of 59232 LinkedIn

Diversiteit politievrijwilligers is onvoldoende

De Nationale Politie telt op dit moment 3200 vrijwilligers, waarvan er zo'n 1850 op straat werken en 1350 behulpzaam zijn in de binnendienst. Het vrijwilligerskorps moet een afspiegeling zijn van de maatschappij.
6 reacties

Het vrijwilligerskorps van de politie is niet divers genoeg. Er is meer behoefte aan allochtonen, jongeren en vrouwen. De vrijwilliger die nu bij de politie werkt, is vaak autochtoon, wat ouder en meestal een man.

5000 vrijwilligers
Dat zegt projectleider Gery Veldhuis, landelijke portefeuillehouder politievrijwilligers. Sinds het besluit van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om meer vrijwilligers aan te trekken, is Veldhuis vooral mensen aan het recruteren. Over 2 jaar moeten er 5000 vrijwilligers zijn, tegenover ongeveer 50.000 agenten.

Onbekendheid
De operatie om die mensen te vinden loopt op schema, maar het gaat niet gemakkelijk, geeft Veldhuis toe. Dat zou onder meer komen door de onbekendheid van het vrijwilligerswerk bij de politie. Veel mensen weten niet dat je als vrijwilliger bij de politie kunt werken.

Afspiegeling
De Nationale Politie telt op dit moment 3200 vrijwilligers, waarvan er zo'n 1850 op straat werken en 1350 behulpzaam zijn in de binnendienst. Het vrijwilligerskorps moet een afspiegeling zijn van de maatschappij. ‘Ze zijn belangrijk voor de betrokkenheid van burgers bij de veiligheid op straat’, stelde Opstelten eerder.

Speciale projecten
Op onderdelen zoekt de politie ook vrijwilligers voor speciale taken, zoals bij de dierenpolitie. Programmamanager Jeroen Ogier zou graag een aantal vrijwilligers hebben, bovenop de 160 agenten met als speciale taak dierenwelzijn. Vrijwilligers doen in principe al het voorkomende werk, maar houden zich ook vaak bezig met speciale projecten als verkeerscontroles en bestrijding van woninginbraken.

Opleiding
Een vrijwilliger moet minimaal 250 uur per jaar beschikbaar zijn. Een opleiding tot vrijwilliger duurt gemiddeld 14 maanden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sarah A (Jurist) op
Als ze in marokko kerken krijgen dan ga ik er fotos van maken en inlijsten zoals ik dat met obama heb gedaan als de eerste donkere president van amerika! Ik heb obama ook als canvas foto in de gang staan: http://www.canvasfoto.nl/
Door Mw mr Dlk (jurist) op
Ooit getracht kerken in Marokko te krijgen? Nee, want er zijn daar onvoldoende christenen. In istabul zijn wel veel christenen en daar vind je wel kerken, synagoges etc. Beetje domme opmekring meneer.
En dat van homo's. Het is toch een keuze met wie je wel en niet naar bed gaat???
Schandalig dat er zoveel racisten zijn in NL.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Tja, niemand die de overheid kan verwijten dat zij niet "meegaan met de tijd". Straks gaan ze ook nog het werkend apparaat (het hoger echalon uitgesloten) ontslaan en mag men tegen 0-urencontract terugkomen. Zo geven ze invulling aan de wens van de maatschappij dat er toch best gesneden mag worden in het ambtenarenapparaat?!?!? En afspiegeling van de maatschappij, betekent dit dan ook dat het apparaat open staat voor reintegratieprojecten voor ex-criminelen/verslaafden, dat het belangrijker wordt dat je allochtoon bent (bij voorkeur vrouw en nog beter licht gehandicapt, ach wat; ook nu niet discrimineren; gehandicapt) en niet meer gekeken wordt naar hoe je in elkaar steekt, of je de benodigde vereisten hebt en ook je familie strookt?!?! Tja, we creeeren onze eigen ellende...!?!?! We krijgen een cultuurverschuiving binnen Nederland en de autochtoon wordt vanzelf een minderheid en wie weet krijgt deze groep dan ook een voorkeursbehandeling...denk het overigens niet, want ooit getracht een kerk in bijv. Marokko voor elkaar te krijgen!
Door Plafond op
Goed plan, de overheid moet een afspiegeling zijn van bevolking, geldt trouwens ook voor de linksige en overwegend blanke Publieke Omroep (NPO).
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Waarom toch steeds een afspiegeling van de maatschappij?
Dan ook specifiek selecteren op homo's, criminelen en zwakzinnigen etc. Dat doen we toch ook niet? Selecteren op geschiktheid en goede inzetbaarheid lijkt mij beter.

Daarbij zie ik liever autochtonen bij het politieapparaat dan allochtonen. De cijfers blijven aangeven dat allochtonen (ruim) bovengemiddeld bekend zijn bij justitie. En het overnemen van de westerse normen / waarden loopt ook niet goed wijst het laatste nieuws wel uit. Om deze reden kan ik een allochtoon niet serieus nemen bij de politie.
Door Gerrie op
Vrijwilligerswerk verjaagt reguliere banen. De fatsoenlijke overheid hoort zich hier niet schuldig aan te maken.