Advertentie

CDA Limburg trekt stekker uit coalitie

Het CDA vindt dat de PVV koningin Beatrix en de Turkse president Abdullah Gül geschoffeerd en beledigd heeft en daarmee het coalitieakkoord geschonden heeft.

20 april 2012

De coalitie van CDA, PVV en VVD in Limburg is gevallen. Het CDA trok de stekker eruit. ,,Het vertrouwen in de coalitie is weg'', zei voorzitter Martijn van Helvert van de CDA-Statenfractie na een stekelig debat, waarin harde woorden tussen CDA en PVV vielen.

Turkse president geschoffeerd
Het CDA vindt dat de PVV koningin Beatrix en de Turkse president Abdullah Gül geschoffeerd en beledigd heeft en daarmee het coalitieakkoord geschonden heeft. De rel ontstond door een aanvankelijke weigering van beide PVV-gedeputeerden om aanwezig te zijn bij een lunch met de Turkse president op het gouvernement in Maastricht. Onder druk van de gouverneur gingen de gedeputeerden, Antoine Janssen en Theo Krebber, alsnog. Maar dat was tegen het zere been van de PVV-fractie, die eiste dat ze daar zouden wegblijven.

Motie

Voor zover bekend is het voor het eerst dat in Limburg een coalitie valt. De Limburgse staten hielden vrijdag een spoeddebat over de houding van de PVV rond het staatsbezoek. De PvdA diende een motie van wantrouwen tegen beide gedeputeerden in, maar trok deze in toen het CDA zich uit de coalitie terugtrok.

Laurence Stassen

Fractievoorzitter Laurence Stassen reageerde aangeslagen. ,,Het spijt me dat het CDA dit doet omdat het belang van Limburg hiermee geschaad wordt'', zei ze. Coalitiepartij VVD reageerde ,,verbouwereerd''. VVD-fractievoorzitter Eric Koppe zei verbaasd te zijn dat het CDA al een uitgetypt vel papier klaar had met een verklaring over het einde van de coalitie. Ook PVV-statenlid Michael Heemels constateerde dit: ,,Het CDA had de brief al uitgetikt en gecorrigeerd klaarliggen''.

Verdrietig

Fractievoorzitter Bert Kersten van oppositiepartij PvdA zei het verdrietig te vinden dat het zo is gelopen. ,,Op naar een constructieve samenwerking'', twitterde hij na afloop van het debat. Thijs Coppus van de SP was blij en zei dat het tijd is voor een nieuwe lente.

Margriet van Tulder van de GroenLinks-statenfractie twitterde dat de crisis in Limburg niet mag worden genegeerd in het Catshuis, waar VVD, CDA en PVV al weken onderhandelen over miljardenbezuinigingen.

Teleurstellende dag

Gouverneur Theo Bovens sprak van een teleurstellende dag. Hij hield de staten voor dat de coalitie in politieke zin gevallen is, maar het college van gedeputeerde staten er formeel nog zit. ,,De conclusie aan het eind van het debat is dat voor Limburg enkele weken van onzekerheid zullen aanbreken'', zei hij.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Vies achterbaks clubje dat CDA.
ardana / huisvrouw
Is er niet genoeg schade gebracht in de Arabische landen met de lente Thijs coppus??? Wel een rare reactie vindt u niet. Maar alles mag als de Sp maar aan de macht komt en het hier nog verder in elkaar donderd.
True
@ardana



Communisten zijn nou eenmaal onprettig gestoord. Geef ze een eiland, samen met christensocialisten.
jan
"Bert Kersten van oppositiepartij PvdA zei het verdrietig te vinden dat het zo is gelopen"...

Of neemt Bert Kersten de kans waar om zich weer in een nieuwe graaipositie te wringen... Was als deputé in Limburg al eens ooit de grootste graaier
bert
70000 euro onkosten vergoeding voor bertje kersten in

3JAAR hoe is het mogelijk
Advertentie