Advertentie

Den Haag heeft stembiljetten voor 160 procent opkomst

De gemeente Den Haag gaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de voorraad stembiljetten uit van een opkomst van 160 procent. De gemeente hoopt op die manier te voorkomen dat er een tekort aan stembiljetten ontstaat, zoals gebeurde tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.

25 oktober 2017

De gemeente Den Haag gaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de voorraad stembiljetten uit van een opkomst van 160 procent. De gemeente hoopt op die manier te voorkomen dat er een tekort aan stembiljetten ontstaat, zoals gebeurde tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.

Tekort
Bij die verkiezingen in maart, toen kiesgerechtigden in het hele land hun stem konden uitbrengen, kampten sommige stembureaus tijdelijk met een tekort. Volgens burgemeester Pauline Krikke mag dat nooit meer gebeuren. Ook al kunnen mensen bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen in de eigen gemeente stemmen, toch wil de gemeente het zekere voor het onzekere nemen mocht bij een bepaald stembureau de opkomst veel hoger zijn dan verwacht, zegt een woordvoerder van de burgemeester. 'Het mag niet zo zijn dat mensen hun stem niet kunnen uitbrengen.'

Stadsdelen

Elk stembureau krijgt daarom genoeg stembiljetten voor 120 procent van de verwachte opkomst. De overige 40 procent wordt verspreid over de stadsdelen, zodat eventuele tekorten direct kunnen worden aangevuld. De overgebleven stembiljetten, naar verwachting een flink aantal, worden drie maanden na de verkiezingen gerecycled.

Drempel

De gemeente laat ook weten met extra voorzieningen te komen om de drempel voor met name ouderen, scholieren en studenten om te gaan stemmen verder te verlagen. Zo trekt een mobiele stembus langs Haagse scholen, wat bij de pilot tijdens de Kamerverkiezingen met name bij het ROC Mondriaan extra stemmers opleverde, aldus de gemeente.

Pop-up

Ook komen pop-up stembureaus in woonzorgcentra waarin geen vast stembureau is. Bij de proef hiermee tijdens de verkiezingen afgelopen maart bleken de pop-up stembureaus vooral bij zorgcentra een succes.

Nijmegen
Ook in Nijmegen ontstond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een chaos waarvoor burgemeester Hubert Bruls zelfs zijn excuses moest aanbieden aan de Kiesraad. Uit een evaluatie is gebleken dat de bezetting van het centrale verkiezingsbureau te onervaren was. Het bureau was in de loop van de dag telefonisch niet meer bereikbaar, terwijl er geen overzicht was van de stand van zaken per stembureau. Het centrale bureau wordt nu beter bemand en er komt een groepsapp, zodat informatie snel gedeeld kan worden. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop / verkiezingsexpert
de opkomst zal maximaal 60 % zijn, waarom bestel je dan toch in hemelsnaam 160 %? Dat is toch niet uit te leggen? Zonde van het geld, wij letten wel op de kleintjes. Zorg ervoor dat ieder stembureau 100 % opkomst aankan. Zorg voor een reservevoorraad op een centraal punt en bezorg per koerier direct stembiljetten na als deze toch op dreigen te raken. Hoe simpel kan het zijn?
loek / v.m. jur.medew. gsd
Bij de burger zal dit de indruk kunnen geven dat we te maken hebben met de mogelijkheid van vooraf ingevulde formulieren. Er zijn er immers toch ruim teveel. het zijn geen aangifteformulieren.
Cornelis
Tja Joop, als je als kiezer bij het stembureau komt en er zijn geen biljetten meer is dat al helemaal niet uit te leggen. Ook niet als je dan op een koerier moet wachten.
H. Wiersma / gepens.
@Joop. Waarschijnlijk zijn de extra biljetten bedoeld om het frauderen met stembiljetten te bevorderen.
Advertentie