Advertentie

Drentse gedeputeerden in opspraak wegens lek

Gedeputeerden Anneke Haarsma (PvdA) en Tanja Klip (VVD) zijn in opspraak geraakt wegens het vermeend lekken van informatie naar de pers. Dat schrijft het CDA in een persbericht naar aanleiding van het rapport ‘Het lek onder de loep’, dat gisteren verscheen.

01 juli 2009

Failliet
De onderzoekscommissie die ‘Het lek onder de loep’ publiceerde, concludeert dat het EuroChamprapport vanuit het provinciehuis naar het Dagblad van het Noorden is gelekt. Dat rapport ging over de dubieuze praktijken van Eurochamp, een stichting voor gehandicaptensport die inmiddels failliet is. Voor het rapport gold een geheimhoudingsplicht.

Opmerkelijk

Volgens de schrijvers van ‘Het lek onder de loep’ is de politiek-bestuurlijke cultuur in Drenthe debet aan het lek. Gedegen kennis van wet- en regelgeving zou op het provinciehuis ontbreken. Verder schrijven zij dat er van ‘verschillende personen opmerkelijke gedragingen’ zijn geconstateerd. Maar tot het aanwijzen van schuldigen hebben zij niet kunnen komen, zeggen zij.

Motie van wantrouwen
Volgens fractievoorzitter Henk Klaver, die de lek-kwestie op de agenda zette en opdracht gaf tot het onderzoek, waren het gedeputeerden Haarsma en Klip die ‘nauwe en frequente telefonische en sms-contacten’ onderhielden met het Dagblad van het Noorden. Op 18 maart dienden de christen-democraten al een motie van wantrouwen in tegen Haarsma. Deze ontkende toen dat zij had gelekt.

Debat

Volgens Luuk Hajema, woordvoerder van de provincie Drenthe, wil Gedeputeerde Staten eerst het rapport goed bestuderen en pas op donderdag 2 juli in de vergadering van Provinciale Staten met een reactie komen. ‘Het debat hoort niet via de media te worden gevoerd.’ Het college van Gedeputeerde Staten zegt het wel te betreuren dat het parlementair onderzoek niet heeft geleid tot een duidelijk antwoord op de eerste vraag van de commissie: wie verantwoordelijk is voor de voortijdige verspreiding van het rapport van Deloitte inzake EuroChamp en op welke manier dat is gebeurd.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie