Advertentie

Caribisch Nederland mag stemmen voor Eerste Kamer

De inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen voortaan ook een stem in de samenstelling van de Eerste Kamer. De Senaat heeft unaniem ingestemd met een wijziging van de Grondwet die dat regelt.

31 oktober 2017

De inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen voortaan ook een stem in de samenstelling van de Eerste Kamer. De Senaat heeft unaniem ingestemd met een wijziging van de Grondwet die dat regelt.

Invloed
De Eerste Kamer wordt gekozen door de Provinciale Staten, maar die hebben de bijzondere gemeenten niet. Daardoor hadden de eilanders geen invloed op de verkiezing van de senatoren.

Zegen

De grondwetswijziging was al eens door Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd, maar moest na de Tweede Kamerverkiezingen nogmaals door beide Kamers. Twee derde van de Kamerleden én van de senatoren moest zijn zegen geven. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Of de 3 eilandbewoners daadwerkelijk een stem gaan krijgen is nog maar de vraag. Eerst moet er een kiescollege gekozen worden, waarvan die leden dan mogen stemmen voor de 1ste Kamer. Het is de vraag of er voldoende kandidaten zijn voor dat Kiescollege, met als enige taak 1 x per 4 jaar stemmen op 1ste Kamerleden. De leden van het kiescollege vertegenwoordigen samen de ongeveer 20.000 eilandbewoners. De leden van de Provinciale Staten vertegenwoordigen 17 miljoen inwoners. De eilanden hebben ook alleen politieke partijen die op de eilanden zelf actief zijn.

De grondwetswijziging behelst ook het onderscheid kunnen maken tussen de eilanden en de rest van Nederland. Dit even ter toelichting.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Ware het niet simpeler geweest deze eilanden te maken tot deelgemeenten van Amsterdam (Rotterdam of een andere grote stad mag ook). Vice versa lopen er voldoende lijnen qua bevolkingsopbouw enz.. GS van Noord- of Zuid-Holland had de vertegenwoordiging kunnen doen. Nu is het allemaal erg gekunsteld. Immers, bijzondere gemeenten zonder behoorlijke brainstorming is weer echt een typisch Nederlandse flutoplossing
Advertentie