Advertentie

Crisis GroenLinks compleet met vertrek Sap

Partijtop nu zelf onder vuur na opzeggen vertrouwen in fractieleider Jolande Sap

05 oktober 2012

GroenLinks wacht geen vrolijke partijraad dit weekend. De aanhoudende veenbrand binnen de partij is vrijdag volledig opgelaaid met het gedwongen vertrek van Jolande Sap. Prominenten als oud-partijleider Femke Halsema en de voormalige Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi haalden keihard uit naar de partijtop, nadat die het vertrouwen in Sap had opgezegd.

Geen draagvlak

Volgens het partijbestuur mist Sap het draagvlak binnen de partij om GroenLinks er na de desastreuze verkiezingsnederlaag weer bovenop te krijgen. GroenLinks verloor 6 van de 10 zetels, maar Sap en het partijbestuur lieten daarop meteen weten met vertrouwen verder te gaan.

Uitgelekt

Maar de realiteit was dat het partijbestuur eigenlijk vond dat de partij niet verder kon met Sap. Gesprekken daarover liepen nog, maar door een publicatie in NRC Handelsblad kwam het conflict vrijdag naar buiten. Volgens het partijbestuur was het zo niet meer mogelijk in alle rust tot een oplossing te komen.

Bestuur nu onder vuur

Het partijbestuur is nu echter zelf, niet voor het eerst, onder vuur komen te liggen. ,,Zo, 'partijtop', mij hoeven jullie voorlopig niet meer te bellen'', aldus Halsema, de voorganger van Sap. ,,Hoe kan je als partij een democratische, sociale en rechtvaardige samenleving propageren als je zo met eigen mensen omgaat?'', vroeg Dibi zich af. Volgens Van Gent heeft de partijtop bij Sap ,,haar kop eraf gehakt''.

Positie voorzitter ter discussie

Zaterdag bespreekt de partijraad in Utrecht de verkiezingsnederlaag. De positie van het bestuur en partijvoorzitter Heleen Weening komen daar naar verwachting ter discussie te staan.

Intern geruzie en gedoe

Sinds de val van het kabinet dit voorjaar en de kandidatuur van Dibi voor het lijsttrekkerschap heeft GroenLinks een turbulente periode gekend met intern geruzie en gedoe, onder meer over procedures en de geschiktheid van personen. Nadat Sap door een overweldigende meerderheid was gekozen als lijsttrekker, probeerde de partijtop de verdeeldheid achter zich te laten. Uitspraken van onder anderen Van Gent bij haar vertrek als Kamerlid over de samenwerking binnen GroenLinks zorgden voor aanhoudende onrust. Voortdurende slechte peilingen voorspelden vervolgens al een slechte verkiezingsuitslag op 12 september.

Onderzoek verkiezingsnederlaag

Een partijcommissie onderzoekt momenteel de oorzaken van de verkiezingsnederlaag. Sap, partijleider sinds december 2010, had die uitkomsten liever afgewacht en beschouwt een overhaast vertrek niet als een oplossing. Ze neemt ,,met pijn in het hart'' afscheid. Nummer twee op de lijst Bram van Ojik is naar verwachting haar opvolger.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
nou sapje, de allerliefste groetjes van Geert...







HAHAHAHAHAHA!
opinie peiler / survivor
Maar Hij heeft ons impliciet ook een ministerpost beloofd als ik maar luister...

Lieve GL leden, praat eens met de vrienden van SOPN, ik zie veel raakvlakken. En mevrouw Sap mag wat mij betreft aan de slag bij Phlilips OM een nieuwe sapcentrifuge te ontwikkelen..
True
Ideologisch boven een ieder gesteld en toch zo diep bukken voor een snufje macht...dat overkomt ons niet.



Jolande bedankt, we hebben genoten van je performance.





Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
Nu is het een mooi tijdstip om die partij voor wereldvreemde figuren op te heffen. Daarna de Partij voor de Dieren, 50 plus en een paar kleine christelijke partijen (scheiding kerk en staat). Dan kunnen we met enkele grote partijen verder.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Mevrouw Sap, de stekker is er nu echt uit !
Dieuwe / adviseur
Hoofden financien worden vaker gekenmerkt als mensen met een wat eenzijdige blik op de wereld; vaak gevoed door een zicht sec door de financiele bril.

De heer H.. Becks doet zijn functie wederom alle eer aan. Hij gaat m.i. voorbij aan de charme en deskundigheid die juist kleine (Christelijke) partijen inbrengen. Iedereen heeft het recht hier niet mee eens te zijn, maar domme dingen zeggen door mensen waarvan je verwacht dat ze een zekere mate van intelligentie bezitten zou verboden moeten worden..
O. ten Hove
GroenLinks heeft zich onder Sap volkomen ongeloofwaardig gemaakt: Kunduz en het Kunduzaccoord is niet wat door een linkse partij gesteund zou moeten worden. De leden van de partijen waaruit GroenLinks voortkwam (PSP, PPR, CPN en EVP) hebben zich terecht afgekeerd. GL is gewoon een rechtse partij...
criticus
Dhr Becks heeft klaarblijkelijk het begrip scheiding kerk en staat niet begrepen. Misschien een lesje Staatrecht nodig?

Als de staat elke vorm van religie zou weren, zou de staat dus eigenlijk het atheisme voorstaan en propageren, hetgeen het tegenovergestelde is van scheiding kerk en staat...

Kracht van de scheiding tussen kerk en staat is dat deze de staat neutraal maakt: elke religie mag er zijn en mag in de tweede kamer vertegenwoordigd worden.
Advertentie