of 59232 LinkedIn

Dronten: betalen voor flyeren vanwege zwerfvuil

Verder wordt duidelijk dat Dronten niet beperkend mag optreden tegen de inhoud van stukken, maar dat het wel beperkingen mag opwerpen tegen de verspreiding.

Gemeente Dronten presenteerde 50Plus een rekening van 38,19 euro voor flyeren en dat schoot bij diverse politici in het verkeerde keelgat: betalen voor flyers zou de vrijheid van meningsuiting in gevaar kunnen brengen. Nu blijkt dat Dronten met de ontheffing zwerfvuil en overlast wil voorkomen. 

Kamervragen
De gemoederen liepen hoog op toen 50Plus een rekening kreeg gepresenteerd. Henk Krol, fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer, gaf aan dat hij met de minister van Binnenlandse zaken in gesprek wilde over het voorval. Hij vindt dat Dronten onmiddellijk mee moet stoppen met geld vragen voor het verspreiden van flyers. De gemeente gaf in eerste instantie niet thuis voor een reactie, maar meldt nu dat er in Dronten een verbod geldt op het verspreiden van gedrukte of geschreven stukken. ‘Voor een ontheffing dienen op grond van de Legesverordening leges betaald te worden. Dit is 38,10 euro.’

Vrijheid van meningsuiting
De vrijheid van meningsuiting, een grondrecht, wordt door Dronten niet geschonden, zo valt te lezen in de schriftelijke reactie. Uit de reactie wordt verder duidelijk dat Dronten als gemeentelijk wetgever niet beperkend mag optreden tegen de inhoud van gedrukte stukken, maar dat het wel beperkingen mag opwerpen tegen de verspreiding ervan. Dronten besloot om dat te doen ‘vanwege herhaaldelijke overlast en zwerfvuil’. Wie de ontheffing van bijna 40 euro betaalt mag volgens de gemeente stukken verspreiden ‘waarmee gedachten of gevoelens worden geopenbaard.’

Niet ongebruikelijk
Een woordvoerder van VNG noemt de regel in eerste instantie ‘wel apart’, maar benadrukt tegelijkertijd dat het gebruikelijk is voor gemeenten om leges te vragen bij het verspreiden van drukwerkmateriaal, om de burger niet voor schoonmaakkosten op te laten draaien. ‘De gemeente kan dat doen zolang het bedrag niet hoger dan kostendekkend is en dat is ook niet ongebruikelijk. Je kan ook aan de verspreiders vragen om het zelf op te ruimen, of ze achteraf te laten betalen. Dat is aan de gemeenten zelf om te beslissen. De ophef had deels voorkomen kunnen worden door meer transparantie over de leges en waarom deze er zijn.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank op
Die Drontense spookambtenaar moet toch ergens van betaald worden.
Door John op
Die paar flyers zijn het niet het kern probleem, dat is de mentaliteit. Het gemak waarmee veel mensen van alles van zich af gooien zonder enige moeite te nemen om daar een afvalbak voor te gebruiken.

Daarnaast mag ook eens een pittig gesprek gevoerd worden met bezorgers van folders en huis aan huis krantjes. Die belanden namelijk met regelmaat ((complete nog dichtgebonden stapels) ergens in de struiken, zodat de snel klaar zijn met 'bezorgen'.
Als je de betreffend krant of adverteerder benaderd of waarschuwt krijg je geen reactie. DAT bedoel ik ook met een stukje mentaliteit!
Door Fritz A. von Geusau op
Zou Henk Krol ook een gesprek met de minister hebben aangevraagd als ik leges zou moeten betalen omdat ik een flyer wil verspreiden aangaande een cultureel evenement? Welnee, maar zodra je de politici hetzelfde behandelt als anderen, schreeuwt men moord en brand. Om bij mijn voorbeeld te blijven: Plaatst de gemeente van die onzinnige borden voor mijn posters? Natuurlijk niet. Maar dreig als gemeente eens om dat fossiele middel van verkiezingsborden af te schaffen en de politiek staat op haar achterste poten. Een gesprek met de minister om € 38,10? Ga je schamen.
Door Cor (gepensioneerd gemeenteambtenaar) op
Ook "verspreiden van stukken" is grondwettelijk beschermd. Maar in Dronten is dit verspreiden blijkbaar verboden. De gemeente verstrekt echter ontheffingen. Het probeem is dat de strafbaarheid dan blijft bestaan. Wat heb je aan vrijheid van drukpers als je het gedrukte niet mag "verspreiden"?
Door albert (jurist) op
Dan zou ik "betaald" ook maar veranderen in: betaalt
Door Sjoerd Hartholt (redacteur) op
De spelfout is aangepast. Bedankt voor de tip.
Door Rude op
"maar meldt nu dat er in Dronten een verbod geld op het verspreiden van gedrukte of geschreven stukken"

"er geldT hier een verbod". Helaas voor de schrijver, de spellingscontrole ziet het verschil tussen monetaire zaken en werkwoorden niet.
Door Meppie op
Wat een blaaskaak, die Krol.
Waarom zou hij in vredesnaam met de minister willen spreken. Stap af op de organisatie waarmee je een probleem hebt, in dit geval de gemeente.
De minister heeft wel andere zaken te doen.