Advertentie

Den Besten ziet na commotie af van wachtgeld

Rinda den Besten wilde haar recht op wachtgeld verzilveren voor ze aan de slag gaat als voorzitter van de PO-raad, maar ziet daar na ontstane commotie vanaf.

12 februari 2013

De Utrechtse oud-wethouder Rinda den Besten (PvdA) wil geen aanspraak meer maken op twee maanden wachtgeld voor haar nieuwe dienstverband als voorzitter van de PO-raad ingaat.

Wachtgeld
Dat meldt Den Besten dinsdagmiddag op haar Twitter-account. De laatste dagen was er commotie ontstaan, omdat Den Besten 14 duizend euro aan wachtgeld wilde gebruiken om op vakantie te gaan. Ze heeft daar recht op, maar velen vonden het niet kunnen.

Twitter
Op Twitter komt ze met de volgende verklaring:

'Na 11 prachtige jaren in de Utrechtse politiek leek het mij billijk om voor n korte periode gebruik te maken van het recht op wachtgeld (1)
De laatste dagen leidt dat - ondanks veel steun - tot zeer veel heftige negatieve reacties. Mijn inschatting is kennelijk fout geweest (2)
Zo wil ik een mooie periode in mijn politiek leven niet afsluiten. Daarom heb ik besloten af te zien van het recht op wachtgeld (3)'

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben Pol / Manager
Beste poppedop, ik werk al 35 jaar en het doet er niet toe wat ik billijk vind, morgen kan het over zijn, zonder riante wachtgeldregeling. Wees blij dat je werk hebt en betaal die vakantie gewoon lekker zelf. Wat je voor Utrecht gedaan hebt mogen anderen beoordelen en kun je nooit zelf doen. Welkom in de werkelijkheid.
Paul / projectleider
Niet menselijk is wethouders vreemd, zeker als het over hen zelf gaat... Gelukkig is de realiteit van het ambt binnengekomen.



Overignes, ik ben wel nieuwsgierig naar de reactie van de gemeenteraad. Tenslotte hebben zij haar formeel eervol ontslag verleend en haar het wachtgeld gegeven ter overbrugging tot haar nieuwe baan, of...
O. Schuwer / Juridisch adviseur
Los van de onderhavige kwestie, lijkt de vraag gerechtvaardigd of er niet eens een goed gestructureerd publiek debat moet komen over reacties vanuit "het volk" wanneer een (toekomstig ex-) ambtsdrager aankondigt van zijn of haar recht op wachtgeld gebruik te maken. Somtijds is de vergelijking met een heksenjacht bijna te maken. Rechtsstatelijk gaat het wél om het gebruik maken van regels die in een normaal democratisch proces tot stand zijn gebracht. Het is dan niet aan "het volk" om via hetze-achtige reacties morele druk op een betrokkene uit te oefenen. Zulks ontaardt in een digitale brandstapel. Waar blijft deze samenleving anders?
J. Kop
Gezien zijn reactie is Olaf Schuwer een schoolvoorbeeld van een vakidioot die ieder gevoel voor verhoudingen en rechtvaardigheid heeft verloren (zo hij die ooit gehad heeft...). Hij kijkt slechts naar de regeltjes en verliest de context geheel uit het oog.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik kan mij vinden in de afkeuring van Olaf Schuwer over de heksenjacht die ontstaat tegen mensen die gebruik maken van de regels die in een normaal democratisch proces tot stand zijn gebracht. Aan de andere kant breken politici de ene na de andere rechtszekerheid voor de inwoners van dit land af en dan lijkt het niet onredelijk om ook aan de eigen rechtspositie te sleutelen. Ik geef slechts een klein voorbeeld: gemeenteambtenaren krijgen conform de CAO hun eindejaarsuitkering aan het einde van de maand december uitgekeerd, waar de grote uitgaven van de meeste mensen in de periode daarvoor liggen. Burgemeester en wethouders krijgen die eindejaarsuitkering al in november. Waarom zij wel? Als je om economisch noodzakelijke redenen streng moet zijn voor je inwoners moet je ook streng zijn voor je zelf.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Over heksenjacht gesproken. Ook tegen de voormailige SNS-topman lijkt een heksenjacht te zijn geopend die moet worden afgekeurd. Maar ook hier zit weer een achterkant aan het gelijk. De betreffende meneer heeft voor tonnen aan bonussen opgestreken voor achteraf gezien volkomen verkeerde beslissingen, waarvan de rekening op het bordje van de belastingbetalers wordt gelegd. Nogmaals ik keur de heksenjacht af maar ik vind het ook treurig dat dit foute en absurde beloningssysteem zichzelf kennelijk niet op een fatsoenlijke manier reinigt.
Kritikus / Geen Hagenees
Gelukkig is deze PvdA-wethouder tijdig tot inkeer gekomen. Al was er wel druk nodig vanuit de partijleiding (Spekman, Samsom).



Het zou ook te gek voor woorden geweest zijn, 14.000 euro wachtgeld incasseren voor 7 weken vakantie. Lieden die stellen dat zij daar recht op heeft, slaan de plank finaal mis. Mevr. den Besten is niet weggestuurd door de Raad of onverwacht werkloos geworden. Nee, zij heeft ZELF ontslag genomen. En dat had zij natuurlijk kunnen en moeten doen op 31 maart, want op 1 april had zij een andere functie.



Dat zij anders niet op vakantie kon, is natuurlijk quatsch. Ik ken legio burgemeester en wethouders die gewoon op vakantie gaan tijdens de periode van hun ambtsuitoefening.
S.K.Satter / beleidsadviseur
Blijkbaar gelden er voor politieke amtsdragers andere regels als zij vrijwillig ontslag nemen dan voor de gewone ambtenaar en werknemers. Want die kunnen geen aanspraak maken op wachtgeld of een werkloosheidsuitkering voor een periode die ligt tussen datum ontslag en datum in dienst treden nieuwe werkgever. Er is dus geen sprake van een heksenjacht, maar wel het constateren van een grote mate van onrechtvaardigheid. En leg dat de burgers maar eens uit. Want wat zien de werklozen van vandaag: politieke ambtsdragers hebben het voor zichzelf in ieder geval goed geregeld.
Advertentie