Advertentie

Coffeeshops toch open voor Belgen en Duitsers

Belgen en Duitsers zijn toch welkom in Maastrichtse coffeeshops. De gemeente staat het toe totdat de verkooppunten van wiet zijn verplaatst naar de buitengrenzen van de stad.

06 mei 2013

De Maastrichtse coffeeshops laten vanaf maandag alleen buitenlanders uit België en Duitsland toe. Mensen die verder weg wonen, wordt de toegang ontzegd.

Tot verplaatsing stadsgrenzen

Volgens Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) geldt dit 'buurlandcriterium' totdat de coffeeshops verplaatst zijn naar de stadsgrenzen. Om overlast tegen te gaan, beperken de coffeeshops in Maastricht de openingsuren per direct van 12.00 tot 24.00 uur. Maandag was het volgens Josemans rustig in de coffeeshops in Maastricht. ,,Een typische maandag'', zei hij.
 
Politie heeft niet ingegrepen 

De coffeeshops in Maastricht, Sittard en Roermond verkopen sinds zondag weer wiet aan buitenlanders, hoewel dit officieel verboden is. Tot dusver hebben de gemeenten en de politie nog niet ingegrepen.


België niet blij

De burgemeesters van de Belgische gemeenten Lanaken, Riemst en Voeren bij Maastricht willen dat de Nederlandse coffeeshops gesloten blijven voor buitenlanders. Ook vinden ze dat er harder moet worden opgetreden tegen illegale verkopers.
 
Controles aan grens 

De burgemeesters kondigden ook aan hun controles aan de grens te handhaven. ,,De invoering van de wietpas heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen", aldus de burgemeester van Lanaken, Marino Keulen. ,,Het aantal drugstoeristen is hierdoor drastisch verminderd.''

Harde lijn doorzetten
,,Wij ijveren voor het doorzetten van de harde lijn, waarbij overtreders worden geverbaliseerd en vervolgd'', stelt burgemeester Keulen. Zijn ambtgenoot uit Riemst, Mark Vos, zit op dezelfde lijn: ,,De overlast was nu een pak minder, dus moet het verbod blijven gelden. Wij zullen in ieder geval de controles aan de grens handhaven. Want ondanks de maatregelen in Maastricht, is het illegale circuit nog steeds actief en doen we nog regelmatig vangsten.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie