Advertentie

Draagvlak gekozen burgemeester groeit

D66-raadsleden: meerderheid wil vasthouden aan de bestaande benoemingsregels burgemeester

11 maart 2014

Het draagvlak voor de verkiezing van een burgemeester door de inwoners van een gemeente groeit. Uit een enquête onder 2655 gemeenteraadsleden door het dagblad Trouw blijkt dat een kwart deze methode steunt. Vier jaar geleden was dat nog 16 procent.

Raadsleden
De lokale volksvertegenwoordigers blijven daarmee achter bij hun landelijke collega's. In de Tweede Kamer is namelijk een ruime meerderheid voor de gekozen burgemeester. Momenteel wordt een burgemeester door de Kroon benoemd na een advies door de gemeenteraad. 40 procent van de geënquêteerde raadsleden staat nog achter dat systeem of vindt dat de raad de formele benoeming zelf kan verrichten (29 procent).

D66
Opmerkelijk is dat juist onder D66-raadsleden een meerderheid wil vasthouden aan de bestaande benoemingsregels: 63 procent. De democraten waren van oudsher degenen die bestuurlijke vernieuwing hoog in het vaandel hadden staan. De pogingen die de partij landelijk ondernam om staatsrechtelijke hervormingen door te voeren, mislukten echter. Nadat in 1999 de invoering van het correctief referendum sneuvelde en in 2005 de invoering van de gekozen burgemeester, zette D66 haar hervormingsstreven op een laag pitje.

Linkse hoek
De voorstanders onder gemeenteraadsleden voor de gekozen burgemeester zitten vooral in de linkse hoek: SP, GroenLinks en PvdA.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John
Wat een onzin: de gekozen burgemeester. De burgemeester is in het huidige bestel bij uitstek een functie/persoon met een zeer beperkte politieke kleur! Juist het feit dat hij of zij onafhankelijk is kleurt de functie van een burgemeester. De functie bestaat uit 1/3 lintjes knippen, 1/3 voorzitter college/raad, 1/3 openbare orde en veiligheid. Daar is niets politieks aan.

Kortom: als we de burgemeester gaan kiezen en de grondwet daarvoor aangepast moet worden, moeten ze ook gelijktijdig zijn werkveld verruimen.
Rolie Groninger / consultant
Wat dachten we van de wethouders, die nu indirect door de burgers gekozen worden. Het komt een beetje zot over dat we de voorzitter van het college straks rechtstreeks zouden mogen kiezen (eigen politiek programma?) en voor de overige bestuurders het maar aan de gemeenteraad overlaten. Niet dat ik voor een benoemde burgemeester ben, verre van dat; die archaïsche tijd hebben we nu wel gehad. Maar wissel de ene ongelijkheid nou niet in voor een nieuwe, andere. Kortom, het gaat niet alleen om de burgemeester, het dagelijkse bestuur van de gemeente (en de provincie), d.w.z. de benoeming, zou onderwerp van discussie moeten zijn.
Jan
Bedenkt nu niemand dat je bij een rechtstreeks gekozen burgemeester allerlei populaire flutfiguren zoals zangers of televisiepresentatoren en andere BN-ers op die stoel krijgt? Indien het onzalige plan al doorgang vindt, moet de functie niet meer gaan inhouden dan lintjes doorknippen en langdurig getrouwden bezoeken. Veel beter zou zijn de raad de burgemeester te laten benoemen (zonder Kroonbenoeming dus), net als bij de wethouders gebeurt. En dan bij voorkeur geen raadslid.
Stefano / Gaat je niks aan
Als we niks meer mogen dan willen mensen en kinderen het nog erger maken heel Nederland in de fik denken ze dan dus laat het zo hoe het is ze gaan gewoon door
Advertentie