Advertentie

Co-creërende ambtenaar is eigenwijs en eenzaam

Eigenwijs, vernieuwend, maar vaak ook eenzaam. Dat is het profiel van de co-creërende ambtenaar. Doorzettingsvermogen is een belangrijke competentie.

05 april 2017

Heel eigenwijs, vernieuwend, maar vaak ook eenzaam. Dat is het profiel van de co-creërende ambtenaar. Eenzaam, omdat ze vaak niet begrepen worden door collega’s, of in het ergste geval zelfs worden tegengewerkt. Ook het politieke krachtenveld kan roet in het eten gooien. Doorzettingsvermogen is een belangrijke competentie

Obstakels

Gemeenten willen steeds vaker hun beleid samen met burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven vormgeven: co-creatie. Maar dat gaat niet altijd van een leien dakje, zo blijkt uit onderzoek in vijf gemeenten. Daarbij is gekeken naar de obstakels die ambtenaren in een proces van co-creatie tegenkomen, hoe deze beslecht kunnen worden en wat de competenties moeten zijn voor de co-creërende ambtenaar. Het onderzoek is uitgevoerd door NHL-Hogeschool en BMC en heeft een website opgeleverd waarin de belangrijkste inzichten bijeen zijn gebracht.


Ondersteuning

‘In Groningen had een groep inwoners het initiatief genomen voor de herinrichting van een park. De gemeente hielp mee en al snel lag er een plan. Een ondernemer had echter ook plannen voor datzelfde park. De ambtenaren kwamen voor het dilemma te staan of en hoe ze al die (tegen)geluiden moesten ondersteunen’, vertelt Loeke Salemans, adviseur bij BMC. Daarnaast was de kans aanwezig dat de raad de herinrichting van het park toch naar zichzelf toe wilde trekken; dat de raad het herontwerp toch in eigen (gemeente)hand wilde houden. ‘Uiteindelijk hebben de oorspronkelijke initiatiefnemers een plan uitgewerkt waarin werd aangegeven wat de herinrichting voor de diverse groepen inwoners betekent en dit aan de raadscommissie gepresenteerd. Ambtenaren hebben hierin ondersteund.’ Het plan werd door de politiek omarmd.


Doorzettingsvermogen

Een goed staaltje samenwerking tussen ambtenaren, initiatiefnemers en de politiek, vindt Salemans. Dit voorbeeld maakt ook meteen duidelijk dat doorzettingsvermogen een van de belangrijkste competenties is voor ambtenaren die een project in co-creatie oppakken. Creativiteit en een open houding is een andere belangrijke. Een innovatieve mind, ofwel op een andere manier durven denken en doen is eveneens een onmisbare competentie voor een co-creërende ambtenaar. Daarnaast is goed kunnen luisteren een must. En dan niet alleen luisteren naar de initiatiefnemers, maar als ambtenaar moet je ook oog en oor hebben voor betrokkenen die niet of minder van zich laten horen. Motivatie en een doe-mentaliteit zijn tevens vereisten.


Obstakels

De belangrijkste obstakels waar ambtenaren in het proces van co-creatie tegenaan lopen liggen intern; bij de eigen organisatie en collega’s. ‘Ze voelen zich vaak niet gesteund door hun collega’s, omdat deze collega’s niet willen meewerken of niet weten hoe ze dit moeten doen’, weet Salemans. De borging van het in co-creatie geformuleerde beleid is een tweede belangrijke obstakel. Daarnaast is niet elk onderwerp geschikt voor co-creatie. ‘Als je al duidelijk weet wat je wilt en de uitkomst bij voorbaat al vast ligt, bijvoorbeeld de herbestemming van een bibliotheek, dan moet je niet aan een proces van co-creatie gaan beginnen.’ Het op deze manier proberen draagvlak voor een plan te krijgen, past niet in de gedachte van co-creatie.


Recept

Hèt recept voor een succesvol traject van co-creatie heeft Salemans niet. Wel een hulpmiddel om ambtenaren verder te helpen: een speciale website die het A&O-fonds in samenwerking met BMC en NHL-Hogeschool heeft ontwikkeld. Daar staat onder meer hoe obstakels kunnen worden weggenomen en praktische tips om bij de samenstelling van een co-creatieteam rekening te houden met de benodigde (verschillende) competenties. 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed Stoelinga / programmamanager
die link staat - wat verstopt - in de tweede alinea van het artikel. En inderdaad, goed artikel, en leerzame site.
cor rondhout / opbouwwerker
Het is net opbouwwerk
Marjan / Manager
Wij hebben als gemeente Tytsjerksteradiel volop meegewerkt en veel aan dit traject gehad. Inzet van zowel A+O fonds alsook van de NHL waren super. Mooie ontwikkelingen ingezet welke zeer leerzaam zijn.
bram
een obstakel wordt niet beslecht, dat doe je met een twistpunt. Een obstakel wordt geslecht.

Verder heel herkenbaar, dat tegenwerken dan, dus voor die ambtenaren een felicitatie waard.
M. el Messaoudi / Klantmanager
Heel herkenbaar. Had ik deze kennis in het verleden gehad dan had mij dit veel energie en valkuilen kunnen besparen :-



Goedt artikel.

François Mostard / Wijkcoördinator Sittard-Geleen
Heel herkenbaar, ben benieuwd naar de ontwikkelde website.
Vic Pennings / Projectleider
Ik deel de opmerkingen van de andere collega's die hierop hebben gereageerd.
Wytzia de Savornin Lohman
Wat een leuk artikel en.... wat zou het handig/lezersvriendelijk zijn geweest om ook even een link naar die website op te nemen!
Advertentie