of 59250 LinkedIn

Den Helder: nieuwe bestuurscrisis

In Den Helder zegde de lokale Stadspartij donderdag het vertrouwen op in de zittende coalitie.
1 reactie

Den Helder is ondergedompeld in een nieuwe bestuurscrisis. De lokale Stadspartij zegde donderdag het vertrouwen op in de zittende coalitie. De overige partijen werden per sms geïnformeerd, zegt fractieleider Tjitske Biersteker van coalitiegenoot ChristenUnie.

Interne ruzie's

De Stadspartij bemachtigde bij de laatste verkiezingen elf van de 31 zetels en smeedde een samenwerkingsverband met vijf eenmansfracties. Door interne ruzies viel de partij de afgelopen weken echter stukje bij beetje uit elkaar. De partij nam afscheid van vijf fractieleden, die echter benadrukten het coalitieakkoord te blijven steunen.

 

Vorige week steun

Het bericht dat de samenwerking wordt stopgezet, kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel, aldus Biersteker. 'Wij hebben eind vorige week nog een bijeenkomst gehad, waarin iedereen onverkort zijn steun aan het coalitieprogramma heeft uitgesproken. Daar is toen afgesproken dat we op zoek zouden gaan naar een werkbare modus, maar wel zouden doorgaan.' Zij zegt 'verbijsterd en overdonderd' te zijn.

 

Nieuwe samenwerking onderzocht

In een persverklaring meldt de Stadspartij de bestaande situatie 'niet stabiel en niet werkbaar' te vinden. Daarnaast zouden binnen de coalitie in toenemende mate 'over essentiële onderwerpen meningsverschillen worden geëtaleerd'. De partij, met zes zetels nog altijd de grootste in de gemeenteraad, verkent met andere raadsfracties nieuwe samenwerkingsvormen.

 

Wethouder naar huis

De bestuurscrisis in Den Helder is de zoveelste in een lange rij. De huidige politieke onrust stak de kop op in juni, toen de gemeenteraad wethouder Geurt Visser van de Stadspartij naar huis stuurde na beschuldigingen over seksuele intimidatie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Plasterk zal nu wel aansturen op een gedwongen fusie met Texel....