Advertentie

Christenunie Langedijk: wethouder moet verhuizen

Erica van As, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Langedijk, is van mening dat wethouder Beers (Dorpsbelang Langedijk) moet verhuizen naar Langedijk.

06 juni 2011
Een wethouder moet binnen de gemeentegrenzen wonen, ook al woont hij daar slechts tien minuten vandaan. Dat is de mening van Erica van As, fractievoorzitter van de plaatselijke ChristenUnie. Ze doelt daarmee op de woonplaats van wethouder Jan Piet Beers (Dorpsbelang Langedijk). Als het aan de CU ligt, krijgt hij geen ontheffing.
Woonplaatsvereiste
Jan Piet Beers, sinds vorig jaar wethouder voor Dorpsbelang Langedijk, woont op tien minuten afstand van Langedijk, in Winkel. Daar wil hij graag blijven wonen, ook al is het niet binnen de gemeentegrenzen van zijn werkgever. Het woonplaatsvereiste in de gemeentewet geeft leden van het college een jaar de tijd om te verhuizen.

Bijzondere gronden
Op bijzondere gronden mag een ontheffing worden aangevraagd. ‘Wij hebben dat vorig jaar bijvoorbeeld goedgekeurd voor een wethouder uit Velzen die getrouwd was met een burgemeester van een andere gemeente, en dus daar moest wonen. Dat was een bijzondere omstandigheid’, aldus van As. In april besloot Langedijks gemeenteraad dat ook Beers zich mocht beroepen op de uitzonderingspositie. Zeer tegen de zin van de ChristenUnie. ‘Jan Piet Beers heeft gewoon geen zin. Dat is geen goede reden.’

‘De lokale bevolking’
Het woonplaatsvereiste is er niet voor niets, benadrukt van As. ‘Met de twee wethouders die hier wonen, kunnen mensen een babbeltje maken op straat. Met Beers zit dat er niet in.’ Als typerend voorbeeld noemt zij dat Beers eens sprak over ‘de lokale bevolking’. ‘Alsof hij een toerist was. Dat schept afstand. Als hij hier gewoond had, zou hij spreken van “onze inwoners”.

Minister Donner
Van As kaartte de kwestie aan bij haar Tweede Kamer-fractie. ‘In 2007 werd de gemeentewet aangepast met die bepaling over bijzondere omstandigheden. Toen werd vanuit de Kamer gevraagd: hoe zullen gemeentes omgaan met wethouders die gewoon niet willen verhuizen? Dat is wel in goede handen, werd er toen gesust, men gaat niet lichtvaardig om met zo’n ontheffing. Dit geval is misschien reden voor minister Donner om zich nog eens over de wet te buigen.’

Besluit
Jan Piet Beers wacht nu op een besluit over zijn ontheffing. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
ja je hebt politici en je hebt bureaucraten, laatstgenoemden gaat het altijd om het regeltje en niet om de bedoeling van het regeltje. Helaas de zitten de chr. partijen en andere conservatieve vrienden nog propvol van deze mensen.
Lo Verbeek / jurist
Rigide type die van As.... maar wat verwacht je van zo'n partij?
Hans / Adviseur Publieke sector
Ongelooflijk, wat een gezeur om echt niets. Direct van haar functie ontheffen die Van As. Hoe is het mogelijk, dat we nog geconfronteerd worden met dergelijke kneuzen in ons gemeentelijk bestuur....
Marjolein
Zoek Winkel en Langedijk maar eens op op Google Maps. De afstand tussen beide gemeentegrenzen is vergelijkbaar met die tussen de grenzen van Haarlem en Amsterdam - die liggen eigenlijk ook maar 10 minuten uit elkaar. Wat zou u vinden van een Haarlemse wethouder die in Amsterdam blijft wonen, of vice versa?
Jan / ex-ambtenaar
L. Verbeek en Pietbronsema: gewoon geen regeltjes meer afspreken, zien we wel hoe rigide het dan wordt. Doet u dat in prive ook?
Niek
Scheelt dat er vooral naar de argumenten/inhoud van het vraagstuk wordt gekeken en vooral niet naar de persoon/haar achtergrond. Zeker omdat Van As alleen maar de wet naleeft en uitvoert....
Jacob Jonker
We hebben al genoeg gedoogd. Regels zijn regels. Je weet dat dit de consequentie kan zijn als je wethouder wordt in een andere gemeente. Heeft niets met Chr. te maken maar met consequent gedrag!
gvelde
afspraak is afspraak. Beers wist dat en dan moet hij zich daar aan houden. Niets met chr. politiek te maken.
D. Kroder
Mevrouw van As, heeft u niets nuttigs te doen i.p.v. een meetlint langs politieke futiliteiten te leggen? Blijkbaar niet.
P. Zwaan / Informatiemanager
Op het moment dat politici principieel zijn en rechtlijnig wordt hun verweten bureaucratisch te zijn en zich met futiliteiten bezig te houden. Als ze de regels overtreden is het land te klein om ze daar weer op te wijzen. Een bestuurder en politicus heeft een voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid. Mevr. Van As neemt die serieus en doet niet mee met 'schipperen en polderen', daarvan zouden we er meer moeten hebben. Houd je aan de afspraken en gooi niet met modder naar ze als het aankomt op principes en overtuigingen!
Advertentie