Advertentie

Campagne voor gekozen burgemeester Amsterdam

De beweging Meer Democratie is in Amsterdam een campagne begonnen om een nieuwe burgemeester te kiezen als opvolger van de vorig jaar overleden Eberhard van der Laan. De beweging heeft hiervoor een comité opgericht en wil dat de gemeenteraad een verkiezing organiseert.

03 februari 2018

De beweging Meer Democratie is in Amsterdam een campagne begonnen om een nieuwe burgemeester te kiezen als opvolger van de vorig jaar overleden Eberhard van der Laan. De beweging heeft hiervoor een comité opgericht en wil dat de gemeenteraad een verkiezing organiseert. 

1200 handtekeningen

Als het initiatief door minimaal 1200 Amsterdammers wordt getekend, moet de gemeenteraad het plan behandelen, aldus het comité van het volksinitiatief Wij willen onze burgemeester kiezen! Het comité bestaat onder anderen uit Frits Huffnagel (oud-VVD-wethouder Amsterdam), Boris van der Ham (oud-Kamerlid voor D66) en Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid van de SP).

Hoogste functie

'De burgemeester is de hoogste politieke functie van de stad en het is te gek voor woorden dat burgers geen zeggenschap hebben over wie dat moet worden', aldus Niesco Dubbelboer, woordvoerder Meer Democratie en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA. Op Kiesdeburgemeester.nl kan iedere Amsterdammer van 18 jaar of ouder het volksinitiatief tekenen. Sinds begin december is Jozias van Aartsen waarnemend burgemeester van de hoofdstad. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toeschouwer / Waarnemer
Storend en misleidend argument: niet de burgemeester maar de gemeenteraad is de hoogste (politieke) functie van de stad. Lees artikel 125 lid 1 Grondwet er maar op na.

Met dit soort retoriek wordt elke gemeenteraad tekort gedaan. (Letterlijk) ten onrechte!
Bertus / Observant
Dames en heren grachtengordelbewoners..... u kunt kiezen tussen Femke Halsema, Femke Halsema ennnnn Femke Halsema!

Ongeldige stemmen gaan naar .......Femke Halsema.
Arnoud
Een vlucht naar voren van de PvdA ... Dit is de enige kans dat de PvdA nog een burgemeester in Amsterdam kan ‘organiseren’ gezien hun geringe aantal zetels. Ironie is dat de PvdA altijd tegen de gekozen burgemeester is geweest
loek / v.m. jur.medew. gsd
Ook al zeggen 500.000 Amsterdammers (en wat daar voor door gaat) dat Halsema het zou moeten worden dan nog is het slechts een niet-bindend advies aan de vertrouwenscommissie uit de Raad.

Zo lang de burgemeester wettelijk gezien benoemd dient te worden, is dit bezigheidstherapie waar men in Mokum kennelijk wel patent op heeft en waar Frits Huffnagel (oud-VVD-wethouder Amsterdam), Boris van der Ham (oud-Kamerlid voor D66) en Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid van de SP) lekker belangrijk kunnen doen.
A. Wassenburg
Een gekozen burgemeester is een doekje voor het bloeden en een slechte uitruil voor het verlies van het recht op referendum. De burgemeester is feitelijk niet meer dan een van overheidswege benoemde super-ambtenaar en heeft tot taak samenbinden van zijn burgers plus openbare orde en veiligheid. In mijn optiek zou je dan evengoed de gemeentesecretaris kunnen kiezen. Dat is net zo zinloos. Bovendien: wie maakt het lijstje op waaruit de burgers kunnen kiezen? Net als bij normale verkiezingen komt ook dit neer op hokjes roodmaken, waarna door allerlei machinaties zoals vastgelegd in de Kieswet, de kiesprocedure slechts beperkte beslisruimte geeft aan de burger (hij kan bijvoorbeeld geen in de kiesdeler meetellend 'nee' zeggen) . Geef mij maar een echt referendum. Als het ooit komt tot burgemeestersverkiezingen, blijf ik thuis. Ik kies net zo lief Prins Carnaval!
Advertentie