Advertentie

Den Haag vergoedt naheffingen erfpacht

Negen mensen hebben een schadevergoeding van de gemeente Den Haag gekregen, omdat zij of hun voorouders na de Tweede Wereldoorlog een naheffing voor erfpacht en straatbelasting hebben moeten betalen. Die rekening kregen ze bij terugkeer uit de concentratiekampen.

12 juli 2019
jodenster.jpg

Negen mensen hebben een schadevergoeding van de gemeente Den Haag gekregen, omdat zij of hun voorouders na de Tweede Wereldoorlog een naheffing voor erfpacht en straatbelasting hebben moeten betalen. Die rekening kregen ze bij terugkeer uit de concentratiekampen. Hun huizen waren ingepikt door de bezetters. 

'Kil en weinig invoelend'

Burgemeester Pauline Krikke vindt het 'verschrikkelijk dat de gemeente toen zo kil en weinig invoelend was'. Den Haag had twee jaar geleden een bedrag van 2,6 miljoen euro gereserveerd voor de gedupeerden en hun nabestaanden. Uiteindelijk hebben 32 mensen een vergoeding aangevraagd. Negen daarvan kregen geld terug. In totaal krijgen zij 55.000 euro. De oudste ontvanger is een 104-jarige vrouw,

Ruimhartig

In de andere gevallen was niet vast te stellen of de aanvragers in aanmerking kwamen, of bleek dat hun voorouders geen naheffing hadden gekregen. 'Maar we hebben er ruimhartig naar gekeken en bij twijfel wel toegekend', aldus de gemeente. Het resterende bedrag gaat nu naar een 'collectief moreel rechtsherstel'. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt later bepaald.

Terugkeerders Jappenkampen

Den Haag had voor de oorlog een bloeiende Joodse gemeenschap van ongeveer 17.000 mensen. Van hen werden 14.000 gedeporteerd en meer dan 12.000 van hen werden vermoord. Den Haag werkt nog aan een vergoeding voor Indische Hagenaars die in Jappenkampen hebben gezeten. Ook zij moesten bij terugkeer erfpacht en straatbelasting betalen voor de jaren dat zij opgesloten zaten. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Goed dat het rechtgezet is maar tientallen jaren te laat. Hoe is het mogelijk dat dit niet eerder geregeld is.
doeterniettoe / -
@Ben: da's heel simpel: het kost geld. En dan is Nederland niet thuis (zie ook de discussie over oorlogsmisdaden in voormalig Indië)
Advertentie