Advertentie

D66 en VVD willen meer tweetalig basisonderwijs

De coalitiepartijen VVD en D66 vinden het aanbod van tweetalig basisonderwijs in de hoofdstad te beperkt.

19 oktober 2014

D66 en VVD in Amsterdam willen dat op meer basisscholen tweetalig onderwijs wordt gegeven. Dat staat in een initiatiefvoorstel dat wordt volgende week wordt ingediend bij de Amsterdamse gemeenteraad.

Nog twee scholen
De twee coalitiepartijen vinden het aanbod van tweetalig basisonderwijs in de hoofdstad te beperkt. 'Op jonge leeftijd Engels leren helpt leerlingen om makkelijker aansluiting te vinden op de middelbare school. Uiteindelijk vergroot het goed beheersen van de Engelse taal de kansen op de arbeidsmarkt', aldus D66. Er loopt een landelijke pilot waarbij op 12 basisscholen in Nederland 30% tot 50% van de lessen in het Engels wordt gegeven. Eén van die scholen staat in Amsterdam. De twee partijen vinden dat te weinig. Ze willen dat er in ieder geval nog twee Amsterdamse basisscholen aan deze pilot worden toegevoegd.

Toekomstperspectief
'Amsterdam zou hier juist als wereldstad koploper in moeten zijn', vindt fractievoorzitter Jan Paternotte van D66. 'Wie alle kansen op deze internationale arbeidsmarkt wil benutten moet in ieder geval goed Engels spreken. Vroeg Engels leren zorgt ervoor dat je de taal beter beheerst en juist dat is belangrijk voor het toekomstperspectief van leerlingen. Het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt'.


Vroeg vreemde taal

De twee partijen willen zich ook inzetten om het aanbod in Amsterdam waar vroeg vreemde taal onderwijs (vvto) wordt gegeven uit te breiden. Bij vvto scholen wordt er een aantal uur in de week extra Engelse les gegeven (of een andere taal) in plaats van dat een deel van de vakken in het Engels worden gegeven. In Amsterdam biedt nog geen 10% van de Amsterdamse basisscholen vvto aan, terwijl in Rotterdam dit bij ruim een kwart van de basisscholen onderdeel van het programma is. Wat D66 en VVD betreft moet Amsterdam als meest internationale stad van het land ook hier een voorbeeldrol in moet nemen.

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Beter Russisch als tweede taal, Rusland is in tegenstelling tot GB niet gecapituleerd voor islam.
Fred / interim controller
Wel leuk dat we engels en andere talen de voorkeur geven, maar het wordt toch ook eens tijd dat we gaan beseffen dat duits net zo of misschien nog wel belangrijker is, maar in de toekomst zeker wordt. Het is en blijft onze grootste handelspartner en met de verder maatschappelijke ontwikkeling wordt dat alleen maar meer.
P.K. Smit / ambteloos burger
Ik heb de indruk dat scholen al moeite genoeg hebben om het huidige pakket tussen de oren te krijgen. Geef de docenten eens de gelegenheid om zich te concentreren op hun vak(en) en houdt eens op met telkens nieuwe dingen. Lees de Volkskrant (bijlage Vonk) van 19 oktober eens.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Bij de Fierljeppers ben je inmiddels verplicht om Fries te spreken maar het Nederlands moet worden afgeschaft. Ga vooral zo door.
Mister G / Ambtenaar
Veel Amsterdammers laten hun kinderen Arabisch leren in het weekend. Op eigen kosten. Deze partijen zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ik lee geen reactie uit de onderwijshoek. Wel denk ik dat de scholen tijd en rui,mte in de planning moeten hebben.
Jan
Tweetalig? Dan maar Nederlands en Arabisch zou ik zeggen. Kunnen de Nederlanders beter integreren.
M. de Vries / Communicatieadviseur
Lijkt me een prima manier om Nederlands als taal uit te faseren.



Beheersing van de Nederlandse taal lijkt al jaren geen prioriteit meer, niet in het dagelijks leven en niet op school. Zelfs leerkrachten hebben er soms vreselijke moeite mee. Om van ouders maar te zwijgen.



Moeten we dan jonge kinderen ook een tweede taal op matig niveau laten aanleren door niet-native speakers?



Hadden we een tijd geleden niet ontdekt dat niet Nederlands sprekende ouders niet moeten worden gedwongen met hun kinderen Nederlands te praten?



Omdat ze dan geen enkele taal meer goed krijgen aangeleerd?



Volgens mij komen de meeste Nederlanders nog genoeg met Engels in aanraking om het te leren. Zullen we beginnen met onze eigen taal, voordat hij volledig uitsterft?
Nico / zzp
Sinds wanneer gaat een gemeenteraad over de inhoud van het onderwijs? En als ze er over gaan. Welke expertise hebben politieke partijen dan op dit gebied?
Frank Zuylen / adviseur
D 66 en VVD: dat zijn toch de partijen van de elite? Die kunnen hun kinderen best wel op eigen kosten Engels laten bijbrengen vóórdat ze naar de middelbare school gaan. Waarom dat van gemeenschapsgeld laten bekostigen?
Morsnova / inwoner
Ach ja, D66 wilde vier jaar geleden ook al het Engels als officiële voertaal gaan invoeren in Amsterdam. Ik denk dat kinderen er meer bij gebaat zijn om goed Nederlands te krijgen. Het niveau daarvan was de afgelopen jaren bedroevend. En als je je moerstaal niet beheerst zal je ook nooit een andere taal goed leren spreken.



Dan het Engels: dat heeft zich de afgelopen decennia een belangrijke plaats verworven, maar de geschiedenis leert dat talen nooit lang leidend blijven. De heersende positie van het Engels is een rechtstreeks gevolg van de economische dominantie van de VS. Die ook maar jong... de opmars van het Engelse begon in de jaren 80. Om dezelfde redenen was Duits voor de oorlog belangrijker en Frans in de XIXe eeuw (en, jawel, kon je met Nederlands in elke havenstad gerecht tijdens de Gouden Eeuw). Als je beseft dat de dominantie van een taal tijdelijk is en afhankelijk van de mondiale economische verhoudingen, zou je er beter aan doen om de jeugd van nu Chinees te leren, want dat zou over 50 jaar wel eens belangrijker dan Engels kunnen zijn.
johannes / ambtenaar
Een slecht plan. Kinderen op basisscholen spreken en beheersen het Nederlands al niet goed. Zeker op basisscholen waar veel allochtonen kinderen zijn. Eerst maar het Nederlands goed onder de knie krijgen.
Jan G. H. de Vaan / Oud-Sattenlid Brabant
Tweelalig onderwijs is fantastisch. Ik zie de resultaten bij mij kleinkinderen op de middelbare school.

Voor de oostelijke grensgebieden is Duits essentieel.

Dus niet alleen eng koersen op Engels als tweede taal, maar deels ook Duits de ruimte geven.

erg Boos / ambtenaar
Helemaal mee eens Bert,

Wanneer je naar de bevolkingsopbouw kijkt neemt de westerse bevolking (Engels sprekend) steeds verder af (vergrijzing) en de Aziatische steeds verder toe (voorbeeld; 62% van de bevolking van Vancouver is Aziatisch). Het Mandarin is nu al de meest gesproken taal.
Wottsjer
Als je ondanks tweetalig onderwijs straks noch je Nederlands noch je Engels behoorlijk spreekt, weet je wel waar het aan gelegen heeft: het tweetalig onderwijs.
joop luster / ontwerper
Slim plan van VVD/D66. Ze zijn al oververtegenwoordigd vanwege groten lager opgeleiden die het bij het stemmen laten afweten. Door slechter Nederlands=slechter onderwijs verwachten ze dat deze groepen zich nog meer van de samenleving dus van de stembureaus afkeren. Nu nog de publieke omroepen om zeep helpen en de meute naar de commerciëlen jagen.

Panem et circenses.
joop luster / ontwerper
'grote groepen' waren weg gevallen. Helaas voor VVD/D66.....alleen uit m'n tekst.
John / Adm. medewerker
Leer die kinderen in Amsterdam eerst eens goed Nederlands! Over het algemeen spreken ze dialect in plaats van abn. En dan heb ik het niet over het accent!
Advertentie