Advertentie

CdK Cornielje wil oordeel Staten over PVV-site

De site werd beheerd door het bedrijf van de zoon van PVV-senator Marjolein Faber, waarmee de regels in de interne verordening van PS zijn geschonden.

01 maart 2015

Provinciale Staten (PS) van Gelderland moeten zich buigen over de kwestie rond de PVV-website. De site werd beheerd door het bedrijf van de zoon van PVV-senator Marjolein Faber, waarmee de regels in de interne verordening van PS zijn geschonden. Dat stelt de Gelderse commissaris van de koning, Clemens Cornielje. 

Interne integriteitsregels overtreden

Cornielje neemt in een interview in dagblad De Gelderlander afstand van het advies van hoogleraar staatrecht Douwe Jan Elzinga, die na onderzoek op verzoek van de PVV stelde dat er "geen evident integriteitsprobleem" was, maar dat de partij wel een "integriteitsrisico" heeft genomen door het beheer van de site uit te besteden aan het bedrijf waarvan Fabers zoon mede-eigenaar is. Cornielje stelt dat daarmee wel degelijk de interne integriteitsregels van PS zijn overtreden. Ook incidentele werkzaamheden door bloedverwanten zijn volgens die regels niet toegestaan, aldus de commissaris in De Gelderlander.

Fracties verlangen vertrek Faber

De provinciale fracties van VVD, PvdA en SGP vinden dat Faber moet opstappen, vooral omdat zij eerder oud-gedeputeerde Co Verdaas onder vuur nam over zijn declaraties. PVV-leider Geert Wilders liet eerder al weten dat een vertrek niet aan de orde is. Faber betaalt de gemaakte kosten terug - circa achtduizend euro - en daarmee is de zaak voor hem afgedaan. Zelf liet Faber zondag in een verkiezingsdebat ook weten dat zij niet van plan is om af te treden. Ze zegt wel dat het "niet handig" was om het bedrijf van haar zoon in te huren. 

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Als Links van de Politiek zwemmende "Dolfina", heb ik er geen problemen mee om juist- en met name de PVV aan te pakken. Dat kunt u dan begrijpen. Edoch heb ik er wel veel moeite mee dat men dit onder de gordel doet, omdat men anders incapabel is om zulks te doen.



In Tweede Kamer debatten heb ik (behoudens wellicht een enkele uitzondering) de heer Wilders nog niet vaak af zien gaan tegenover andere Leden/Fractievoorzitters daar. Daar verbaas ik mij over. Hoe moeilijk kan het zijn om Wilders mondeling plat te krijgen in de Tweede Kamer ???

Klaarblijkelijk toch te moeilijk voor "onze ?", overige leiders. En dàt zegt meer over hun dan over Wilders.



Inmiddels zien ze dat zelf ook in, dat ze het met debat in de Tweede Kamer niet kunnen winnen van hem. En dus in de Provinciën dus ook. Dus worden er nu onder de gordel maatregelen van stal gehaald ? Vreselijk toch.



Dat er wat rond die PVV-Website niet goed zit, lijkt mij idd. ook. Maar hoe erg is het werkelijk ?

Neem bv. eens een programma zoals bv.: "Gouden Bergen", y.a.v.. Lubbers & Cö in de jaren tachtig (1986) met Feike Salverda en Lex Runderkamp. Daar werden pas zaken blootgelegd !



Deze rel van nu, spruit puur voort uit onmacht om de PVV op de daarvoor ge-eigende manier te bestrijden en... dat ze hoog in de peilingen staan zo vlak voor de verkiezingen, that;s all.



En nogmaals: de PVV mag van mij aangepakt worden, verdwijnen zelfs, geen probleem. Maar dan wel op de wijze zoals dat behoort te gaan, en niet zoals nu. Ik begin mede ook hierdoor steeds minder respect en achting te krijgen voor "onze ?", overige Tweede Kamerleden en leiders. Jammer
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Gutteguttegut; uit onmacht dit maar aangegrepen!?!? Hoeveel zonen, dochters, partners, vriendjes krijgen niet opdrachten toegespeeld. Niet slim om het zo direct te doen, maar laten we niet naïef doen. Het gros van de opdrachtnemers kent de opdrachtgevers van (golf|old boys)clubs of privé (studiemaatjes etc.). Als je iemand wilt n...ien, dan graag op relevante onderwerpen! Dat dit niet handig is gedaan; absoluut, maar dat het overal gebeurt...
Fritz
Beste TIP!,

Als iedereen iets doet, maakt het het dan minder erg? Als het toeschuiven van opdrachten in het bedrijfsleven gebeurt, dan heb ik daar vrede mee. Hier geschiedt dat van belastinggelden. Mevrouw Faber is er telkenkere als de kippen bij om iemand aangaande integriteit de maat te nemen. Dan is het ook helemaal niet erg dat zij zelf, langs haar eigen maatlat gelegd wordt. Maar mevrouw heeft al gereageerd. Het was onhandig en mevrouw betaalt het bedrag terug. Zou mevrouw bij anderen die zij op integriteit aanspreekt, ook genoegen nemen met de verklaring dat het onhandig is en dat het geld terugbetaald wordt? Mevrouw toont in mijn beleving aan dat integriteitsnormen vooral voor anderen moeten gelden, maar niet voor haar.
Rex Rotary / Coördinator
Beste Fritz,

Prima reactie. Eigenlijk niets aan toe te voegen. Als de politiek ook gaat verworden tot een old-boys-circuit stemt er straks helemaal niemand meer en is de democratie failliet.
hans wieser / senior project/programmamanager
Als het gaat om bonnetjes van een paar honderd euro is voor bepaalde partijen de wereld te klein. Hier gaat het om € 8.000,-- die naar het zoontje van Helga Faber zijn gegaan, hetgeen strijdig is met de integriteitsregels van de provincie Gelderland. Toen Co Verdaas wilde terugbetalen, sprak deze Helga schande en "dat kan niet". Nu wel gewoon zelf blijven zitten? SCHANDE PVV!!!!
loek / v.m. jur.medew. gsd
Als ambteloos burger zie ik dit gebeuren en volgens verwachting vlak voor verkiezingen. Cornielje (VVD) had kunnen afwachten, maar zo als hij er nu instapt, lijkt het wel heel erg op afleidingstactiek. Als voormalig ambtenaar heb ik om me heen teveel zien gebeuren om zelfs maar een seconde wakker te liggen van wat hier feitelijk is gebeurd. In tijden van verkiezingen (en dan niet alleen) gaat het vaak enkel om de verpakking en niet om de inhoud. De laatste alinea van Flipper komt wat dat betreft tegemoet aan normaal doen i.p.v. hoogdravend geleuter van wat inmiddels in de volksmond heet: de Vereniging Van Declaranten.
Kaas !
Het linkse familiebedrijf Publieke Omroep zal hier tot de verkiezingen gretig bovenop springen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Tara Singh Varma (Groen Links) rotzooide met geld, Eveline Herfkens (PvdA) ontving 280.000 dollar " met een geurtje" aan verhuiskosten/huursubsidie en heeft de dochter van Maij Weggen (CDA) haar baan uitsluitend op grond van haar kwaliteiten?

Kom nou toch beste mensen, uit de peilingen van vandaag blijkt wederom dat de PVV de grootste dreigt te worden. Als dat moet worden voorkomen, dan moet dat op een juiste en niet achterbakste wijze worden aangepakt. De kiezer bepaalt !
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Fritz & Rex; de politiek hoeft niet te verworden tot een old boys..., mannen, dat is het allang! Een goed netwerk levert je werk op (en dat zegt niets van kwaliteit), dat moet je met goed werk nog maar eens voor elkaar zien te krijgen... En of het daarmee is goed gepraat, natuurlijk niet, maar doe er maar eens wat aan!
Freek van Oosten
Voor alle duidelijkheid: Cornielje had indertijd geen enkel probleem met de frauduleuze declaraties van gedeputeerde Verdaas (privëritjes declareren naar Nijmegen, terwijl hij met de dienstauto naar Zwolle werd gebracht). Die kon wat de CdK-er betreft gewoon blijven zitten. Het was zijn eigen PvdA-fractieleider Samsom die Verdaas, op dat moment staatssecretaris, alsnog dwong om vanwege deze affaire op te stappen.



Cornielje wil nu zuiver op de graat spelen. Maar de geur van een afleidingsmanoeuvre voor de sjoemelarij in eigen VVD is te doordringend.
Hans / afdelingsmanager
Niet slim van mevrouw Faber. Anderzijds: sommige VVD bewindsvrouwen hebben overheidsopdrachten ter waarde van miljoenen aan het bedrijf van hun man gegeven. Daar ook maar eens goed naar kijken. Hoop dat het OM nog voor 18/3 besluit of VVD'er Verheijen vervolgd gaat worden voor corruptie n.a.v. aangifte Taurus.
Karl
Hieronder is te lezen wat Prof. Dr. D.J. Elzinga over deze kwestie schrijft.

Samengevat: geen onrechtmatige daad, geen zelfverrijking, uitgaven conform interne regeling en goedgekeurd bij jaarcontroles. Geen integriteitsschending, wel -risico.

Advies: Relatie met betreffende VOF beëindigen.



Duidelijk dat dit storm in glas water is. Affaire wordt nu door CdK Cornielje opgeklopt !



----------------------------------------------------------------------

"In casu is sprake van een fractieopdracht aan een VOF, waarbij het ontwerpen van een website en webhosting de betaalde diensten zijn. Evident is daarbij dat een dergelijke uitgave valt onder definitie van fractiebijstand. De uitgegeven bedragen zijn klein en redelijk. Er is geen sprake van een schijnconstructie. De besteding van de gelden komt immers niet direct of indirect ten goede aan fractieleden en ook wordt er niets doorgesluisd naar de politieke partij. In dat opzichte zijn de uitgaven conform regeling en ook goedgekeurd bij de jaarlijkse controles.



De werkzaamheden worden verricht door een compagnon in een VOF die geen verwantschapsrelatie heeft met enig lid van de betreffende fractie. Die verwantschapsrelatie is er wel met de andere eigenaar van de VOF, hij is namelijk de zoon van een van de fractieleden. Bij de verlening van de opdracht is willens en wetens de werkzaamheden gegund aan de compagnon vanuit het welbewuste besef dat het verrichten van de werkzaamheden door de verwant problematisch zou kunnen zijn. Is deze opdracht nu in overeenstemming met de verordening van de provincie Gelderland ?



Bezien vanuit de vele problemen die de fractiebijstand in het verleden heeft gegeven, is in dit geval geen van de gesignaleerde vraagstukken aan de orde. Die uitgave vallen onder de categorie en er is geen aanleiding voor de vooronderstelling dat via de betrokkenheid van een verwant er sprake is van directe of indirecte bevoordeling van een der fractieleden of van de politieke partij.



Gezien de doelstelling en achtergrond van de betreffende regulering van fractiebijstand is in casu er dan ook geen sprake van een evident integriteitsprobleem. Nu er echter in een VOF een wel erg nauwe band bestaat tussen de samenwerkende compagnons heeft de betreffende fractie bij de gunning van de opdracht aan de onderhavige VOF wel een integriteitsrisico genomen. Immers hoezeer men ook de scheiding heeft aangebracht tussen uitvoering van de opdracht door een niet-verwante compagnon enerzijds en betaling aan een VOF waarin een verwant actief is anderzijds, ontstaat hierdoor het risico dat vragen kunnen rijzen en een mogelijke schijn van bevoordeling van verwanten in het leven wordt geroepen. Om die reden had de betreffende fractie er verstandig aangedaan om deze opdracht niet aan deze VOF te gunnen. Deze constatering betekent echter niet dat hier – in het licht van de tekst en achtergrond van de verordening – sprake is van onrechtmatig handelen in enig opzicht. Wel is het wijs en verstandig om de gegunde werkzaamheid in deze vorm te beëindigen".
Fritz
Beste heer van Klaveren,

Die conclusies van Prof. Elzinga zijn ongetwijfeld juist, maar één aspect wordt niet meegenomen, namelijk dat Provinciale Staten in een eigen verordening heeft bepaald dat inhuur van bloed- en aanverwanten niet toegestaan is. Die verordening is vastgesteld nadat een Statenlid (van de PVV, doch dit daargelaten) zich ook nog liet inhuren als fractieondersteuner. Mevrouw Faber en haar fractie hebben ingestemd met die verordening. "Wir haben es nicht gewüst" gaat dus in dit geval niet op. Het is voor mevrouw Faber, die anderen zo nadrukkelijk de maat neemt als het gaat over integriteit, wel heel gemakkelijk om dit als een onhandigheidje af te doen. Mevrouw heeft, ondanks de conclusies van prof Elzinga, wel degelijk in strijd gehandeld met de provinciale verordening. En daar mag zij, mijns inziens op aangesproken worden.
P.Pluim
Cornielje moet eens ophouden met dat subjectieve stoken tegen de PVV. Omdat hij toevallig van de VVD is en die club verrekt van de criminele bestuurders en politici, moet hij dit VVD-probleem niet afwentelen op anderen. Die man is niet geschikt voor zijn baan. Eerder heeft hij bij een sollicitatieprocedure bij een vacature van burgemeester alleen VVD-sollicitanten geselecteerd. Die man is partijdig. Op hem moeten ze de integriteitsprocedure eens loslaten!!!
henk
En dat om de aandacht af te leiden van al die sjoemelaars bij de VVD en aanverwante partijen
Karl
@Fritz A. Von Geusau: Prof. Elzinga heeft bij zijn onderzoek naar de integriteit van mw. Faber dat aspect zeker WEL meegenomen. Hij schrijft er uitvoerig over in zijn column die vandaag op deze website is geplaatst
Arie Penarie / Heilige-huisjes-schopper
Het debat in de Gelderse Staten gaat natuurlijk helemaal niet om het vragen van tekst en uitleg aan Marjolein Faber.



Dit debat, het is al helemaal geen debat, want Gedeputeerde Staten heeft NIKS te zeggen over het naar huis sturen van een lid van Gedeputeerde Staten! Men gaat dus tijd en geld van de belastingbetaler verspillen om te mekkeren over een onderwerp waar men nòg iets over te zeggen, nòg iets over te beslissen heeft.

Dit geeft al de absurditeit aan van dit voorgestelde fopdebat in de Gelderse Staten.



Dit fopdebat dient maar één doel:

de ILLUSIE wekken dat de PVV iets onoirbaars heeft gedaan, en daarmee géén enkel recht van spreken heeft over de criminele activiteiten van partijen zoals de VVD, met rechtzaken tegen Verheijen, van Rey, Verver, Hooijmakers, en nog vele anderen.

Of de criminele activiteiten van de PvdA met dieven als Bert van der Roest, fraudeur Bahattin Erbas, of als kers op de taart Kathalijne de Kruif, die eerst bij PvdA zat, toen naar de VVD verhuisde en nu zowat de grootste wietbarones lijkt te zijn van Maarssen en omstreken.



Commisaris der Koning Clemens Cornielje, niet geheel verrassend van de VVD, die Gedeputerde Staten aanstuurde op dit fopdebat, gaf in het NRC op voorhand al aan dat hij vind dat Faber de regel overtreden had, en dus schuldig is aan iets waarvan de bedenker van de integriteitsregels hierboven stelt dat dat niet zo is.



Dezelfde Clemens Cornielje die als lid van de integriteitscommissie van de VVD die onderzoek deed naar de malversaties van Mark Verheijen schoorvoetend tot de conclusie kwam dat er misschien, eventueel, mogelijkerwijs iets niet klopte aan de declaraties van vrind Mark. NADAT tegen deze al aangifte was gedaan van fraude, nota bene!!



De gretigheid waarmee partijen als VVD, PvdA en D66 als iets te geile teefjes staan op te rijden tegen dit non-verhaal maakt des te pijnlijker duidelijk hoe zeer men de aandacht probeert af te leiden van het eigen gefraudeer, crimineel gedrag, nepotisme, omkoperij, lekken, en zowat elke andere vorm van witteboordencriminaliteit waarmee deze partijen groot zijn geworden, en machtig blijven..
Bertus
Meneer Cornielje, laten we de zaak ook eens financieel bekijken: Die 8500 euro, wat die site van PVV Gelderland in 2 jaar heeft gekost, krijgt uw partijgenoot, ex-VVD kamerlid PER MAAND aan wachtgeld !

Netto hield het bedrijf voor ca. 100 euro per maand de website bij. Een schijntje dus.
Arnhemmer / Geen
Mevr. Faber heeft ALTIJD de grootste mond over integriteit van anderen in Arnhem.

Nu blijkt dat ze zelf NIET integer is, MOET ze aftreden!
henk
Een bekende truuk om je eigen gedrag niet aan de kaak te stellen, is het om het over anderen te hebben. De VVD legt het graag bij anderen, en graait zelf volop. En niet zuinig ook. Gaat de VVD alles terugbetalen?
herman jansen
Het stormt binnen de gemeente Terschelling na de berichtgeving van afgelopen weekend: Een gemeentelijke ambtenaar zou anderhalve ton zwijggeld hebben gekregen, nadat hij een begrotingstekort van 3 ton aankaartte. Dat zwijggeld is gegeven door een VVD burgemeesterals ik me niet vergis
Karl
De nu in hechtenis zittende VVD-fractie-voorzitter van Maarssen overtrad op verschillende punten de interne VVD-integriteitsregels (o.a. wonen buiten gemeente). Dat was in 2013 al bij de VVD-Integriteitscommissie bekend. Toch trad deze niet op. In deze Commissie zit o.a. de heer Cornielje. Hij zal ondertussen wel krom lopen vanwege de kilo's boter op zijn hoofd...

http://www.vvd.nl/partij/1/over-vvd/55/commissie …
Advertentie