of 59232 LinkedIn

Decentralisatie kost CIZ honderden banen

Bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) verdwijnen als gevolg van de decentralisatie van taken richting gemeenten volgend jaar circa 300 fulltime banen. Het gaat vooral om management- en administratieve functies. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Reageer

Bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) verdwijnen als gevolg van de decentralisatie van taken richting gemeenten volgend jaar circa 300 fulltime banen. Het gaat vooral om management- en administratieve functies.

Mogelijk gedwongen ontslagen

De banen verdwijnen in de tien regionale vestigingen van het CIZ. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. In het najaar wordt aansluitend ook een reorganisatie van het hoofdkantoor in Driebergen aangekondigd. Er blijven bij het CIZ uiteindelijk circa 700 fulltime banen.

Gemeenten gaan zorgaanvragen beoordelen
Als gevolg van de hervorming van de langdurige zorg, beoordelen gemeenten, artsen en wijkverpleegkundigen vanaf 1 januari de meeste aanvragen voor zorg en ondersteuning.

Alleen voor intensieve en permanente zorg is straks nog een onafhankelijke indicatie van het CIZ nodig. De huidige werkwijze, waarbij zorgaanbieders indicatiebesluiten mogen voorbereiden, verdwijnt. Nu wordt nog de helft van de indicatiebesluiten genomen zonder rechtstreeks contact met een indicatiedeskundige. Vanaf 1 januari 2015 is er altijd persoonlijk contact tussen het CIZ en een aanvrager in de vorm van een huisbezoek, tijdens een spreekuur of een telefoongesprek. Naast vier kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle komen er acht nieuwe locaties voor spreekuren.

Meer duidelijkheid in november
Vorig jaar ontving het CIZ bijna 900.000 aanvragen voor zorg. Vanaf 1 januari 2015 maakt de Awbz plaats voor de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) die is bedoeld voor de meest kwetsbare groepen: ouderen en mensen met een beperking die blijvend 24 uur per dag zorg in de nabijheid en/of permanent toezicht nodig hebben. In november wordt duidelijk of de Wlz óf de Awbz in versmalde vorm per 1 januari 2015 wordt ingevoerd.



Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.