of 59232 LinkedIn

Een Duitser als burgemeester?

Enschede - stadhuis
Enschede - stadhuis

Wanneer een gemeente op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester, is het allang geen nieuws meer dat daarbij de burger wordt ingeschakeld om tot een profielschets te komen. Vrijwel altijd komt uit zo’n profielschets naar voren dat de burgemeester in spe een verbinder moet zijn, ambassadeur voor de regio en boegbeeld van de gemeente, iemand die daadkrachtig opereert, toegankelijk is en in staat een stevig netwerk op te bouwen. 

Enschede is daar geen uitzondering in. Na het vertrek van Peter den Oudsten naar Groningen is de gemeente naarstig op zoek naar een nieuwe burgemeester. Wat betreft de werving heeft de stad het wel over een andere boeg gegooid. Bestuurders, maar ook topmanagers uit het bedrijfsleven, de zorgsector, het onderwijs en belangenverenigingen worden actief benaderd en aangemoedigd om te solliciteren. Alle wethouders en ook de commissaris van de koning schakelen hun eigen netwerk in bij de zoektocht.

Via Twitter, Facebook en Linkedin is de vacature landelijk breed onder de aandacht gebracht. Retweeten en delen van berichten kan een diner met overnachting opleveren. Via een filmpje op Youtube, waarin ministers en staatssecretarissen Enschede aanprijzen, wordt de vacature verder verspreid. De wervingsactie beperkt zich niet tot Nederland. De profielschets is ook vertaald naar het Duits. Duitsers kunnen dus ook solliciteren. De kandidaat moet dan wel Nederlander worden. De sollicitatietermijn is op 6 april gesloten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.