Advertentie

CdK Franssen door het stof voor 'veel te duur feestje'

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland heeft een motie van wantrouwen afgewend door het boetekleed aan te trekken over een duur feestje.

27 maart 2013

Commissaris van de Koningin Jan Franssen heeft tijdens de Statenvergadering van Zuid-Holland het boetekleed moeten aantrekken. Hij wist daarmee een motie van wantrouwen van de PVV te neutraliseren.

Zelf ook geschrokken
De Commissaris kreeg de afgelopen dagen via de media al forse kritiek voor een door de provincie georganiseerd feestje. Dit feestje, voor de leden van het besloten genootschap van vooraanstaande Nederlanders Le Cercle Cigogne, kostte de provincie 33.000 euro. Dat is bijna drie keer zo veel als de door de provincie georganiseerde nieuwjaarsreceptie. ‘Ook ik ben geschrokken van die rekening,’ aldus Franssen.

Bij toeval
In een een door de PVV aangevraagde interpellatie, moest de commissaris woensdag opheldering geven. PVV-fractievoorzitter Vicky Maeijer was het feestje naar eigen zeggen ‘bij toeval’ tegengekomen en eiste woensdag tekst en uitleg. ‘Wat heeft het feestje de provincie opgeleverd?’ wilde ze weten. ‘En worden er meer van dit soort feestjes georganiseerd?’

Soberheid uitstralen
De hoge kosten was niet het enige waar de Staten sorry voor wilde horen. Volgens de Statenleden past het organiseren van een feest met een dergelijk prijskaartje niet bij de soberheid die het bestuur moet uitstralen. ‘Alle bijeenkomsten horen sober en doelmatig te zijn,’ memoreerde D66-fractievoorzitter Geertjan Wenneker het coalitieakkoord. Daarnaast vroegen de statenleden zich af hoe het kan dat de kosten niet in de hand zijn gehouden.

Onvoldoende sturing
Volgens Franssen heeft hij onvoldoende sturing aan het provinciaal apparaat gegeven. ‘De mensen van de provincie zijn enthousiast aan de slag gegaan voor een mooi feest.’ Volgens Franssen is hij ‘persoonlijk verantwoordelijk’ voor de escalatie van de kosten. Voor de meeste fracties waren de meermaalse excuses voldoende. ‘De excuses zijn genoeg,’ vond Floor Vermeulen (VVD). ‘Eens maar nooit weer, en dat vindt zo te horen ook de Commissaris van de Koningin,’ aldus Ron Hillebrand (PvdA). Alleen de PVV stemde voor haar eigen motie van wantrouwen.

Hard op de man
Tijdens het debat kwam ook de toon waarop dit debat is gevoerd aan de orde. Statenleden Alfred Blokhuizen (GroenLinks) en Chris Schaapman (CU/SGP) hekelde de toon waarop dit debat is gevoerd. ‘De PVV speelde hard op de man en zacht op de inhoud,’ aldus Blokhuizen. Die toon stoorde blijkbaar ook Jan Franssen: ‘om die reden ben ik blij dat ik binnenkort van de politiek afscheid van kan nemen’.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jakov / vml. controller gemeente
Wat is nu Euro 33.000.

In dit bedrag is begrepen:

- apparaatskosten Euro 3.000

- BTW Euro 4.200

- Blijft over Euro 25.800

- Daar verdiende het cateringsbedrijf aan. Het cateringsbedrijf betaalde zijn werknemers. Vpb, ib en loonheffing leverde dat op (ca Euro 18.000)

- Ook nog Zorgverzekeringswet en andere sociale bijdragen (Euro 3.600)

- ook nog minder mensen in de ww.



Kortom: Iedereen is blij en heeft wel/geen houten kop. Hoera!
Patrick
En dit moet de gewone burger weer pikken.... zelf financieel uitgekleed worden en daar valt niets tegen te doen of je wordt van elke kant aangepakt.



Zodra het een van de politiek elite is dan is een simpel excuus voldoende en gaat men over tot de orde van de dag. Dan vindt men het nog vreemd dat de kloof tussen burger en bestuur steeds groter wordt.
Bond / Adviseur
Dus je smijt tienduizenden euro's weg, en dan klagen dat er op de man wordt gespeeld.

Als je bestuurder bent, met het bijbehorende salaris, ben je gewoon verantwoordelijk. Op de persoon aanspreken zou veel vaker moeten gebeuren.

Tineke Franssen
Een kleine 50 jaar geleden ontlokte zijn gedrag onze moeder al de opmerking: ' Jan kan veel, maar het is jammer dat hij nog altijd niet weet hoeveel centen er in een gulden gaan' . En dat lijkt nog steeds het geval. Jammer dat hij de nagedachtenis aan onze ouders zo bezoedelt.

Tineke Franssen
Evert van den B.
En de eindconclusie is: Er worden excuses aangeboden en daarmee wordt tevens geen enkele consequentie aanvaard en komt men er gewoon weer mee weg. En maar klagen dat de burger zo ver van de politiek afstaat.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
Uit het AD van maart 2003: Le Cercle Cigogne mikt op gelijkgestemden van gelijk niveau. Mensen die aardig, betrouwbaar en moreel hoogstaand zijn. "Mensen die iets te zeggen hebben, die iets betekenen, die 'outstanding' binnen hun groep zijn. Mag ik het zo formuleren?"



Het staat er heus: moreel hoogstaand. En drinken dus op kosten van de gemeenschap. Te idioot voor woorden dat de CdK hiermee wegkomt. De CdK is nl. lid van het hoogstaande genootschap.

de gebeten hond / netto betaler
Noodgedwongen - via m'n werk - volg ik deze snaak al jaren. Er is echt geen la te vinden of hij zit/zat er met z'n tengels in. Verder altijd afwezig vanwege een belangrijke bijeenkomst van een bijbaan. De man is net zo'n schande voor het openbaar bestuur als bijv. Brinkman die het ABP leeg liet lopen en Philedelphia (zorgcentra) om zeep hielp, maar wel lekker beunde. Wanneer krijgen we net als in IJsland hier een tribunaal voor zulk volluk ?
de gebeten hond / netto betaler
@ Tineke Franssen Dat zou zo maar een pseudoniem kunnen zijn. Maar wel goed gevonden en 100% to the point :-)

Maar mischien heeft hij dat talent van z'n vader geërfd ?

Dat lees ik er namelijk niet.
True
de toon van de P.V.V stoort Franssen, toe maar.

Burger / Verbijsterd
Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

De toon van Franssen stoort mij als belasting betalende burger. Jammer dat er geen enkele sanctie op dit zonnekoninggedrag staat.
Kritikus / Geen Hagenees
En dan ook nog eens dat superieure morele vingertje van de (christelijke) milieugekkies van ChristenUnie en GroenLinks. De toon van het debat, nietwaar. En die 33.000 euro gemeenschapsgeld dan ? Ach, niet moeilijk over doen.
Ad de Boer
Een vent met ballen had het bedrag voor eigen zijn rekening genomen. Een "sorry" is heel goedkoop en makkelijk uit te spreken.
Ada Stoop / gepensioneerd
Zo vreet rupsje nooit genoeg een gat in wat er te besteden is. bah.
Fritz vdB / Beleidsmedewerker
Beste heer Franssen, Ben dan nu een kerel en geef publiekelijk aan dat u de kosten van uw eigen afscheidsfeestje zelf wel zult dragen of althans tot een bedrag van 32.000 euro. Daarmee toont u dan aan dat u niet weg wilt komen met een goedkoop excuus, zo vlak voor uw eigen afscheid. Van een salaris schaal 21 kan dat toch nauwelijks pijn doen
Alfred
Toch weer wonderlijk de reacties te lezen terwijl men de feiten niet kent. De feiten werden gisteren gepresenteerd. Het is precies wat tegenwoordig fout gaat. Een politieke partij die er een sport van maakt om mensen persoonlijk af te branden stuurt een persbericht met een onwaarheid.... iets als privéfeestje..... en de hel breekt weer los. Goed gedaan hoor! Eerst framen en daarna is de schade toch niet meer te herstellen. Fijne controleurs van de democratie zijn dat. Je zal maar bij een bedrijf werken waar dat ook intussen de mores is.



Het was geen privéfeest maar een bijeenkomst in opdracht van het College van Gedeputeerde Staten. Dus de SP, VVD, D66 en CDA zijn verantwoordelijk voor hun gedeputeerden. Alleen de Commissaris was eindverantwoordelijke en dus aanspreekbaar. En dat is gebeurd. Ik praat zeker niets goed want ik had ook flink kritiek op de overschrijding van het budget, maar het zou beter zijn dat we zakelijker blijven en de persoon Jan Fransen niet afbranden. Dat harde is nergens goed voor als er geen opzet in het spel was. En het was aantoonbaar geen opzet, stom maar geen kwade opzet.. Ik vind het ook wonderlijk dat mensen genoegen scheppen in het persoonlijk beschadigen van mensen en dan ook nog met halve waarheden.



Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Zo is het nu eenmaal. En diegenen die nooit een fout heeft gemaakt die de baas (in dit geval de belastingbetaler) geld heeft gekost moet wellicht nog geboren worden.



Persoonlijke aanvallen zijn schadelijk voor iedereen. Ik ben benieuwd of u als lezer direct ontslagen wilt of moet worden als u een stomme fout maakt. Wees daarbij vooral echt eerlijk.



Ik kan me voorstellen dat iemand met kwaliteiten nooit meer energie wil steken in de maatschappij, want zie wat er gebeurt nu zelfs collega's grof worden en uit politiek gewin de waarheid geweld aandoen.



Overigens zijn de 4 coalitiepartijen (VVD SP CDA D66) akkoord gegaan met het schrappen van een tramlijn. De kosten daarvan waren intussen vele miljoenen. Toen ging gejuich op.... hoe merkwaardig.....,,, Om met vele reageerders te spreken...... "daar hoor je niemand over". Je zal er maar op gestemd hebben en hier in dit forum kritiek hebben gegeven op het functioneren van Jan Fransen.



Ik vind dat je hard moet zijn op de inhoud, maar zacht op de persoon. Behandel een ander zoals u zelf behandeld wilt worden.
jakov / vml. controller gemeente
Ik ben boos op die linkse Jan F. En laat die Blokhuizen maar z'n praatjes voor de radio in Belgie verkondigen. Hij is ook links.

Gr..... lucht lekker op.
Kaas !
Goed dat de pvv dit soort gasten aanpakt.
P.J. Langendam / gepensioneerd
Dit alles van belastinggeld, waarom betaalt deze man zulke bijeenkomsten niet zelf zoals wij burgers dat ook doen. Dit land wordt verziekt door zulk gedrag door de bestuurders. Ik ben het dan ook meer dan zat: opzouten!!!
Ad de Boer
Een vent als Alfred Blokhuizen moest zich rot schamen met zo'n recensie. Wat een dombo. Hij is het zout in de pap niet waard. Profiteren van de gemeenschap. Opzouten met zulk soort figuren. Daar hebben wij er namelijk al genoeg van in Nederland
Ada Stoop / gepensioneerd
Beste Door Meerjarig (BOOS van 28 maart). Tineke Franssen is geen pseudoniem. Zij is de zus van Jan F. en vindt het heel erg dat dit feest op kosten van de overheid "gevierd "is. Nu maar hopen zoals Jan Franssen zelf zegt, " hij persoonlijk verantwoordelijk voor de escalatie van de kosten is", deze dan ook netjes zal betalen. Dan kunnen we zeggen, "eind goed al goed".
Kritikus / Geen Hagenees
Ook gemeenten (waar de VVD de dienst uitmaakt, zoals Wassenaar) houden dit soort slemp- en zuipfestijnen met kaviaar en champagne. Allemaal op kosten van de gemeenschap. Ouwe jongen, krentenbrood. De burger heeft geen toegang ( want besloten), maar kan wel betalen.
Kaas !
"blij dat ik binnenkort van de politiek afscheid van kan nemen" doet me erg aan Borghouts denken, die stoorde zich ook meer aan de toon dan aan de in IJsland verdampte 68 miljoen belastinggeld.

Ach ja, groenlinks en VVD, een pot nat.
Advertentie