Advertentie

'Crisis CDA Helmond is schadelijk voor hele partij'

De voorzitter van CDA Brabant, Wil van der Kruijs, tevens lid van het landelijk partijbestuur, maakt zich grote zorgen over de perikelen in de CDA-fractie in Helmond. De fractie zelf hult zich in stilzwijgen.

09 augustus 2012

De voorzitter van CDA Brabant, Wil van der Kruijs, tevens lid van het landelijk partijbestuur, maakt zich grote zorgen over de perikelen in de CDA-fractie in Helmond. De fractie zelf hult zich in stilzwijgen.

Bom gebarsten

Gisteren berichtte Binnenlands Bestuur al over de interne crisis bij CDA Helmond. Een van de oorzaken van de onrust is de aanstelling van een nieuw raadslid Gaby van den Waardenburg. CDA-raadsleden in Helmond zouden twijfelen aan de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van haar. Maar de bom barstte pas echt toen een mail van bestuursvoorzitter Jan van Loon, gericht aan van den Waardenburg ineens in de mailbox van zes lokale media lag. Van Loon heeft geen idee wie dit heeft gedaan.

Bemiddeling

Wil van der Kruijs, voorzitter van CDA Brabant, was zelf niet direct voor commentaar bereikbaar. Hij is op vakantie in België. Tegen het Eindhovens Dagblad zei hij niettemin dat het CDA het zeker in deze periode niet kan gebruiken dat fractieleden rollebollend over straat gaan. Hij heeft Pieter van Geel, vice-voorzitter van het landelijk partijbestuur eerder al gevraagd om te bemiddelen in deze zaak en dat heeft Van Geel ook gedaan. ‘Ik heb begrepen dat Joke de Bruijn nu pas uit de raad stapt. We hebben nu een vervelende situatie en door de geschiedenis rond Joke wordt zij niet door iedereen met open armen ontvangen. Zeker in deze periode van verkiezingen is dit niet goed’, aldus Van der Kruijs vanaf zijn vakantieadres. Pieter van Geel was ook niet voor commentaar bereikbaar.

Twijfel
Jan van Loon, bestuursvoorzitter van CDA Helmond, weet niet hoe Van der Kruijs tot zijn oordeel komt. ‘Ik ga alleen af op persoonlijke waarneming en details hierover houd ik liever vertrouwelijk. Het is niet prettig, we hebben er allemaal last van. Ik laat die woorden graag aan hem.’ Of Van Geel met hem gesproken heeft, wil hij niet zeggen. Van Loon wil ook niet zeggen dat twijfel heerst over Van den Waardenburg en geeft dat ook niet toe. ‘Twijfel is een zwaar woord.’

Geen gesprek
Het gesprek met Van den Waardenburg zou duidelijkheid hebben moeten brengen. ‘Maar nu het vertrouwelijke karakter weg is, komt daar niets meer van terecht. Het wordt zo onmogelijk om aan waarheidsvinding te doen. Als ze haar mond niet open doet, is het gesprek snel afgelopen. Wie heeft er nu nog zin om uitleg te geven? Dat heeft geen effect meer.’ Van Loon gaat nu de leden op de hoogte brengen. ‘Nee, niet per mail, maar per brief.’ Bij de eerste ledenvergadering zal hij vragen beantwoorden. ‘Het is nu aan de fractie. Die moet zelf een standpunt innemen. Ik ga hierin geen actieve rol spelen. Dat past mij niet. We moeten hier de afbakening van verantwoordelijkheden hanteren.’

Fractievoorzitter
Fractievoorzitter Thijs van Wetten wil geen nadere mededelingen doen over de kwestie. ‘Zodra er aanleiding toe is, zullen we informatie naar buiten brengen. Nu hebben we als fractie de afspraak gemaakt dat niet te doen.’ Kunnen we er dan vooralsnog vanuit gaan dat mevrouw Van den Waardenburg op 4 september wordt geïnstalleerd als raadslid? ‘Daar ga ik ook niet op in.’

Van den Waardenburg
Gaby van den Waardenburg, een 25-jarige Helmondse advocate, vindt het uitlekken van de mail ongelooflijk schadelijk voor het CDA. ‘Verder wil ik hier heel kort over zijn. Die mail is niet juist. Het is de persoonlijke mening van de voorzitter. Het is zijn zienswijze en ik kan niet verklaren hoe de mail heeft kunnen uitlekken. Ik vind het een onsamenhangend verhaal en dat is zonde. Ik ga de kwestie binnen het CDA bespreken. Ik kan me voorstellen dat u nog heel veel vragen heeft, maar daar ga ik niet op in.’ Op de vraag of ze nog raadslid wil worden, antwoordt ze: ‘Het is een eer om raadslid te worden en ik was daar toe bereid. Ik vind het nog steeds een eer om in de raad te komen. Dat is het voor iedereen.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Gisteren werd het CDA nog de partij van waarden en normen genoemd.Ik ben blij dat ik deze waarden en normen niet tot de mijne reken.Het CDA staat voor vriendjespolitiek, neppotisme, waaien en draaien en waar het om onze (EU)parlementariers gaat, het verlochenen van de Nederlandse identiteit en zelfstandigheid.

Realisticus Dutch / nuchtere hardwerkende burger
Om door 1 zo'n bericht meteen alle CDA'ers negatief te kwalificeren lijkt mij niet correct. Overal gebeurt wel wat en is er sprake van rotte appels.



Ik let altijd op hoe men er mee omgaat. Het aangaan van het gesprek vind ik dan een goede stap. Bij misstanden vervolgens ingrijpen.

Kritikus / Geen Hagenees
In vrijwel iedere gemeente is er wel een partij waar het intern rommelt. Waarom dan 1 geval eruit gelicht moet worden, en daar ook nog eens 2 dagen achtereen over schrijven, is een raadsel. Zeker als er in andere gemeenten veel ernstigere conflicten spelen dan in Helmond



Hoewel?



Er komen weer verkiezingen aan. En dan wil het PvdA-blaadje BB wel even een andere partij gaan bashen.. Alleen lijkt de redactie nog niet doordrongen van het feit dat het CDA geen factor van betekenismeer is. Als 6e partij kunnen ze hooguit een linkse of een rechtse coalitie aan een meerderheid helpen. In ruil voor een paar ministers of staatssecretarissen.



Wanneer gaat BB nu eens schrijven over de gigantische misstanden in de deelraden van Amsterdam en Rotterdam? Het cliëntelisme, nepotisme en smijterij met geld aldaar is daar ten hemelschrijend. O wacht, dat zijn PvdA-bestuurders. Dan geeft BB meestal niet thuis.
Frank Smit / raadslid VVD gemeente Bergeijk
Als een raadslid tussentijds vertrekt uit de gemeenteraad schrijft de Kieswet voor dat de kandidatenlijst leidend is voor de opvolging. Niet de fractie of de partijvoorzitter maar de eerstvolgende op de lijst zal moeten aangeven of de benoeming wordt aangenomen. Zo ja, is het altijd verstandig om eerst het oud zeer in beslotenheid weg te masseren. Door de onbedoeld betoonde transparantie is dit een gevalletje "can we get the shit back in the horse?" geworden. En dat wens je niemand toe.
Advertentie