Advertentie

D66 komt met initiatiefvoorstel weigerambtenaren

D66 komt met een initiatiefvorstel om een einde te maken aan weigerambtenaren. Gerard Schouw en Pia Dijkstra willen niet op een nieuw kabinet wachten.

31 juli 2012

D66 komt zo snel mogelijk met een initiatiefvoorstel om een einde te maken aan de weigerambtenaren. Dit heeft Gerard Schouw via twitter aangekondigd.

Regelen

‘Spies doet niets aan #weigerambtenaren. Treurig. Dus komt #D66 (Dijkstra/Schouw) begin augustus met initiatiefvoorstel #regelen’, twitterde Schouw na de Kamerbief van Spies. De minister van Binnenlandse Zaken schreef dat een wetswijziging nodig is om een einde te maken aan weigerambtenaren. Het is niet aan een demissionair kabinet om dit op te pakken, stelde Spies.

‘Jammer en teleurstellend, maar voorspelbaar’, aldus Schouw in een mondelinge toelichting. ‘Wij gaan echter niet op een nieuw kabinet wachten, maar gaan dit zelf oppakken.’ Schouw gaat dit samen met partijgenoot Pia Dijkstra doen.

Initiatiefvoorstel

Met het initiatiefvoorstel wil D66 regelen dat er geen nieuwe weigerambtenaren meer mogen worden aangenomen. Volgens Schouw is in de afgelopen jaren in 24 gemeenten besloten dat weigerambtenaren mogen worden aangenomen. ‘In negen gemeenten is dat daadwerkelijk gebeurd. Momenteel zijn in 48 gemeenten weigerambtenaren werkzaam.’

Benoeming

Ontslag van ambtenaren die geen huwelijken tussen mensen van het gelijke geslacht willen sluiten, gaan Schouw en Dijkstra niet via hun initiatiefwet regelen. Het gaat echt om de benoeming van nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand. ‘De norm ligt dan wel in wet vastgelegd.’ De wetgever is volgens de D66-er niet duidelijk op een verbod op weigerambtenaren. Mogelijk dat de nieuwe wet op termijn een opening biedt om bestaande weigerambtenaren de deur te wijzen, hoopt Schouw.

Ondersteunen

Schouw realiseert zich dat de initiatiefwet niet meer door de huidige Kamer zal worden behandeld. Nu is er wel een meerderheid voor de aanpak van weigerambtenaren. Hij verwacht echter dat ook de Kamer in nieuwe samenstelling de wet zal ondersteunen. ‘Naast D66 zijn in ieder geval SP, PvdA, VVD, GroenLinks en de PVV voor.’ Een eerder wetsvoorstel –ingediend door het demissionaire kabinet- sneuvelde nog eerder dit jaar. ‘De VVD stemde toen tegen, omdat de partij afhankelijk was van de gedoogsteun van de SGP. Nadat het kabinet was gevallen, was de VVD wel voor. Ik ga er niet van uit dat ze weer gaan draaien.’

Gewetensbezwaren

Het wordt volgens hem een hele klus om een goede wet in elkaar te zetten. De wetsgeschiedenis moet worden beschreven en juridisch moet alles goed worden dichtgetimmerd. Zo moeten ambtenaren het recht behouden vanwege ernstige gewetensbezwaren werk te weigeren, bijvoorbeeld als een wethouder een ambtenaar opdraagt iets op te schrijven, dat niet deugt. ‘Maar dit geldt niet voor ambtenaren die tegenover burgers de overheid vertegenwoordigen.’ Dat zijn niet alleen ambtenaren van de burgerlijke stand, maar ook ambtenaren die vergunningen verlenen of boetes uitdelen.

Reacties: 35

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom ten Hoedt
Stuur Dijkstra/Schouw voor een tijdje naar de USA. Get your kicks on Route (D)66. Weigerambtenaren en stemlokalen. De verkiezingsitems van D66. Wat moet het ongelooflijk goed gaan in ons land, dat we over dit soort zaken ophef maken. Het is voor D66 niet te hopen dat deze partij hetzelfde lot treft als de Route 66. Namelijk: opheffing.
Janneke
Wat een zure reacties en valse vergelijkingen, die reacties zullen wel komen van gelovige ambtenaren. Je bent een trouwambtenaar voor iedereen of je bent geen trouwambtenaar, het stel dat gaat trouwen kiest in het voorgesprek een ambtenaar die bij hun past. Maar we accepteren toch niet dat een ambtenaar een huwelijk weigert van iemand met een donkere huidskleur of ander geloof? En @Fritz als je het voorstel goed gelezen hebt staat dat er ruimte moet blijven voor weigeren van opdrachten van meerderen (ook de politie) als een ambtenaar vindt dat die niet deugen.
Fritz
Over de vraag of vergelijkingen al dan niet misplaatst zijn, mogen wij van mening verschillen. Voor dat recht is mijn grootvader tenslotte door plichts- en gezagsgetrouwe SD-functionarissen opgebracht, gemarteld en vermoord (sorry voor mijn cynisme). Blijft de vraag overeind voor welk probleem dit nu een oplossing is. Alle homo's en lesbiennes die dat wensen, kunnen een wettelijk huwelijk sluiten. Hier wordt, door de anti-religieuze partij die D66 lijkt te zijn geworden gewoon symboolpolitiek bedreven. Het is een oplossing voor iets dat in werkelijkheid geen probleem oplevert.
Bas / logicus
@Fritz, je laatste opmerkingen snijd hout. Het is slechts symboolpolitiek van D’66. Want als je als babs al in overheidsdienst bent dan mag je van D’66 dus ongestraft homoseksuelen discrimineren ongeacht het feit dat onze wetgeving het verbied. En naar mate men de ogen vaker sluit komt de verklaring “Wir haben es nicht gewußt” steeds dichterbij. Het maakt niet uit wie je in de hoek zet (discrimineert)het onrecht is het zelfde en daarmee zet D’66 zich scherper over de grens van “normen & waarden” dan dat de PVV op dit moment doet met moslims. Maar ja, D’66 wil straks meeregeren en dan moeten ze misschien wel iets gedogen. Het getuigd dat de huidige D’66 politici een gebrek hebben aan ruggengraat en bij voorbaad al aangeven een onbetrouwbare partner te zijn.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Er is nog geen enkel huwelijk in de problemen gekomen. Dit lijkt mij nu niet bepaald het meest urgente probleem dat om een oplossing vraagt. Je mag verwachten dat D '66 haar tijd op dit moment effectiever kan gebruiken dan om hiervan 'een verkiezingsstunt' te maken.
True
@Ed van Ooijen (senior vakbondsconsulent )op 1 augustus 2012 21:11



Kom er gewoon eerlijk voor uit dat je homo´s geen gelijke behandeling gunt, en verschuil je niet achter gereformeerden.
Bas / logicus
Om de een of andere idiote reden blijft men begrip tonen voor de weigerambtenaar.

Dan moet de wet daar ook consequent in zijn en Christelijke buschauffeurs, trambestuurders, machinisten, piloten, kapiteins toestaan om homoseksuelen niet te willen transporteren.

En nog wat verder; ziekenhuizen, huisartsen, zwembaden etc. Net zo lang totdat er weer bordjes hangen in de parken dat de bankjes niet bestemd zijn voor…. Hoever wil men gaan m.b.t. tolerantie van intolerantie? Er is nog genoeg Zyklon B. Of hebben deze Christelijke het woord van God niet goed begrepen? Hebt elkander lief, de andere wang toe keren, respect voor leven, vergeving, etc. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat weigerambtenaren weigeren een simpele verplichte handeling uit te voeren en dat kan in een zichzelf respecterende rechtsstaat niet getolereerd worden. Wil de ambtenaar het werk doen, dan doet hij dat. Wil hij het niet dan zoekt hij een andere baan. Niets moeilijks aan. De kamer heeft zich daar niet meer mee te bemoeien want bij weigeren is het een zaak voor politie en justitie.

Jan
Ik heb er begrip voor dat ambtenaren die nog voor het openstellen van het huwelijk voor homo's niet verplicht worden mee te werken als ze er een probleem mee hebben, maar voor de GLBT-gemeenschap mag het signaal voor nieuwe ambtenaren niet zijn dat ook na de openstelling dit als gewoon te veronderstellen huwelijk nog voldoende is om dit niet uit te voeren omdat het gaat om twee mensen met dezelfde geslachtkenmerken en geslachtsaanduiding in hun paspoort (als transgender wil het anders nog ingewikkelder worden ;-)



Een ambtenaar heeft werk, dit is de wet en regelgeving uitvoeren. Nog even en ambtenaren mogen weigeren een ex-rijke stinker een bijstandsuitkering te verstrekken, een onwelriekende dakloze een paspoort te verstrekken, of gewoon een vrouw de hand te schudden....
secretaris / secretaris
@Fritz: schunnige vergelijking: alsof indertijd de bezetter ook maar enig wettelijk gezag vertegenwoordigde. Als de trouwambtenaar zo'n last heeft van zijn geweten, waarom stapt hij/zij dan niet zelf op?

Deze ambtenaren willen, als het aan hen ligt, even uitmaken wie er wel of niet mogen trouwen. Consequentie is dat ambtenaren vanwege hun geloof vrouwen geen hand willen geven? Enz. In naam van een religie is kennelijk iedere idioterie geoorloofd.
Peter / Projectmanager
Het werd tijd. Ik ben weigerburger!



Ik weiger dienstverlening door ambtenaren die hun persoonlijke mening belangrijker vinden dan het uitvoeren van hun functietaken waarvoor ze zélf en vrijwillig gekozen hebben bij indiensttreding en waarvoor ze met belastinggeld betaald worden.
criticus
Jammer dat velen een zo beperkte kennis hebben van wat het is om babs te zijn.

De enige wettelijke plicht is het sluiten van een huwelijk. Dit kan in 5 minuten bij de balie.

Babsen worden aangenomen omdat de overheid blijkbaar aan de wensen van burgers tegemoet wil komen om van de huwelijkssluiting een emotionele ceremonie te maken. Je mag zelfs kiezen door wie je getrouwt wil worden.

Kortom, een heleboel zaken die niet wettelijk verplicht zijn. mensen worden babs, omdat ze om de een of andere reden gevoel hebben met mesnen die trouwen, maar wel vanuit hun eigen leefwereld. In feite is ene babs dus eenambtenaar op maat bij het echtpaar. Is het dan zo vreemd om vanuit elke geloofsovertuiging, elke leefwereld een ambtenaar te hebben? Juist om die pluriformiteit vanuit de samenleving te illustreren?



Als echter simpelweg geredeneerd wordt dat de wet de wet is, moet je daarmee consteren dat de babsen afgeschafd moeten worden. Puur tekenen bij de balie door een ambtenaar, die inderdaad de wet uitvoerd, niets meer en niets minder. Geen keuze meer over hoe het echtpaar de ceremonie wenst, want die is er niet meer. Kaal, koud, en bureaucratisch. Maar ja, wie wil dat?
Pieter
Laat al die zure homo's, lesbo's en D66-ers nu eens ophouden met zeuren. Er is ruim voldoende aanbod van babsen om er een te vinden die je graag zal trouwen. Als een babs geen klik voelt met degenen die hij moet trouwen, mag hij weigeren. Andersom ook. Dat is altijd al zo geweest. Babsen zijn overigens nooit gewone gemeente-ambtenaren maar mensen die dit hobbymatig doen tegen een kleine vergoeding.
Bas / logicus
@Jan, als een babs in dienst is bij de overheid dan heeft deze zich te houden aan de functie inhoud zoals de wet voorschrijft. Daar is geen discussie over mogelijk omdat de wet maar op één wijze interpreteerbaar mag zijn. Als je als babs wilt richten op een specifieke doelgroep dan kan je aan de slag als ZZP’er. Voor de rigide weiger babs zal dat over het algemeen minder gunstig zijn dan in dienst blijven bij de overheid. Maar die keuze heeft de bewuste babs wel en mag deze ook zelf maken.
criticus
@ Bas, dank voor het onderschrijven van mijn standpunt dat als het uitslutiend om de wet gaat babsen afgeschaft zoudne moeten worden. De gewone abs volstaat dan.
True
weigerambtenaren bij immigratie, dat zou mooi zijn..



het loopt, meuk binnenlaten en homo's hun rechten weigeren, zie onderstaande reacties van de usual islamistische bekeerling.

met de zegen van kereltje 66, zijn hart klopt links.



True
D66 ers lees je nooit op dit soort topics, daar zijn ze te laf voor.
Fritz
Beste secretaris PEL,

U vindt dat een een schunnige vergelijking? Het is wellicht gechargeerd, maar allerminst schunnig. Natuurlijk kan men er over twisten of de bezettingsmacht destijds een legitiem gezag vertegenwoordigde, maar laat ik het dan eens anders stellen: Men kan niet ontkennen dat in Nazi-Duitsland de Nazipartij het wettelijk gezag vormden. Zou in die optiek elke Duitse overheidsdienaar die meegewerkt heeft aan de vervolging van Joden, anders denkenden etc, dus niets te verwijten zijn? Wat D66 doet is enkel populisme bedrijven. Er zijn sloten babsen die homohuwelijken willen sluiten, dus wat is nu feitelijk het probleem? Moet iemand die het sluiten van een dergelijk huwelijk vanuit religieuze gronden liever aan een collega overlaat dus maar ontslagen worden? Ja zegt D66 want wet is nu eenmaal wet en ambtenaren moeten die maar uitvoeren. Dan is mijn vraag, mag een ambtenaar niet meer zelf denken, mag hij geen religie hebben, een geweten? Als het antwoord daarop nog steeds is dat de overheid het gezag heeft en dat de ambtenaar maar te volgen heeft of anders moet opstappen, dan is mijn vergelijking nog niet eens zo absurd. Overigens, voor uw beeldvorming; mijn grootvader was politieambtenaar en toen hij verplicht werd om onder de bezetter te werken, heeft hij direct ontslag genomen, omdat hij dan mogelijk dingen zou moeten gaan doen die hij niet met zijn geweten kon verenigen. Ziedaar uw voorbeeld van een ambtenaar die maar opstapt als het regime hem niet mee zint.
True
Ik weiger mee te werken aan de islamisering van Nederland.
Paul / projectleider
Kunnen we niet gewoon de hele ambtenaar van de burgerlijke stand opheffen? Waarom moet de gemeente/ overheid iemand aanstellen om jou te trouwen? Gewoon aan de balie inschrijven en huppakee geregeld. Mooie ceremonies huur je maar iemand voor in. Leuk zaaltje erbij huren, klaar.
Pieter
Tjonge, wat een krachtpatsers bij D66.

Barbertje moet en zal hangen!

Don Quichote is er niks bij.
criticus
"D66 koestert de verschillen tussen mensen en de verscheidenheid van hun opvattingen en beschouwt deze als een bron van maatschappelijke vernieuwing. Het uitgangspunt van de gelijkwaardigheid van mensen gaat daarmee veel verder dan het simpelweg tolereren van andere meningen, culturen en voorkeuren. Gelijkwaardigheid betekent naast

verdraagzaamheid en respect voor ieders levensstijl ook dat pluriformiteit wordt ervaren als verrijking van het leven en als noodzaak voor creativiteit en productiviteit. Verdraagzaamheid eindigt echter waar de verdraagzaamheid zelf wordt geschonden, waar de fundamentele gelijkwaardigheid van mensen wordt ontkend en waar geweld en dwang de plaats van vrijheid en recht willen innemen"



Een quote uit het partijbeginsel van D66. Blijkbaar is dat ook niks meer waard....
Dieuwe / adviseur
wat heerlijk verdraagzaam van een partij als D'66, respect hoor! Volgens mij hebben ze binnen de club wel andere prioriteiten te leggen..
sj.veerman / burger
D(wingelandij)'66
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Mijn twijfel op welke partij ik zal stemmen op 12 september is weggenomen. Het woord "Democraten" van D66 heeft niets met democratie te maken.

Het geheel afschaffen van het ambt van trouwambtenaar ( zie reactie p) zou inderdaad een oplossing zijn. Gewoon even met de dienstdoende loketambtenaar een formulier invullen, 2 handtekeningen er onder en klaar is het festijn. Dan op naar een restaurant om feest te vieren.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
ambtenaren burgerlijke stand opheffen is een goed voorstel!! trouwen kun je ook nog in de kerk!
Bas / logicus
@Fritz, je haalt als misplaatst voorbeeld je grootvader erbij. De arme man zal zich in zijn graf omdraaien van ergernis . Je grootvader nam het besluit om ontslag te nemen op grond van het feit dat hij niet wilde meewerken met de bezettingsmacht en zich niet wilde schuldig maken aan het plegen van misdrijven uit naam van die bezettingsmacht. En dat had niets te maken met zijn geloofsovertuiging maar met karakter. De weigerambtenaren staan voor een hele simpele keuze. Ik doe mijn werk zoals voorschreven of ik zoek een andere baan. Net zo simpel als dat vele Moslims naar hun eigen keuze zonder daarbij anderen te schaden hun vlees enkel bij een halal slager wensen te kopen. Het betreft hier i.g.v. de babs een product of dienst die door de overheid aan het volk geleverd word en dien ten gevolge dient te voldoen aan de gestelde normen volgens de Nederlandse Wet. Discriminatie is verboden, zelfs strafbaar en dien ten gevolge rest de babs drie opties : 1 werken, 2 ontslag en 3 discrimineren. In geval van 3, dan is het de taak en plicht van de overheid om de babs strafrechtelijk te vervolgen. Het verkrijgen van een strafblad is naast de werkweigering en het publiekelijk beledigen van een gast een aanvullende rechtmatige reden tot beëindiging dienstverband.
Arno Huiskamp
Formeel bestaan er geen trouwambtenaren: om te trouwen volstaat het naar de balie van het gemeentehuis te gaan en aldaar je partnerschap als huwelijk te doen laten registreren. Alle overige handelingen, zijn formeel niet anders op te vatten als poespas, voortkomend uit het kerkelijke verleden!
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Beste Gerard Schouw,

Bedankt voor dit geweldige stemadvies:

nooit en te nimmer D66
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Wat een geweldige reacties.

Daar kan ik me nou in vinden. Inderdaad trouwen doe je zelf, tenminste als je een feessie wil.

D(rol) 66 kunnen we maar het beste doorspoelen.
Jan
Typisch D66: non-problemen oplossen en nieuwe problemen creëren waaraan niemand behoefte heeft. Deze partij graaft haar eigen graf.
Fritz
Typisch symboolpolitiek. Er zijn voldoende ambtenaren die wel een homohuwelijk willen voltrekken, dus er is feitelijk geen enkel probleem. Homostellen kunnen gewoon overal trouwen, alleen bepaalde ambtenaren zullen dat huwelijk simpelweg niet voltrekken. Ik neem toch aan dat een stel dat gaat trouwen niet happig is op een ambtenaar die het huwelijk tegen zijn religieuze beleving in, moet sluiten. D66 meent kennelijk dat een ambtenaar er (binnen zijn of haar werk) geen eigen mening of geweten op na mag houden. Gewetensbezwaren mag je niet hebben als je de overheid vertegenwoordigt, zo stelt zij. In die redenering doordenkend viel in de optiek van D66 de politieambtenaar die in '40-'45 Joodse gezinnen opbracht in opdracht van de Duitse overheid ook weinig tot niets te verwijten. Gelukkig waren er toen wel ambtenaren voor wie het geweten zwaarder woog dan de opdracht van de overheid.
criticus
Een van de redenen van D66 is dat de huwelijksvoltrekking door de overheid een neutrale handeling moet zijn. In dat geval zou D66 consequent moeten zijn en alle babsen afschaffen. Die zijn er immers omdat het huwelijk niet als neutraal, maar als emotionele gebeurtenis wordt beschouwd.
True
Maak van de weigerambtenaar een vertrekambtenaar, het kan niet zo zijn dat ambtenaren de wet naar eigen voorkeur overtreden.

Btw. heeft het CDA inmiddels een definitief standpunt ingenomen? ach, laat maar...
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Wat een menslievende en o zo democratische partij is dat Rechts 66 toch. Biedt ruimte voor gewetensbezwaarden en andere minderheden! Ik zou als homo niet graag mijn huwelijk laten voltrekken door een voormalige weigerambtenaar die dan maar nolens volens zijn opgedrongen plicht vervult. Tolerantie, respect en mededogen gelden voor iedereen, niet alleen voor homo's of voor bekrompen griffo's, maar voor beide groepen, zelfs als je bij de overheid werkt. Wat is dat verlichte D'66 (toen nog mét apostrof) toch ver afgegleden. Een heel enge partij geworden!
True
@ Ooijen



"bekrompen griffoos" (zonder apostrof) zegt veel over je ruimdenkendheid.
Advertentie