Advertentie

Delft: Geen namen ambtenaren publiceren

Raadsleden in Delft mogen geen namen van ambtenaren meer publiceren. De gedragscode wordt daarvoor aangepast, op verzoek van een meerderheid van de Delftse politiek.

23 januari 2009

Blogs
Het gaat uitdrukkelijk niet om beleidsstukken waar de naam van een ambtenaar op staat vermeld, maar om blogs en artikelen op websites van politieke partijen, licht communicatieadviseur Rens Elst van de griffie toe. In het verleden zijn daarop namen van ambtenaren genoemd. Recent gebeurde dat door Leefbaar Delft. 'Negen van de twaalf partijen hebben zich daartegen nu uitgesproken,' zegt Elst.
 
Dienende functie
Een ambtenaar heeft een publiekdienende functie, geen politiekverantwoordelijke functie, licht Elst toe. ‘Het college moet op het beleid worden aangesproken, niet de ambtenaren.’
 
Initialen
Leefbaar-fractievoorzitter Jan Peter de Wit uit zijn ongenoegen over de kritiek van zijn collega’s op zijn weblog. ‘Per raadsbesluit wordt de ambtenaar onschendbaar verklaard in de Delftse gedragswet. Daarmee behoren ze gelijk tot de koninklijke familie, want de Grondwet zegt "De Koning is onschendbaar; de ministers zijn verantwoordelijk”.  Dit alles omdat ik een keer een mailtje op de site zette waarin een burger afgaf op een ambtenaar.’ De Wit kondigt aan de gemeentesecretaris voortaan met dienst initialen aan te duiden.

Sanctie
In de Gedragscode is geen sanctie opgenomen tegen de ongewenste schrijverij. De raad kan per geval bepalen of een strafmaatregel moet worden opgelegd en welke, zegt Elst.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie