of 59232 LinkedIn

D66 en GL willen in gesprek over superprovincie

D66 en GL willen verder praten over het samengaan van Utrecht, FLevoland en Noord-Holland. Eerder mislukten de onderhandelingen
8 reacties

D66 wil weer met het kabinet praten over de vorming van een superprovincie. Dat zei fractieleider Alexander Pechtold donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Hetzelfde geldt voor GroenLinks.

Ideeën te ver uiteen

In juni mislukte nog overleg van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken) met D66 en GroenLinks over een fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. De ideeën lagen te ver uiteen, zei Pechtold toen. De provincies waren daar blij mee, zij waren fel tegen het voorgestelde fusieplan.

Laatste stapjes

Premier Mark Rutte zei in het debat dat hij best weer wil praten, maar is niet bereid een nieuw voorstel op tafel te leggen. Het voorstel dát er lag, gebaseerd op het regeerakkoord, moet de basis zijn, aldus de premier. Volgens hem waren de onderhandelende partijen in juni ,,echt een heel eind. Ik ben ervan overtuigd dat we de laatste stapjes kunnen zetten, maar dan moeten we wel even over het dooie punt heen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H.(Appie) Kootstra (oud wethouder GL Winschoten) op
Hoe democratie werkt weet D66 maar waarschijnlijk ook GroenLinks ook niet? Zij hebben samen met het rechtse kabinet geprobeerd een super provincie te maken waar de betreffende provincie's niets voor voelen ook de burgers vinden dit een slechte zaak en willen niet! waarom nog een keer overleggen en spreken over een superprovincie die niemand wil,behalve minister Plasterk en de heren van D66 en GroenLinks.Is het dan toch waar dat de burgers niet in tel zijn en er niet naar geluisterd wordt door de politiek? Dit is schandelijk om over de ruggen van de burgers je gelijk toch te willen halen?
Door Ricus Tiekstra (raadsgriffier) op
Probeer het eerst eens te worden over een visie op het landsbestuur ano 21e eeuw en ga dan na welke instituties daar bij horen en welke gebiedsindeling daar het beste bij past. Nu is het fuseren om te fuseren en dat levert nooit veel goeds op.
Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
De vorming van één superprovincie zorgt voor een tweedeling binnen de provincies. Want niemand gelooft toch dat die superprovincie zich op dezelfde wijze zal laten behandelen als, zeg Zeeland? Wat een gedrocht van een constructie. Het gevolg kan alleen maar zijn dat we, vertraagd natuurlijk en niet tijdsefficiënt komen tot een volledig nieuwe indeling van dit land in 4 of 5 'superprovincies'. Maar wat is daar de winst van, wat is er dan wezenlijk vernieuwd of verbeterd? Eén ding kunnen we nu al zeggen, de afstand van de burger tot de provincie, die nu al als te groot wordt gekenschetst zal alleen maar verder toenemen. Ik heb het al eens eerder geroepen, blijkbaar in een woestijn, als er veranderd moet worden in hoe dit land bestuurd wordt, doe het dan echt vernieuwend. Constateer dat er een Europese bestuurslaag boven de landsregering is ontstaan en dat we om die reden nu met 4 in plaats van 3 lagen te maken hebben. Dat kunnen we herstellen door de huidige provinciale taken deels naar nieuwe supergemeentes over te hevelen en deels terug te geven aan Den Haag. De supergemeenten vormen sterke regio's, bijvoorbeeld Zuid-Limburg, Zeeland, Rotterdam-Schiedam-Dordrecht, Delft-Den Haag-Leiden, met meer mogelijkheden voor een goed professioneel apparaat. Het landsbestuur vormt de tussenlaag tussen de regio's en Brussel. Daarmee, heren Plasterk en Pechtold komen jullie in de geschiedenisboekjes. En of dat gebeurt met grote vergissingen, zoals de vorming van één of meerdere superprovincies, is in dit land zeer te betwijfelen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het begint er steeds meer op te lijken dat het niet doorgaan van de fusie van de desbetreffende provincies alle plucheplakkers wel goed uitkomt. Sommige partijen komen nu schorvoetend op eerder ingenomen standpunten terug, maar nu vormt het Kabinet weer geen ruggengraat. De doelstellingen en bezuinigingen op de bestuurlijke inrichting blijven hierdoor nog steeds ver weg. Bezuinigen op gepensioneerden en alleenstaanden heeft kennelijk meer prioriteit en gaat gemakkelijker. De afrekening voor de politieke partijen komt bij de Statenverkiezingen en nog jaren daarna.
Door Jan op
Kan D66 niet eens fuseren met VVD? Dat is ongeveer net zo zinnig als deze superprovincie.
Door Happy Day op
Laat die politici eens wat nuttigs doen i.p.v. negatieve energie opwekken. Kom met een integrale visie op het bestuur.
Door Anders op
Prima idee, rotzooi moet je bij elkaar vegen. Voeg het meteen samen met Friesland en de voertaal wordt Gronings. Gasbel en koningshuis mogen ze houden.