of 59232 LinkedIn

D66 en VVD willen meer tweetalig basisonderwijs

De coalitiepartijen VVD en D66 vinden het aanbod van tweetalig basisonderwijs in de hoofdstad te beperkt.

D66 en VVD in Amsterdam willen dat op meer basisscholen tweetalig onderwijs wordt gegeven. Dat staat in een initiatiefvoorstel dat wordt volgende week wordt ingediend bij de Amsterdamse gemeenteraad.

Nog twee scholen
De twee coalitiepartijen vinden het aanbod van tweetalig basisonderwijs in de hoofdstad te beperkt. 'Op jonge leeftijd Engels leren helpt leerlingen om makkelijker aansluiting te vinden op de middelbare school. Uiteindelijk vergroot het goed beheersen van de Engelse taal de kansen op de arbeidsmarkt', aldus D66. Er loopt een landelijke pilot waarbij op 12 basisscholen in Nederland 30% tot 50% van de lessen in het Engels wordt gegeven. Eén van die scholen staat in Amsterdam. De twee partijen vinden dat te weinig. Ze willen dat er in ieder geval nog twee Amsterdamse basisscholen aan deze pilot worden toegevoegd.

Toekomstperspectief
'Amsterdam zou hier juist als wereldstad koploper in moeten zijn', vindt fractievoorzitter Jan Paternotte van D66. 'Wie alle kansen op deze internationale arbeidsmarkt wil benutten moet in ieder geval goed Engels spreken. Vroeg Engels leren zorgt ervoor dat je de taal beter beheerst en juist dat is belangrijk voor het toekomstperspectief van leerlingen. Het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt'.


Vroeg vreemde taal

De twee partijen willen zich ook inzetten om het aanbod in Amsterdam waar vroeg vreemde taal onderwijs (vvto) wordt gegeven uit te breiden. Bij vvto scholen wordt er een aantal uur in de week extra Engelse les gegeven (of een andere taal) in plaats van dat een deel van de vakken in het Engels worden gegeven. In Amsterdam biedt nog geen 10% van de Amsterdamse basisscholen vvto aan, terwijl in Rotterdam dit bij ruim een kwart van de basisscholen onderdeel van het programma is. Wat D66 en VVD betreft moet Amsterdam als meest internationale stad van het land ook hier een voorbeeldrol in moet nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John (Ambtenaar) op
Leer die kinderen in Amsterdam eerst eens goed Nederlands! Over het algemeen spreken ze dialect in plaats van abn. En dan heb ik het niet over het accent!
Door S.Taal op
'grote groepen' waren weg gevallen. Helaas voor VVD/D66.....alleen uit m'n tekst.
Door S.Taal op
Slim plan van VVD/D66. Ze zijn al oververtegenwoordigd vanwege groten lager opgeleiden die het bij het stemmen laten afweten. Door slechter Nederlands=slechter onderwijs verwachten ze dat deze groepen zich nog meer van de samenleving dus van de stembureaus afkeren. Nu nog de publieke omroepen om zeep helpen en de meute naar de commerciëlen jagen.
Panem et circenses.
Door Wottsjer (Watcher) op
Als je ondanks tweetalig onderwijs straks noch je Nederlands noch je Engels behoorlijk spreekt, weet je wel waar het aan gelegen heeft: het tweetalig onderwijs.
Door Michiel F (schippertje) op
Helemaal mee eens Bert,
Wanneer je naar de bevolkingsopbouw kijkt neemt de westerse bevolking (Engels sprekend) steeds verder af (vergrijzing) en de Aziatische steeds verder toe (voorbeeld; 62% van de bevolking van Vancouver is Aziatisch). Het Mandarin is nu al de meest gesproken taal.
Door Jan G. H. de Vaan (Oud-Sattenlid Brabant) op
Tweelalig onderwijs is fantastisch. Ik zie de resultaten bij mij kleinkinderen op de middelbare school.
Voor de oostelijke grensgebieden is Duits essentieel.
Dus niet alleen eng koersen op Engels als tweede taal, maar deels ook Duits de ruimte geven.
Door johannes (ambtenaar) op
Een slecht plan. Kinderen op basisscholen spreken en beheersen het Nederlands al niet goed. Zeker op basisscholen waar veel allochtonen kinderen zijn. Eerst maar het Nederlands goed onder de knie krijgen.
Door Bert op
Ach ja, D66 wilde vier jaar geleden ook al het Engels als officiële voertaal gaan invoeren in Amsterdam. Ik denk dat kinderen er meer bij gebaat zijn om goed Nederlands te krijgen. Het niveau daarvan was de afgelopen jaren bedroevend. En als je je moerstaal niet beheerst zal je ook nooit een andere taal goed leren spreken.

Dan het Engels: dat heeft zich de afgelopen decennia een belangrijke plaats verworven, maar de geschiedenis leert dat talen nooit lang leidend blijven. De heersende positie van het Engels is een rechtstreeks gevolg van de economische dominantie van de VS. Die ook maar jong... de opmars van het Engelse begon in de jaren 80. Om dezelfde redenen was Duits voor de oorlog belangrijker en Frans in de XIXe eeuw (en, jawel, kon je met Nederlands in elke havenstad gerecht tijdens de Gouden Eeuw). Als je beseft dat de dominantie van een taal tijdelijk is en afhankelijk van de mondiale economische verhoudingen, zou je er beter aan doen om de jeugd van nu Chinees te leren, want dat zou over 50 jaar wel eens belangrijker dan Engels kunnen zijn.
Door Frank Zuylen (ambtelooos burger) op
D 66 en VVD: dat zijn toch de partijen van de elite? Die kunnen hun kinderen best wel op eigen kosten Engels laten bijbrengen vóórdat ze naar de middelbare school gaan. Waarom dat van gemeenschapsgeld laten bekostigen?
Door nico op
Sinds wanneer gaat een gemeenteraad over de inhoud van het onderwijs? En als ze er over gaan. Welke expertise hebben politieke partijen dan op dit gebied?