Advertentie

Demonstraties in Nederlandse gemeenten

In diverse Nederlandse steden wordt donderdag om 18.00 uur gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat melden verschillende gemeenten.

07 januari 2015

In diverse Nederlandse steden wordt donderdag om 18.00 uur gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat melden verschillende gemeenten.

Oproep burgemeesters

In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Leeuwarden, Leiden, Hilversum en Zoetermeer doen mee. De demonstratie in Rotterdam begint op Plein 1940, die in Amsterdam hoogstwaarschijnlijk bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht. De demonstranten zullen dan van daar om 18.15 naar de Dam lopen. Utrechters kunnen om 18.00 terecht op het Domplein. Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) roepen collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren. Burgemeester Jozias van Aartsen steunt de oproep van het genootschap maar het is nog niet duidelijk hoe dat ingevuld wordt.
 

Debat
De organisatoren vragen iedereen die wil demonstreren om zich aan te sluiten bij deze demonstraties. Maastricht laat weten volgende week een debat te organiseren waar de thema's persvrijheid en democratie centraal zullen staan. 

Gebouwen beveiligd
Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen. Dat heeft een woordvoerder van Van Aartsen woensdag gezegd. De beveiliging is aangescherpt naar aanleiding van de aanslag in Parijs bij de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen omkwamen. Om welke Franse instellingen het gaat, wilde de woordvoerder uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. ‘Maar daar zijn er heel wat van.'
 

Aanslag op ons allemaal
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft woensdag zijn solidariteit betuigd in een brief aan zijn ambtgenoot Anne Hidalgo in Parijs over de aanslag. ‘Het allerbelangrijkste is nu dat we onze solidariteit laten merken, dat we naast hen gaan staan en tonen dat we het ook voelen als een aanslag op ons’, zei Van der Laan op AT5. ‘Een aanslag op cartoonisten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dat is dus een aanslag op de vrijheid en op ons allemaal.'
 

Aanslag niet uit te sluiten
Van der Laan zegt aanslagen in zijn eigen stad nooit te kunnen uitsluiten. ‘Dat is gewoon ellendig, maar een feit dat we onder ogen moeten zien.' Hij heeft contact gezocht met de hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris van de politie om te overleggen over de manier hoe Amsterdam hiermee om moet gaan. ‘Een van de dingen die overwegen is dat het nu gepast is om met hoofdredacties in de stad te gaan praten, net zoals we dat met joodse organisaties doen als die bedreigd worden.’
 

Angst zaaien
‘Ik denk dat niemand zich meer veilig voelt. Er zijn aanwijzingen dat mensen zich grote zorgen maken', zegt Van der Laan. ‘Maar als we nu bang gaan worden, doen we precies wat deze afgrijselijke terroristen willen, die willen angst zaaien.' ‘Het is van groot belang dat we flink blijven en de feiten blijven zien. Die feiten tonen aan dat in Amsterdam in het algemeen juist heel goed wordt samengeleefd met elkaar. Dat moeten we als uitgangspunt nemen', zei Van der Laan tot slot. 

Vrijheid is kwetsbaar

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb is diep geraakt door de bloedige aanslag in Parijs. 'Ik leef iedere dag in de veronderstelling dat een open samenleving, die gestoeld is op vrijheid, kwetsbaar is', zegt de Rotterdamse burgemeester tegen Nu.nl'. 'Wat er in Parijs is gebeurt, raakt iedere beschaving en vrijheid van meningsuiting. Ik begon hier net aan een overleg met een achttal moskeeën over de veiligheidssituatie van de gebedshuizen, toen het nieuws binnenkwam. Ik was verstijfd en geschokt toen ik de beelden zag. Daarna was ik voor mijn gevoel minutenlang gebiologeerd afwezig.'

Brief naar Parijs 

Volgens Aboutaleb kan de samenleving maar op één manier reageren: heel dicht bij elkaar blijven en elkaar vasthouden in het veroordelen van dit soort acties en solidariteit tonen met de Franse samenleving. Hij heeft inmiddels namens alle Rotterdammers een brief naar de burgemeester van Parijs gestuurd om medeleven te tonen, zo laat de burgemeester weten aan Nu.nl. (ANP/Nu.nl)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim
Constatering:



Tijdens de manifestatie in Amsterdam vorige week en in Parijs deze week geen hoofddoekjes gezien, geen geweld gezien, geen dreigementen gezien, geen haatzaaien en geen discriminatoire uitingen.

Tijdens de anti Israël demonstraties in bijvoorbeeld Den Haag waren er wel massaal hoofddoekjes aanwezig en was er massaal sprake van geweld, dreigementen, vernielingen, haatzaaien en discriminatoire uitingen. Ik meen zelfs IS vlaggen gezien te hebben.

Hoe moet ik dat begrijpen?!?
True
maak zelf wel uit wanneer ik geschokt ben of verstijfd van angst en wie ik wil vasthouden.

BB manifesteert zich als verstokt PvdA fan met die voortdurende Abutaleb/vd Laan verheerlijking, next.
Gemeente / ambtenaar
Mensheid sta en laat je horen. Vrijheid van mening vrijheid van stem, vrijheid van de pen is ons heel veel waard en een verworven recht.
Kaas !
Welke vrijheid van meningsuiting? Kritiek op immigratie is wettelijk verboten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik weet niet of kritiek op immigratie wettelijk verboden is maar je kunt je wel afvragen of we nu niet de wrange vruchten plukken van het feit dat we jarenlang iedereen die het woord "asiel" kon uitspreken toegang tot Europa hebben verleend, terwijl we helemaal niet wisten of die mensen, zeker in de aantallen waarin ze gekomen zijn, wel in deze open samenleving zouden aarden. Hoe dan ook de mensen die zich thans rechtmatig hier bevinden, zullen het met elkaar moeten rooien. Ik vind het in ieder geval flink dat de burgemeester van Rotterdam zo dapper is geweest om uit te spreken dat als je hier niet kunt aarden je je moet afvragen of je dan hier moet blijven.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
We horen massaal en zonder angst, strijdbaar! een (non)verbale vuist te laten zien; samen op de pleinen - zichtbaar -. En dan bedoel ik ook allemaal,inclusief dus de moslimgemeenschap, vooraan degenen die mochten terugkeren! Met name zij kunnen nu laten zien dat ze afstand nemen van dergelijke "broeders" en kiezen voor een open maatschappij waarin iedereen, ongeacht opvatting, geloof, geaardheid of voorkeur gelijk is en recht heeft op een mening! Iedereen die deze waarden hoog heeft staan moet NU laten zien dat we geen dergelijke uitingen accepteren!
Advertentie