Advertentie

Deel onderzoek vuurwerkramp 'niet zorgvuldig'

Het rapport is dinsdag na een jarenlang juridisch gevecht openbaar gemaakt door Stoffel Heijsman, de huidige korpschef van de regiopolitie Oost-Nederland. Heijsman voldoet daarmee aan een bevel van de rechter.

12 juli 2016

Delen van het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede zijn 'niet zorgvuldig' gedaan. Er kunnen 'serieuze vragen over de professionaliteit' bij worden gesteld. Dat schreef het Bureau Interne Zaken van de politie in 2004 in een rapportage aan de burgemeester van Enschede.

Openbaar gemaakt
Het rapport is dinsdag na een jarenlang juridisch gevecht openbaar gemaakt door Stoffel Heijsman, de huidige korpschef van de regiopolitie Oost-Nederland. Heijsman voldoet daarmee aan een bevel van de rechter.

Ernstige fouten

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond. Twee ex-rechercheurs die destijds meededen aan het onderzoek naar de ramp, hebben altijd gezegd dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Ex-rechercheur Jan Paalman: 'Het is misdadig wat hier is gebeurd. Ik wil vooral rehabilitatie voor de inmiddels overleden André de Vries, die in eerste instantie tot vijftien jaar cel werd veroordeeld omdat de politie hem per se als de brandstichter wilde zien terwijl veel zaken daartegen spraken.' De Vries werd later alsnog vrijgesproken en kreeg een schadevergoeding, maar volgens Paalman is hij 'schandalig' behandeld.

Bewijzen

Uit het rapport van Interne Zaken blijkt onder meer dat er is gerommeld met twee belangrijke bewijzen tegen De Vries: een rood sportbroekje en een gsm. Op het sportbroekje zaten veel kruitsporen, maar in 2004 was niet eens meer vast te stellen of dat broekje wel van De Vries was. Ook nam een agent het kledingstuk in een boodschappentas mee naar een bespreking, waar er 'ongepaste gekheid' mee werd uitgehaald.

Flutonderzoek

'De rijksrecherche onderzocht dat toen, maar nu blijkt dat dat een flutonderzoek was. Hun onderzoeksopdracht was zo beperkt dat geen enkel pijnpunt aan de orde kwam. En dus was er zogenaamd niks aan de hand', zegt Paalman.

Raad van State

Paalman is boos dat in de dinsdag verschenen rapportage alsnog stukken zijn weggelakt, terwijl de rechter daarvoor geen opdracht gaf. Volgens Heijsman is dat gedaan omdat de politie naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, is gestapt. Die moet bepalen of er nu voldoende openbaar is gemaakt over het onderzoek. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toon
Raad van state zitten de TOP van alle corruptheden , mensen en burgers zijn al jaren in hun belangen de grond in getrapt.



99% van de zaken is ten voordelen van de corrupte overheden , waardoor burgers zwaar financieel en geestelijk kapot worden gemaakt,



secretaris / secretaris
Op persoonlijke titel: heb nooit begrepen hoe op het filmpje van ene Danny, waarvan het grootste deel vele malen indertijd op tv is geweest, in het zelden vertoonde eerste stukje groen gras laat zien wat in brand staat... Mooi groen gras brandt niet zomaar, tenzij er een stof overheen ging. Fosfor? Ook opzet is m.i. nog steeds niet uit te sluiten, maar niet door een van de eigenaren.of door de man die voor "Van der Lubbe" moest doorgaan..
Rechtspraktijk BAWA Afd. Bestuursrecht / Juridisch adviseur bij BAWA c.s.
Bypass-website van EMLS (zie www.emls.webnode.nl )

geeft de hoed en de rand weer !
Advertentie