Advertentie

Den Haag mocht weigerambtenaar ontslaan

De gemeente Den Haag mocht een ambtenaar die geen homo’s wilde trouwen ontslaan. Dat heeft de centrale Raad van Beroep op maandag 29 februari beslist.

29 februari 2016

De gemeente Den Haag mocht een ambtenaar die geen homo’s wilde trouwen ontslaan. Dat heeft de centrale Raad van Beroep op maandag 29 februari beslist.

Onverenigbaar

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand had in een interview met een landelijk dagblad laten weten geen huwelijken te zullen sluiten tussen mensen van hetzelfde geslacht. Hij vond dat hij dit mocht, omdat hij al voor 2007 in deze functie actief  was. In dat jaar stelde de gemeente Den Haag een nieuwe beleidslijn op waarin werd gesteld dat het beleid van de gemeente gericht is op het vergroten van de sociale acceptatie van homoseksualiteit en het tegengaan van discriminatie. De opstelling van de weigerambtenaar was onverenigbaar met dit beleid en met de voorbeeldfunctie die Den Haag daarbij wil vervullen, zo stelde de gemeente.

Impasse
De Centrale Raad van beroep oordeelde dat de opstelling van de ambtenaar onverenigbaar is met het beleid van de gemeente. De ambtenaar meende dat het nieuwe beleid uitsluitend van toepassing is op mensen die na 2007 werden aangesteld. De Raadstelt dat er sprake is van een impasse in de arbeidsverhouding. Voor ontslag is het niet vereist dat die impasse het gevolg is van gevoerd beleid. Het college, zo vindt de Raad, is vrij om op ieder moment een standpunt in te nemen over problemen die zich voordoen tijdens een dienstverband. En dat is wat het college in dit geval heeft gedaan.
 

Niet in dienst
Het standpunt van het college is volgens de Raad in overeenstemming met de huidige wetgeving. Na het ontslag zijn namelijk het Burgerlijk Wetboek en de Algemene wet gelijke behandeling gewijzigd. Deze wetswijziging biedt gemeenten de vrijheid om weigerambtenaren niet in dienst te nemen of te houden.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
TERECHT! In Nederland is iedereen gelijk en mag de publieke functie geen eigengereidheid in zich hebben richting geloof, sexevoorkeur of anderszins. Kun je hier niet mee omgaan en zet je jezelf centraal, heel jammer maar dan volgt er gewoon een vette ONgeschikt!

In dit licht ook nog even een compliment aan Nederland dat zij niet - net als Duitsland - heel verkeerd overgaat op aparte opvangplaatsen voor homoseksuelen. De binnenkomer dient zich aan te passen, dus kan de oerbarbaar niet omgaan met gelijkheid van man en vrouw, vrijheid van geloof, sexevoorkeur, m.a.w. ONZE NORMEN EN WAARDEN, dan heel jammer voor zo iemand en is de vraag of die niet beter af is wanneer deze terugkeert naar eigen land (of land wat die idiotie in zich heeft)! Iedereen leeft met iedereen. We gaan straks toch ook geen enclaves van gelijkgelovigen, gelijkgeaarden etc. opzetten; Duitsland is in deze echt fout bezig!
Fritz
Dat staat natuurlijk wel heel stoer, meneer of mevrouw TIP!, om hier te roepen dat de binnenkomer zich aan onze waarden en normen moet aanpassen (waar ik het overigens hartgrondig mee eens ben) en dat je daarom geen aparte opvang regelt voor homo's, lesbiennes en zo. De andere kant van die stoere praat is wel dat daarmee deze groep mensen permanent zit opgescheept met een grote groep die hun seksuele voorkeuren niet deelt of accepteert, ze zelfs verafschuwt en in strijd acht met de eigen religie. Gaat u die stoere taal, dat het zo goed is om niets te regelen (men past zich immers maar aan aan onze waarden en normen) ook verkondigen bij die mensen die het slachtoffer worden van agressie naar hun zijde? Dat ze weliswaar gediscrimineerd, geïntimideerd of zelfs gemolesteerd worden, maar dat dat nu eenmaal het risico is van een verblijf in Nederland, waar wij het zoveel beter doen als in Duitsland. Ik zou het 'stoer' vinden als u eens wat slachtoffers opzoekt en hen gaat uitleggen waarom Nederland er zo goed aan doet om niets te regelen.
J de Vries / mederwerker
Aan normen en waarden heb je in dit land niets als er adhok beleid wordt gemaakt.en een zieke centrale raad waar alleen zieke geesten plaats hebben.
Floor de Wit
Ach ja, Den Haag. Waar je rustig met een ISISvlag kunt zwaaien. Of met de leuze Israel = ( symbool hakenkruis) kunt rondlopen. De burgemeester is toch op vakantie en politie grijpt niet in.

Nee, maar wel lekker stoer doen tegen een ambtenaar die worstelt met zijn geweten. Die zich beroept op afspraken en toezeggingen, gedaan door de regering bij de invoering van de wet.

Ambtenaar was bij voorbaat al kansloos in deze beroepzaak. Centrale Raad van Beroep, dat is toch de WC-eend van de overheid ?
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Als een schoonmaakbedrijf op enig moment besluit ook 'glasbewassing op grote hoogte' in haar dienstenpakket op te nemen en er medewerkers al jaren in dienst zijn met hoogtevrees, dan stuur je die toch ook niet de ladder op? Voor nieuwe medewerkers ligt dit anders.
Fritz
Ik ben het helemaal eens met Gijsbert de Zwart en Paul Vreeke. Wat me het meest stoort aan de hele kwestie is dat er nooit een echt probleem was. In elke Nederlandse gemeente konden homo- of lesbische stellen gewoon getrouwd worden. Enkel niet iedere ambtenaar zou een dergelijk huwelijk voltrekken maar zou dat in voorkomende gevallen, vanuit religieuze of morele motieven, aan een collega overlaten. Is dat nu iets om er zo'n halszaak van te maken? Maar kennelijk mogen ambtenaren van mensen als TIP! geen eigen geweten hebben of moeten ze dat 'onder diensttijd' maar uitschakelen.
A. van Heumen / ambtenaar
Vraag ik me toch af of onderstaande personen ook zo genuanceerd zijn geweest over de weiger docente, de vrouw die uit geloofsovertuiging (= lees gewetensbezwaren) mannelijke docenten niet de hand wilde schudden. Mijn vermoeden is dat onderstaande personen daar vast net een andere draai geven aan het begrip "gewetensbezwaren".
Teunis / ambtenaar
Als een collega woonachtig in een dorp in onze gemeente een handhavingszaak bij de buren zou moeten doen, laten we die collega dat niet doen, maar pakt een andere collega woonachtig buiten de gemeente de zaak op. De zaak wordt opgepakt en in vergelijk met de weigerambtenaar zou deze het homostel niet hoeven trouwen. Dat kan dan een niet gewetensbezwaarde doen. Waarom wordt de weigerambtenaar ontslag aangezegd? Omdat hij in zijn geweten bezwaard is, jammerlijke rechtsstaat! Het is de omgekeerde wereld aan het worden. Ik vraag me wel eens af waarom er zo'n hetze van gemaakt wordt, waarom zo'n groot punt er van maken? Laat we elkaar toch in vrijheid keuzes laten maken, juist ook de gewetensbezwaarde. Iedereen mag blijkbaar in vrijheid keuzes maken, behalve als gaat om keuzes op grond van de bijbel.
Jan
Wat een slechte werkgever trouwens die zijn werknemer dwingt iets te doen waartegen hij gewetensbezwaar heeft. En als er nou geen trouwambtenaren aanwezig waren die geen problemen hebben met het trouwen van homostellen. Maar die zijn er in elke gemeente genoeg. En benader het eens anders: zou een ambtenaar die tegen zijn zin een homostel moet trouwen een leuke toespraak houden? Ik vrees van niet. Er is hier sprake van een volkomen doorgeslagen vrees voor ongelijke behandeling van homo's. Het is louter symboolpolitiek. Onbegrijpelijk dat de Centrale Raad van Beroep daar aan mee doet! Ik ben overigens groot voorstander van gelijke behandeling van iedereen. Maar ook bij mijn trouwerij hadden mijn echtgenote en ik voorkeur voor een bepaalde trouwambtenaar. Discrimineerden we toen de andere trouwambtenaren?
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Op democratische wijze is besloten dat in dit land ook mensen van gelijk geslacht in het wettelijk huwelijk kunnen treden. Ambtenaren moeten die taken uitvoeren. Het kan toch niet zo zijn dat iedere nieuwe of gewijzigde taak geweigerd mag worden omdat de betreffende ambtenaar al in dienst was voordat de nieuwe regeling werd ingevoerd. Het gaat toch niet om arbeidsvoorwaarden die eenzijdig aangepast worden. Hoe sympathiek het ook lijkt om 'soepel' om te gaan met dit soort zaken, het beschadigt de kern keihard als we niet duidelijk zijn. Deze weigerambtenaar overschat zijn rol, hij is 'slechts' uitvoerder van een wettelijk vastgelegde taak. Weigert hij die taak uit te voeren, dan is dat in mijn ogen niets meer dan werkweigering.
Advertentie