Advertentie

Elektronisch stemmen weer op de agenda

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat er weer gestemd kan worden via een stemcomputer.

06 maart 2013
Het wordt tijd om de discussie over het elektronisch stemmen weer op te pakken. De technieken zijn vooruit gegaan. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer.

Hij wil daarom een experiment met nieuwe stembiljetten in de ijskast zetten.

Vraag van Tweede Kamer
Er komt een commissie die zich over het elektronisch stemmen gaat buigen. Vanuit de Tweede Kamer was er nadrukkelijk vraag naar de mogelijkheden om elektronisch te gaan stemmen, met name van de VVD.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Heel soms heeft minister Plasterk ook goede suggesties
ReindeR Rustema / docent nieuwe media UvA
Welk probleem wordt hier opgelost en welke gecreëerd? Het probleem zou zijn dat de resultaten van verkiezingen niet zo snel bekend zijn als we zouden willen en dat burgers op stembureau's (en in toenemende mate ambtenaren) het laat maken eens in de twee jaar.



Iedereen die piept over fouten en dergelijke is zelf doorgaans geen vrijwilliger geweest op een stembureau, want dan weet je dat het geen probleem is. In ieder geval worden er niet systematisch fouten gemaakt, iets wat je met een computer heel goed kan. Met grote gevolgen.



Behalve dat probleem komt er nog een ander groot probleem bij. Die computers zelf. Kostbaar, moeten onderhouden, bewaakt en gecontroleerd worden. Dat heb je met papieren formulieren niet. Dat tellen zelf is een open proces dat pas verschijnt als mensen gaan tellen. Als het in een machine gevangen zit moet je die machine controleren, jarenlang in een kluis bewaren en op de dag van de verkiezingen helemaal controleren.



Begin er gewoon niet aan. We hebben belangrijkere problemen op te lossen. En wordt zelf vrijwilliger op een stembureau zodat er geen klagende ambtenaren ingezet hoeven te worden.
Sebastian / Informatie beveiligingsexpert
Een stemcomputer is inherent niet transparant, gebruikers of stembureau-vrijwilligers kunnen het systeem niet begrijpen of ook maar inzien en daarbij controleren. Het enige wat ze doen is je 'hip' doen lijken en wat gemakzucht verhelpen. Verder is dit een trap tegen de democratie en een schande voor elk land dat democratisch poogt te zijn.



Om nog maar niet eens te spreken van internet-stemmen, naast de dat overheid al heeft laten blijken geen kaas gegeten te hebben van beveiliging, creëert dit alleen maar nieuwe problemen omtrent het verkopen van stemmen, het kunnen bewijzen op wie je gestemd heb en bedreigingen. Waar blijft de veiligheid van het stemhokje dan nog?



Als iets inherent een slecht idee is, dan is het niet meer dan tijdverspilling het te overwegen.



Laat die stemcomputer zinken in het graf dat ze verdient.
Arjen Kamphuis / CTO
Beste ambtenaren en andere reageerders,



Helemaal eens met Sebastiaan en Reinder.



Vinden jullie het niet zorgelijk dat *iedereen* die zich serieus met informatiebeveiliging bezighoudt in Nederland (of dat nu een hacker als Rop Gongrijp of een hoogleraar als Prof. Bart Jacobs is) met klem tegen het gebruik van stemcomputers adviseren?



Als de meerderheid van oncologen zeggen dat dioxine eten dodelijk is ga je het dan toch doen omdat jij vindt dat 'het best moet kunnen' (of omdat het 'modern' is)? In de argumenten voor lees ik nergens anders vage kreten zoals 'het moet modern' (waarom?) en dat het belangrijk is om sneller de uitslag te hebben (waarom? Vanwege de TV? Seriously?).



De lobby komt uit de hoek van niet-verkozen Burgemeesters en de fabrikant van de stemcomputers die in 2008 niet in overeenstemming met de eisen van de kieswet bleken te werken. Nedap deinsde er destijds niet voor terug de Nederlandse Staat af te persen toen zij haar verkoop mogelijkheden bedreigd zag worden door externe experts.



Toen vorig jaar de VVD een Nedap-proefballonnetje opliet het ik mijn Digitaal bestuur column (uit 2008) over het dossier afgestoft voor Webwereld:

http://www.gendo.nl/blog/arjen/stemcomputer-de-z …



Laten we onze democratie niet overboord zetten voor vage termen als 'modern' of wens van verkiezingen een leuk TV-format te kunnen maken. Daarvoor is er veel te veel bloed vergoten om het te krijgen en te behouden.

DigiDee
Geen experimenten met dure, niet functionerende stemcomputers. Gewoon gebruik maken van de overheidsvoorziening DigiD. Het is veilig genoeg voor je belastingaangifte of uitkeringsaanvraag, dus ook om je stem uit te brengen. De plannen zijn er al om dit voor Nederlanders in het buitenland mogeljik te maken. Het wordt tijd dat dit ook voor Nederlanders binnen de landsgrenzen mogelijk wordt. Voor niet-digivaardigen kan er altijd een fysiek stembureau blijven in hun woonplaats, maar dan veel minder bureaus dan nu het geval is.
Kritikus / Geen Hagenees
Laten Arjen, Henk, Reinder en Sebastiaan de stemmen maar gaan tellen als de bussen gesloten zijn. Dat wordt lekker nachtwerk, jongens.
Henk Bongers / burger
Krekel,

Weer zo iemand die niet voor zijn ware identiteit wil uitkomen.

.... dat terzijde, je ventileert een gedachte die je niet hebt gecontroleerd. Onzorgvuldig dus. Je weet niet of ik beschikbaar was en ben voor de werkzaamheden op een stembureau. Ter informatie voor jou wel dus! Wat ik uit je anonimiteit niet kan opmaken is vanuit welke functie je reageert. Los daarvan is je attitude laakbaar. Is dat ook zo met jouw arbeidsethos?

Henk Bongers
Jeroen / Strategisch adviseur
Elektronisch stemmen weer op de agenda. Ik dacht dat het om internet ging, maar nee het betreft die ouderwetse stemcomputers uit de 20e eeuw..
Remi van Dongen / Lead-Software engineer
Er is al eerder fraude geweest met een Nedap stemcomputer en er is iemand voor veroordeeld. Bron: http://www.stadspartijpurmerend.nl/algemeen-best …



Nu dit was een leek. Zou nu 1 computerexpert de juiste toegang krijgen, dan is het een eitje om geheel oncontroleerbaar de hele verkiezingsuitslag te wijzigen.



Het probleem met chips is dat ze niet doorzichtig zijn en dat de processen die plaatshebben dus altijd oncontroleerbaar zijn. Dat moet je niet willen in een democratie.



Ook weet ik dat na de dood van Drs. Pim Fortuyn opeens heel veel mensen CDA hebben gestemd, uit de wandelgangen weet ik dat er op grote schaal is gefraudeerd met juist die verkiezingsuitslag.



De stemcomputers zijn net 3 jaar weg, dat moet koste wat kost zo blijven.
Laurens Beijen / jurist
Laten we alsjeblieft weer zo snel mogelijk stemcomputers gaan gebruiken. De bezwaren van destijds tegen stemcomputers waren vergezocht, en het gevaar van onnauwkeurigheden is met papieren biljetten heel erg groot.
Tom ten Hoedt
Er wordt weer een commissie in het leven geroepen: help! Deze zal wel met een een heel bruikbaar/praktisch advies komen. Kandidaten van politieke partijen die een diacriet in hun (voor-)naam hebben, mogen niet op de kandidatenlijst geplaatst worden. Want stel je eens voor............

Probleem 2: wie gaat dit betalen?
Henk Bongers / burger
Vergeet het elektronisch stemmen voor altijd. Ook niet experimenteren met nieuwe stembiljetten.



Blijf met je handen af van wat echt Nederlands is.



Het uitbrengen van je stem zoals we dat in ons land doen is een Nederlandse traditie die we in ere moeten houden.



Advertentie