Advertentie

College Roermond bespreekt situatie rondom Van Rey

B en W van Roermond gaan de situatie rondom de corruptie-verdenkingen bespreken.

21 oktober 2012

Het college van burgemeester en wethouders van Roermond komt maandagochtend bij elkaar om de situatie te bespreken rond de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey (VVD). Dat maakte de gemeente zondag bekend. Onduidelijk is of Van Rey zelf ook bij die vergadering aanwezig is.

Lekken uit vertrouwenscommissie

Justitie viel vrijdag binnen in de woning van wethouder en senator Van Rey en in het stadhuis. Hij wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Ook beoogd burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns, tevens voorzitter VVD-Limburg en burgemeester van Meerssen, is verdachte.

Onschuldig tot tegendeel bewezen

De meeste fracties binnen de Roermondse gemeenteraad wachten de uitkomst van de vergadering af alvorens zelf een standpunt te bepalen, bleek uit een rondgang zondag. Alleen de VVD heeft al een standpunt. Volgens fractievoorzitter Dré Peters moet Van Rey zelf beslissen wat hij doet. En voorzitter Victor Cillekens van de VVD Roermond zei dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Alleen de SP wil nu al dat Van Rey tijdelijk terugtreedt.

Bandopname afgespeeld

Fractievoorzitter Peters heeft een bandopname beluisterd waarin te horen is dat Van Rey twee vragen doorspeelt die de sollicitatiecommissie Offermanns zou gaan stellen. Dat vertelde Peters althans tegen de NRC. Die bandopname werd afgespeeld toen Peters vrijdag door de rijksrecherche werd gehoord. De bandopname bewijst volgens de krant dat Van Rey zijn ambtseed geschonden heeft. Peters wilde zondag echter niets meer zeggen over deze kwestie.


Recht zal beloop krijgen
Van Rey zelf liet via zijn advocate Gitte Stevens zaterdag weten dat er niets onoorbaars is gebeurd en dat hij teleurgesteld is in het land en het Openbaar Ministerie. De landelijke VVD heeft nog niet inhoudelijk gereageerd, anders dan de mededeling dat wordt verwacht dat het recht zijn beloop zal krijgen. Partijvoorzitter Benk Korthals en directeur van het partijbureau Boudewijn Revis zijn in het buitenland, waardoor maandag pas over de zaak kan worden gesproken.

Geen behoefte
Eerder liet VVD-fractievoorzitter Loek Hermans in de Eerste Kamer weten geen behoefte te hebben om op de zaak in te gaan. Ook VVD-leider en premier Mark Rutte hield zich op de achtergrond. Eerste Kamerlid Hans Engels (D66) en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zeiden zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed dat Van Rey de Eerste Kamer tijdelijk zou moeten verlaten.


Extra vergadering

Mogelijk is er maandagavond ook een ingelaste vergadering van de Roermondse gemeenteraad. De situatie rondom wethouder van Rey zou ook hier in besproken worden.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
De naam van Van Reij duikt al langer op in berichten over onoorbaar gedrag. De man zou er goed aan doen zich terug te trekken en niet als aangeschoten wild rond te blijven lopen. Enige geloofwaardigheid is ver te zoeken en om de gehele Limburgse politiek (die al vaker slecht in het nieuwskomt) niet verder in diskrediet te brengen, is het beter dat hij defnitief van dat toneel verdwijnt.
een regioburger / consultant
"...teleurgesteld in het land en het Openbaar Ministerie".

In het land zeker omdat hier vrije journalistiek wordt bedreven.

In het OM zeker omdat dat toch werk maakt van machtsmisbruik door bestuurders, ook al laten hun meelopers hen ermee weg komen.

Het land is teleurgesteld in zo'n politicus. Moeven!
Marijke van der Meer / raadslid en werkloos
Los van de kwestie zelf zou ik willen weten hoe het kan dat een gesprek tussen een burgemeester en een wethouder werd afgeluisterd. Moet er niet een reden zijn om mensen af te luisteren? Liep er dan een 'zaak' tegen een van beide en was dit een soort bijvangst?
Flip Zolderman
Was dat niet dezelfde Van Reij die bij de overstromingen een tijd terug voor het oog van de camera eerst ging kijken of zijn eigen privévastgoed schade had opgelopen voordat hij ging informeren of er ook mensen in de problemen waren gekomen?

En nu denkt deze arrogante blaaskaak er weer mee weg te komen? Ik hoop dat ze heel veel hard bewijs verzameld hebben tegen dit schoolvoorbeeld van een arrogante machtsbeluste corrupte politicus.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Roermond is een mooi voorbeeld van :

"ik zag twee heren, hun broodjes dik besmeren',

Oh, het was een wonder,

Boven wonder hoe die heren smeren konden....'











Ik stond er bij en keek er naar.



Collegeleden en raadsleden keken dus gewoon jaren lang toe en wenste Jos steeds weer een prettige vakantie als hij afreisde voor een luxe, gratis vakantie in Saint Tropez... Mijn vraag is dan : Past het ons wel om een hard oordeel uit te spreken over Griekenland, als we onze eigen achtertuin niet eens op orde hebben ?

Mr R.M. Dalmijn
De verleidingen zijn groot voor de gemiddelde bestuurder. Het Ego en de strelingen van allerlei aard. Heel soms bekruipt mij de gedachte dat de "boven ons gestelden" in het verleden serieuzer met taken en verplichtingen omsprongen. Beroepseer leek genetisch aangelegd. Overigens hoop ik dat er in het dossier Rey wel echte duidelijkheid komt ; bijvangst en binnenvallen bij het nageslacht horen wel proportioneel te blijken. Daarnaast ben ik benieuwd naar de reactie van de door mij zeer geachte Mr Sorgdrager op de recente ontwikkelingen.
Polleke / ambtenaar
"Meer straf en minder begrip voor criminelen", stond er op de verkiezingsaffiches van de VVD. Staan ze daar nu ook nog achter of geldt dat niet voor hun vriendjes, de witte-boordencriminelen?
Johan / adviseur
Kan het onnozeler Iemand 2 vragen toespelen van een vertrouwenscommissie. ? Goed werk van de Rijksrecherche want het moet in dit soort zaken atijd gaan om feiten en harde bewijzen. De Rijksrecherche is de enige die bewijzen kan verzamelen en getuigen onder ede kan horen. Laat de Rijkrecherhe dit altijd standaard doen en besteedt dit niet uit aan commerciele bedrijven zoals BING e.d.. Ik word een beetje bedroefd van dit soort berichten want aan de ene kant hebben we te maken met bestuurders die evident niet deugen en aan de andere kant worden in toenemende mate personen valselijk beschuldigden beschadigd om iemand politiek af te rekenen. Integriteit als wapen. Wat een slangenkuil is het locake openbaar bestuur toch geworden. pffff. De lust vergaat je om te werken bij de locale overheid.
Johan Wardam
Dat de VVD zou iemand nog beschermd. Het kan niet anders dan dat VVD en vastgoed dichtbij elkaar zitten, en er teveel belangen door elkaar lopen. Jammer dat de kiezer die mede kiezen voor een partij die zegt de hypo aftrek te beschermen, dat eigenlijk alleen maar doen voor de vriendjes in de vastgoed. En daar mogen we met z'n allen voor opdraaien, dank u wel VVD!
Johan Wardam
Het zelfreinigend vermogen van de Vastgoedpartij VVD bestaat dat?
Jan
Typisch, wéér een VVD-er....
Pieter
De Vermogen Veiligheids Dienst laat weer van zich horen!
henk
en de burgemeester meldt zich ziek..... heet dit niet oneigenlijk ziekteverzuim?????????
Peter
Dit heeft niets te makken met wel/niet VVD zijn. De VVD opereert nu eenmaal zakelijker en dat brengt risico's met zich mee. Dat is inherent aan bedrijfsmatig denken.
jean
VVD blijft Van Rey steunen



ROERMOND - De VVD in Roermond blijft onvoorwaardelijk achter haar wethouder Jos van Rey staan, die wordt beschuldigd van het aannemen van smeergeld. Justitie verdenkt hem van ambtelijke corruptie en het lekken uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. „Maar Jos heeft alles uitgelegd aan de fractie en er is niets fouts gebeurd”, zegt vicefractievoorzitter Jan Püper van de VVD Roermond.
Thomas / Aankomende maffia
Het is pakken wat je kunt pakken Jos heeft ons het goede voorbeeld gegeven.
Elsemieke
Zelfreflectie is ook hier een vies woord! Jammer...
Thof / Politicoloog
Vraag anders om BING een rapport op te stellen naar integriteit! BING maakt rapporten op maat. Degene die betaalt, bepaalt de uitkomsten.



Dus iets te verbergen? Straatje schoon te vegen? Bel BING!
As
Volgens mij vergeten heel veel mensen dat er overal wel zaken worden gedaan die misschien niet helemaal mogen. Vergeet met zijn allen alsjeblieft niet wat deze Jos van Reij voor Roermond gedaan heeft. Ik ben er niet geboren, maar toen ik hier zo'n 30 jaar geleden kwam wonen vond ik t een groot dorp en nu, nu is het als je het mij vraagt, op Maastricht na, de mooiste en gezelligste stad van heel Limburg. Dat hebben we voor een heel groot deel te danken aan Jos van Reij. Dank je Jos. Gelukkig delen veel mensen deze mening met mij.
Peter
Ik ben blij dat de VVD solidair is met Onze Jos. Ik vind dat je best af en toe een beetje maffia praktijken mag toepassen. Dit hoort nu eenmaal bij politiek bedrijven. Want van het salaris van wethouder en 1e kamer lid wordt je echt niet rijk.
Jan Portier
Oh, de eerste goedpraters van de vastgoed maffia praktijken zijn er al. Je kan ook zeggen: ondanks Jos en zijn bende is er veel gebeurd in Roermond. We hoeven geen enkele terughoudendheid te hebben voor criminele praktijken in het vasthoud. Het is gewoon fout, en dan vaak ook nog met gemeenschapsgeld.
Advertentie