Advertentie

CDA Sint Anthonis houdt vast aan Voncken als lijsttrekker

Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

27 december 2017

Het CDA in de gemeente Sint Anthonis houdt vast aan de kandidatuur van Ingrid Voncken uit Gennep als lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voncken heeft aangegeven uitsluitend lijsttrekker te willen zijn omdat zij opnieuw wethouder wil worden, maar niet beschikbaar te zijn als gemeenteraadslid.

Verhuizen

Daarnaast heeft Voncken gezegd niet bereid te zijn in de gemeente Sint Anthonis te gaan wonen. Ze is al sinds 2015 wethouder, maar in die twee jaar is zij in Gennep blijven wonen. Tot nu toe heeft de gemeenteraad een oogje toegeknepen en haar uitstel verleend op de verhuisverplichting. Maar ook als kandidaat-raadslid zal Voncken niet naar Sint Anthonis verhuizen, zo heeft ze bekendgemaakt. Alleen als ze opnieuw wethouder wordt, is ze bereid over een verhuizing ‘na te denken’.

Kritiek

In het laatste nummer van Binnenlands Bestuur bekritiseerde John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, deze stellingname. ‘Nergens in de Kies- of Gemeentewet staat dat wethouders lid van of kandidaat voor de gemeenteraad moeten zijn geweest.’ [..] ‘Gemeentelijke kiezers verdienen kandidaten die klaar zijn voor het ambt – of het op  z’n minst ambiëren.’ Volgens Bijl is het alsof de wethouder haar kandidaten meeneemt naar de raad in plaats van omgekeerd. ‘In feite zegt het CDA in Sint Anthonis dat deel uitmaken van de macht voor hen belangrijker is dan de democratie.’

Legaal

Evelien Baltussen, voorzitter CDA Sint Anthonis, vindt dat er geen enkele reden is om te tornen aan het lijsttrekkerschap van Voncken. In de Gelderlander zegt Baltussen: ‘Ingrid Voncken is met afstand de beste vertegenwoordiger op onze lijst. Daarom staat ze op een. Wij hechten als CDA aan de continuïteit van bestuur en willen haar graag laten doorgaan als wethouder. Onze kiezers snappen dat. We zijn vanaf het begin helder geweest over de situatie. En het is legaal, zoals ook in deze krant heeft gestaan. Als meteen na de verkiezingen de gesprekken komen over de coalitie wordt Voncken van de lijst gehaald en schuift de nummer twee door naar een.’

Terug in de tijd

Eerder noemde Voncken zelf haar kandidatuur ‘een vorm van bestuurlijke vernieuwing’.  Bijl denkt daar anders over: '15 jaar geleden zijn we overgstapt naar een dualistisch systeem. Terug in de tijd is geen vernieuwing. Voor de kiezer die het democratisch bestuur van de gemeente serieus neemt, rest er maar één logische weg: stem niet op kandidaatswethouders en – wanneer u in Sint Anthonis woont – stem niet op mevrouw Voncken.'

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Vooraf verklaren te verhuizen om op de lijst te kunnen staan is kennelijk juridisch voldoende, maar als de daadwerkelijke intentie te verhuizen afwezig is, een lege toezegging.

Benieuwd of mevrouw nog op de lijst blijft als de voorzieningenrechter daar eens even precies naar zou kijken.

Tweeëneenhalve maand de tijd voor inwoners van Sint Anthonis het democratisch bewustzijn van het CDA wat aan te scherpen.
C.F. de Graaf / directeur/eigenaar Consultancy De Graaf
Geen sterk verhaal. Een lijsttrekker hoeft niet per sé wethouder te worden. Hij/zij als lijsttrekker moet vooral veel stemmen ophalen. Een beoogd wethouder hoeft dus geen lijsttrekker te zijn. Je kunt wel op de kandidatenlijst aangeven, dat nummer 2 of drie etc. op de lijst tevens beoogd wethouder is. Het allerbelangrijkste van een volgorde van een lijst is, dat je met zo'n lijst zo hoog mogelijk aantal stemmen wenst op te halen. Dus vandaar: maximaal 40 of meer kandidaten op de lijst die voor iedereen herkenbare dingen doen in en voor de gemeenschap. Het lijkt me wel gewenst dat een beoogd wethouder wel de intentie heeft om ook daadwerkelijk te verhuizen. Ingrid Voncken heeft hier ruimschoots de tijd voor gehad, dus nu moeten er wel harde toezeggingen komen en anders kan ze geen kandidaat gemeenteraadslid zijn. En dat is toch het begin om wethouder te kunnen worden!
Herman Nijskens
Om als niet inwoner op de lijst te staan moet je verklaren te verhuizen voor de benoeming als raadslid.

Dit lijkt op een juridisch spelletje.

De raad kan haar wel toestaan om als wethouder elders te wonen maar niet als raadslid. (artikel 10 lid 1 gemeentewet.) Chiquer was het geweest om niet op de lijst te gaan staan maar campagne te voeren als beoogd wethouder.
Toeschouwer / Waarnemer
Buitenwacht maakt probleem want kiezer heeft laatste woord. Ook in Sint Anthonis. What's the problem in the end?
J.de Niet / Strat.Adviseur
Trucjes, maar het is aan de kiezer of die zo behandeld wil worden. Maar de gemiddelde kiezer heeft in de regel niet zo'n hoog ethisch besef. Vaak wordt toch via de onderbuik gestemd en in de regel op partijen die hem of haar veel beloven. Of in het verleden hem of haar gematst hebben. Zo gaat dat in de gemeentepolitiek in het Zuiden.
Advertentie