Advertentie

Cruisebelasting voor Amsterdamse toeristen

Cruisepassagiers die Amsterdam bezoeken, moeten vanaf volgend jaar toeristenbelasting betalen. Het stadsbestuur wil 8 euro per dag per persoon heffen. De hoofdstad verwacht hiermee jaarlijks 2 miljoen euro op te strijken.

16 maart 2018

Cruisepassagiers die een bezoek brengen aan Amsterdam moeten vanaf volgend jaar toeristenbelasting betalen. Het stadsbestuur wil 8 euro per dag per persoon heffen. De belasting is nieuw voor deze groep toeristen. De hoofdstad verwacht hiermee jaarlijks 2 miljoen euro op te strijken.

Aanpak tegen drukte

Tot nu toe werd alleen toeristenbelasting gerekend voor hotelovernachtingen. Het voorstel maakt deel uit van de aanpak om de drukte in de stad beter te beheersen. Door het opleggen van belasting aan passagiers van zee- en riviercruises, dragen die financieel een steentje bij aan de stad.

8 euro p.p.p.d.

'Cruisepassagiers betalen nu geen toeristenbelasting terwijl zij wel in de stad overnachten, maar dan niet in een hotel maar op een schip', zegt verantwoordelijk wethouder Udo Kock. 'Om cruisepassagiers ook een bijdrage te vragen voor het verblijf in Amsterdam, voeren we deze nieuwe dagtoeristenbelasting van 8 euro per persoon per dag in.'

250.000 passagiers

Uit cijfers van het Havenbedrijf, dat de belasting gaat innen, blijkt dat jaarlijks zo'n 250.000 cruisepassagiers Amsterdam aandoen. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / adviseur
@ Ja Spijker, maar de extra inkomsten voor de middenstand komt niet direct ten gunste van de gemeente. En uit de ruif van de Cruisepassagiers wil die gemeente toch ook graag een graantje mee pikken naast het extra havengeld!
Paul / projectleider
Ze betalen al liggeld, toch?
Rex Rotary / Coördinator
Inderdaad betalen de schepen al liggeld om gebruik te maken van de faciliteiten van de Amsterdamse haven. Toeristen moeten dus nu ook nog eens gaan betalen om over de Amsterdamse straten te Mogen banjeren. De volgende stap is dan dat je bij de gemeentegrens voor iedere inzittende van een auto 8 euro per person moet dokken om je in de Amsterdamse verkeerschaos te mogen storten. We gaan het nog meemaken dat je bij het loslaten van een flinke ruft op het Damrak wordt aangesproken door een ambtenaar der gemeente om ter plaatse een verplichte bijdrage aan de emissiehandel af te tikken. l
H. Wiersma / gepens.
Amsterdam weet van gekkigheid niet meer hoe ze vooral niet Amsterdammers kunnen belasten. Cruisepassagiers overnachten bovendien helemaal niet in de stad maar op water waar al havengeld voor wordt betaald, zijn over het algemeen slechts enkele uren in de stad en zorgen al voor veel extra inkomsten voor de middenstand.
Advertentie