Advertentie

Commissie buigt zich over pilot regulering wietteelt

Een onafhankelijke adviescommissie buigt zich de komende maanden over het experiment met legalisering van wietteelt. De leden zijn onafhankelijke deskundigen en wetenschappers op het gebied van onder meer zorg, voedsel en waren, justitie, lokaal bestuur en internationaal recht. Politie, OM en gemeenten nemen geen zitting in de commissie.

17 december 2017

Een onafhankelijke adviescommissie buigt zich de komende maanden over het experiment met legalisering van wietteelt. De leden zijn onafhankelijke deskundigen en wetenschappers op het gebied van onder meer zorg, voedsel en waren, justitie, lokaal bestuur en internationaal recht. Politie, OM en gemeenten nemen geen zitting in de commissie.

Vervolg op egeerakkoord
Dat hebben de ministers Bruins (Medische Zorg) en Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) in een Kamerbrief bekendgemaakt. De instelling van de commissie is een vervolg op het in het regeerakkoord aangekondigde experiment met gedoogde cannabisteelt voor recreatief gebruik. Dat zal worden  uitgevoerd in de gesloten coffeeshopketen in zes tot tien middelgrote of grote gemeenten, verspreid over het land.

Problemen bij handhaving

Veel gemeenten hebben aangegeven dat het huidige coffeeshopsysteem – met  een gedoogde verkoop en een niet gedoogde inkoop – hen problemen oplevert bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Door middel van het experiment kunnen de resultaten van legalisering van de wietteelt op kleine schaal worden onderzocht. Het kabinet is van plan het wetsvoorstel voor het experiment in het tweede kwartaal van 2018 in te dienen bij de Tweede Kamer. 

Proef jarenlang bepleit

Vooral gemeenten uit Noord-Brabant en Limburg pleiten al jarenlang voor een proef met wietteelt. Zij hebben de meeste overlast te verduren van georganiseerde criminele drugsbendes. Onder meer Breda, Maastricht en Venlo schaarden zich al achter het experiment. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ondermijnende kriminaliteit? / voorzitter buurtwacht Noord-Scharwoude
""Veel gemeenten hebben aangegeven dat het huidige coffeeshopsysteem – met een gedoogde verkoop en een niet gedoogde inkoop – hen problemen oplevert bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit"\

Is er niet tien jaar geleden de BIBOBwet ingevoerd om de gemeenten een instrument te geven in de titanenstrijd tegen de ondermijnende kriminaliteit?
Frank Rovers / Adviseur
Zolang de “achterdeur” gedoogd wordt en daarmee dus gedoogd wordt dat coffeeshophouders zaken doen met illegale telers, naast t feit dat handelsvoorraden van boven de 500 gram ook gedoogd worden, zet je de werking van de Wet BIBOB buiten spel. Bibob en gedogen gaan niet samen. Tijd voor duidelijkheid, maar als ik zie dat OM en gemeenten niet in de commissie zitten bekruipt mij t gevoel dat men andermaal een valse start maakt...
Daan
Zijn er nog mensen die de woorden 'onafhankelijke' en 'adviescommissie' in een zin durven te gebruiken?
Heukers
Het Groningse bedrijf Bedrocan teelt al jaren wiet. In opdracht van de overheid. De jaarproduktie bedraagt nu 1500 kg. Dat moet fors worden opgevoerd naar 4000 kg. Deze geteelde wiet is vooral voor de export bestemd. De overheid verdient daar goud aan.

Particulieren wordt het telen van wiet verboden. Op straffe van huisuitzetting of sluiting bedrijfspanden gevolgd door torenhoge boetes. De overheid zelf echter produceert in hoog tempo door. Want inkomsten voor de schatkist. Wat een onvoorstelbaar staaltje hypocrisie.
Advertentie