Advertentie

Eindhoven wil coffeeshops wiet laten telen

Burgemeester Rob van Gijzel wil de Eindhovense coffeeshops op termijn omvormen tot clubs die namens en voor hun klanten (leden) wiet telen. Van Gijzel heeft dat woensdag gezegd bij de aankondiging van maatregelen voor een proef die de transparantie bij coffeeshops moet verbeteren.

10 november 2010
Collectief
Justitie gedoogt op dit moment de teelt van vijf plantjes voor eigen gebruik. Burgemeester Van Gijzel meent dat coffeeshopclubs als collectief het recht hebben om namens de leden het veelvoud van die plantjes te telen en de opbrengst te verkopen.

Lijn van kabinet
Het idee van de burgemeester ligt in de lijn van het nieuwe kabinet om coffeeshops te veranderen in besloten clubs voor alleen meerderjarige Nederlanders, zegt de burgemeester.

Achterdeur
Eindhoven is een van de tien gemeenten die meedoet aan verschillende proeven onder leiding van de rijksoverheid. Eindhoven ontvangt daarvoor bijna 650.000 subsidie. De proef in Eindhoven begint op zijn vroegst op 1 januari 2011 en concentreert zich als enige op de achterdeur en de criminele connecties van een 'stevig deel' van de Eindhovense coffeeshophouders.

Niet meer contant
De eerste maatregelen die de burgemeester woensdag voorstelde, zijn een verbod op contante betaling, de invoering van een pasjessysteem, aanbesteding van vergunningen aan ondernemers die goed gedrag kunnen aantonen en beperkte verkoop van maximaal drie gram aan jeugdige gebruikers.

Verdubbeling voorraad
In ruil voor de strengere eisen wil Eindhoven bij betrouwbare coffeeshops een handelsvoorraad van 1000 gram toestaan, twee keer meer dan nu is geregeld. De burgemeester wil over zijn plannen in overleg met het college van procureurs-generaal. De gemeenteraad van Eindhoven vergadert op 23 november over het plan.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wouter
Goed idee. Als ze zelf telen, zijn illegale wietplantages niet meer rendabel binnen Nederland. Een pasjessysteem is wel wat omslachtig. Moet je steeds naar dezelfde coffeeshop. Of je zou een stadspas moeten hebben. Maar in andere steden heb je dan wel weer een probleem. Landelijke pasjes dus. Die moeten dan niet na te maken zijn. En een toeristenpas voor buitenlanders met maximale hoeveelheid of zoiets. Tja, het blijft omslachtig...
Jos Praat / adviseur
Verstandige man, die Van Gijzel.
Advertentie