrachten kan toeschuiven. Dat lijkt me nu niet de bedoeling geweest van de verordening. Immers op die wijze wordt het wel heel gemakkelijk om het verbod uit de verordening te omzeilen. Ik begrijp de strikte interpretatie van de verordening, maar ik vind het wat goedkoop als Statenleden/-fracties zich achter die strikte uitleg verschuilen, zeker als men integriteit zo hoog in het vaandel heeft
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
VVD is doodsbang voor PVV en probeert zich in allerlei bochten te wringen om aandacht van hun wanstaltige beleid af te leiden.Gaat hun niet helpen.Bovendien als er ergens gefraudeerd word is het wel binnen de VVD.Statistieken te over.Bovendien ga je naar het meest geschikte bedrijf.
Door Hubert (bestuurder) op
@penarie is erg lang van stof, te lang om te worden gelezen c.q. serieus te worden genomen. Laten wij elkaar geen mietje noemen, als het zoontje van Helga Faber bij een ander bedrijf had gewerkt, had dat bedrijf de opdracht gekregen. Vriendjes-/familiepolitiek dus en dat is niet de bedoeling om zo met gemeenschapsgeld om te gaan. Of daar sluitende regels voor zijn op te stellen, vraag ik mij af. Mazen zullen er altijd blijven.
Waar de goe-gemeente terecht zich aan stoort, is dat Helga moord en brand schreeuwde bij Pv/DA-er Co Verdaas maar zelf net zo goed naast het morele potje pieste. Vreemde vergelijking? Nee want volgens mij piest Helga Faber staand!!