Advertentie

Cao ambtenaren moet er komen

De afspraken voor de modernisering van de cao zijn noodzakelijk. Het kost ons wat, maar dat verdienen we terug. Dat stelt Jantine Kriens, voorzitter van CvA.

09 mei 2012

Het cao-principeakkoord voor ambtenaren wordt gewoon voorgelegd aan de leden. Dat is de insteek van Jantine Kriens, voorzitter van het College voor Arbeidszaken (CvA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat komt aan het einde van de middag bijeen om advies over het principeakkoord uit te brengen aan het VNG-bestuur.

Binnen mandaat
‘We zijn keurig binnen het mandaat gebleven’, stelt Kriens. Ook als de kosten van de loonsverhoging niet worden gecompenseerd via het gemeentefonds, vindt de CvA-voorzitter dat het akkoord moet worden bekrachtigd en uitgevoerd. ‘Want het is een ontzettend belangrijk akkoord voor de toekomst van gemeenten’, aldus Kriens, wethouder financiën (PvdA) van Rotterdam.

Inverdieneffecten

‘De afspraken voor de modernisering van de cao zijn noodzakelijk gezien de reorganisaties waar gemeenten voor staan. Het kost ons wat, maar dat verdienen we op termijn terug.’ Kriens doelt daarbij onder meer op de afspraken rondom de flexibilisering van de inzet van het personeel. Werken buiten kantoortijden wordt niet in geld, maar in tijd gecompenseerd. ‘Dat levert gemeenten uiteindelijk geld op.’ Gemeenten zijn dief van eigen portemonnee als ze dit niet doen, vindt Kriens. 

Zelf ophoesten

Demissionair Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) wil niet dat gemeenteambtenaren dit jaar 2 procent loonsverhoging krijgen. In een brief aan de VNG heeft ze deze week laten weten dat het Rijk een loonsverhoging niet zal compenseren via het gemeentefonds. Dit betekent dat gemeenten de extra loonkosten uit de eigen begroting moeten ophoesten. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma trekt zich niets van die oproep aan, zo stelde zij in het  Financieel Dagblad van woensdag.

Ledenraadpleging

Het VNG-bestuur komt donderdag bijeen. Daar valt naar verwachting het besluit, op basis van het advies van het CvA, dat het akkoord aan de leden worden voorgelegd. De gemeenten krijgen tot 21 juni de tijd zich erover uit te spreken.   

Lees al het nieuws over de cao gemeenteambtenaren in het dossier.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.Teske / Zorgmedewerker van 87 jaar en nooit doorontwikkeld.
Gelukkig zijn er nog verstandige mensen in de politiek. Mevrouw Kriens is daarvan een goed voorbeeld.

Het is duidelijk dat de ambtenaren het van de PVDA moeten hebben.

Ik hoop maar dat na de verkiezingen het CDA met mevrouw Spies voorop heerlijk helder in de vergetelheid verdwijnt.

Maar collega's houdt ook die Pechtold in de gaten. Als die populist het voor het zeggen krijgt wordt het hele ambtenarenapparaat af gebroken.

Ik adviseer jonge collega's: vertrek nu het nog kan. Voordat je het weet: ben je te lang ambtenaar (zoals ik) om nog de overstap naar het bedrijfsleven te kunnen maken en blijk je overgeleverd aan een uiterst onbekwame en onbetrouwbare baas.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Compliment voor mevrouw Kriens. Ook als wethouder in Rotterdam kiest zij voor een harde, maar zakelijke opstelling. Als ambtenaar moet je het zeker niet hebben van D66, want in die partij denken ze een stad met een stelletje zzp-ers te kunnen runnen ! Ook ambtelijke kwaliteit moet marktconform beloond worden. Dat betekent echter ook dat overheidsorganisaties qua omvang aangepast moeten worden aan de maatschappelijke behoefte.
Dikkie Bult / Hardwerkende gemeenteambtenaar
Hehe eindelijk iemand met verstand!



En mevrouw Spies kan het wel schudden voor nu en tijdens de verkiezingen van het partijschap en de 2e kamer. Eigen schuld DIKKE bult!



Einde discussie
Jan Jonker / ambtenaar des gemeente
Complimenten voor mevrouw Kriens!



....en wat een onbetrouwbaar persoon is dat Christenmens van Spies. Bah! om misselijk van te worden!



Wie zaait zal oogsten!
Martin
Ik lees de laatste dagen niets van de mensen, die zo ontzettend tegen het onderhandelingsaccoord waren. Ben toch blij dat we dit waarschijnlijk "binnen" hebben.
Filip / financien
Een verstandig besluit van mevrouw Kriens. Een besluit op de toekomst gericht. Zeker gelet op het feit dat de salarissen van gemeente ambtenaren achterlopen op die van de provincie en het rijk en niet te vergeten het bedrijfsleven. Jonge medewerkers zoals ik, vragen zich dan ook af of ze niet een andere stap moeten zetten buiten de gemeente. Financieel gezien misschien verstandig, maar ook bij gemeenten zijn veel uitdagingen qua werk. Werkbeleving en sfeer zijn ook van het grootste belang. Jorritsma is ook te prijzen door haar rug recht te houden en een toekomst gericht beeld voor ogen te staan. Laten we op een goede afloop hopen anders zie ik het somber in voor gemeenten in de toekomst.
Jan
Tja Jantine heeft duidelijk dat het niet alleen om het 'voordeel' van de salarisverhoging gaat. Er staan in het akkoord ook punten die niet echt fijn zijn, maar waar je als ambtenaar je vervolgens naar schikt omdat het noodzakelijk is. Dit schikken wordt beloond met slechts 2% en een klein extraatje voor de hoog betaalde doorsnee ambtenaar en een nog kleiner extraatje voor laag betaalde doorsnee ambtenaar (waarbij beiden een groot deel weer terugbetalen door de loonbelasting). Spies ziet alleen de loonsverhoging en vindt kennelijk dat de gemeenteambtenaren bij de negatieve gevolgen van het akkoord het geld niet waard zijn. Om nog maar te zwijgen over VNG-onderhandelaar en wethouder van Amsterdam van der Burg die vindt dat de ambtenaren er zelfs nog wel op achteruit kunnen.

Ondertussen kan in de 2e kamer de wachtgeldregeling van 4 jaar kennelijk slechts met 10 maanden verkort. Kennelijk zijn die kamerleden zo slecht in hun werk dat ze niet sneller aan een nieuwe baan kunnen komen....
Marco / Staf adviseur
Het is al vaker geschreven maar blijkbaar nog niet vaak genoeg: De cao gemeenten wordt nooit en te nimmer gecomponseerd via het gemeentefonds, onzin!
Dieuwe / adviseur
verstandig besluit. Spies eruit! Filip (hierboven) woorden naar mn hart.
Paul Coret / Adviseur
Gezien de aanstelling v 4 jaar als kamerlid kan de wachtgeld regeling geheel afgeschaft worden. Wie krijgt er tegenwoordig direct een aanstelling voor 4 jaar???
alexander / ambtenaar
Dit is echt heet heen en weer draaien van ons politieke bestuur. De afgelopen jaren is men druk bezig geweest om jonge ambtenaren te interesseren voor het overheidsbedrijf, wat overigens in mijn optiek ook een heel boeiend en veelzijdig bedrijf is. Nu krijgen wij een dergelijke actie. Je kijkt toch wel drie keer uit voordat je bij de overheid gaat werken ? Zo is het toch een hoogst onbetrouwbare werkgever ? En we lopen sinds Bestek 81 nooit meer in de pas met de reguliere cao's.
Advertentie