of 59232 LinkedIn

Culturele sector Rotterdam bereikt limiet

De raad voerde op verzoek van het college een tussentijdse evaluatie uit bij tien Rotterdamse culturele instellingen. Ze constateerde dat de culturele sector ‘zeer flexibel en bijzonder vindingrijk is’, maar dat de artistieke en financiële grenzen zijn bereikt.
Reageer

De rek is eruit bij de Rotterdamse culturele instellingen. De gemeente moet de sector financieel ontzien. ‘Nu het internationale imago van Rotterdam in de lift zit, moet de stad die instellingen die de binnenstad verlevendigen en aantrekkelijk maken, extra koesteren.’ Dat stelt de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) in een rapport.

Flexibel en vindingrijk
De raad voerde op verzoek van het college een tussentijdse evaluatie uit bij tien Rotterdamse culturele instellingen, zoals Luxor Theater, Maritiem Museum, Scapino Ballet, Theater Rotterdam en Witte de With. Ze constateerde dat de culturele sector ‘zeer flexibel en bijzonder vindingrijk is’, maar dat de artistieke en financiële grenzen zijn bereikt.

Andere koers
‘Forse bezuinigingen en grote economische en maatschappelijke veranderingen raakten alle culturele instellingen bijzonder hard. Inkomsten uit sponsoring liepen drastisch terug en bezoekersaantallen daalden als gevolg van de economische crisis. Ook landelijke ingrepen in fondsen hadden een grote impact op deze organisaties. Om zich staande te houden zijn verregaande aanpassingen gedaan aan de artistieke en/of organisatorische koers, aldus de raad.

Hoofd boven water
Verschillende instellingen zijn op allerlei manieren gaan samenwerken en naar nieuwe geldstromen gaan zoeken om het hoofd boven water te houden. De raad vindt dat de financiële en personele grenzen nu zijn bereikt. ‘Veel instellingen hebben een minimale personeelsbezetting en presenteren of produceren het maximaal haalbare aantal culturele activiteiten. Bovendien zijn vrijwel alle theaters in Rotterdam al 1 of 2 dagen gesloten.’

Bruisende binnenstad
Rotterdam blijft volgens de RRKC alleen leidend op de lijstjes van de Rough Guide, Lonely Planet of New York Times als ook in de toekomst de culturele instellingen blijven zorgen voor een levendige en bruisende binnenstad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.