of 59232 LinkedIn

Drenthe ‘eeuwig’ onderaan ranglijst

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Noord-Holland en Zuid-Holland waren rond 1930 de rijkste provincies, met de hoogste gemiddelde inkomens. Drenthe was de provincie met het gemiddeld laagste inkomen.
3 reacties

De gemeentelijke inkomensverhoudingen in Nederland liggen al jaren vast: zes van de tien rijkste gemeenten in 2011 stonden ook al in 1931 in de rijkste-gemeenten- top-10. Alleen de volgorde is iets anders. Bloemendaal en Wassenaar vielen destijds op door relatief zeer hoge inkomens per volwassen inwoner en een relatief (zeer) hoog percentage belastingbetalers. De gemiddelde volwassene verdiende daar veel geld: ruim viermaal zoveel als de gemiddelde volwassene in Nederland.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Noord-Holland en Zuid-Holland waren rond 1930 de rijkste provincies, met de hoogste gemiddelde inkomens. Drenthe was de provincie met het gemiddeld laagste inkomen en het laagste aantal belastingbetalers. Het inkomen per volwassene was er nog niet de helft van het Nederlandse gemiddelde. In de top-100 van rijkste gemeenten komt één Drentse gemeente (Meppel) voor, in de top- 200 van minst rijke gemeenten staan twintig gemeenten, 60 procent van alle gemeenten in Drenthe.

Rijke Amsterdammers
Blijvend is volgens het CBS-overzicht de welstand van de Gooi- en Vechtstreek. Die regio staat met vier gemeenten in de top-10 en met zes in de top-20. Het Gooi, maar het geldt ook voor Zuid-Kennemerland met Haarlem, Heemstede en Bloemendaal, is volgens het CBS van oudsher de plaats waar rijke Amsterdammers en anderen in goeden doen de zomers doorbrachten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door opmerker op
is dit al interessant dan?
Door Willem op
Is er dan niemand bij Kluwer die heeft geleerd een goede redactieslag uit te voeren alvorens het zoveelste vage artikel te publiceren?
Door Gert-Jan Westerveld op
Dus er zijn ruim 30 gemeenten in Drenthe? Wadapatja!