Advertentie

Camera’s op toegangswegen in Vught en Heusden tegen dieven

De proef met het zogenoemde cameraschild is volgens beide gemeenten een landelijke primeur en moet het aantal diefstallen van en uit auto's fors terugdringen, aldus de aankondiging dinsdag.

12 september 2017

In strijd tegen diefstallen gaan de Brabantse gemeenten Vught en Heusden op toegangswegen camera's plaatsen die kentekens scannen en verdachte voertuigen direct herkennen. De proef met het zogenoemde cameraschild is volgens beide gemeenten een landelijke primeur en moet het aantal diefstallen van en uit auto's fors terugdringen, aldus de aankondiging dinsdag.

Gezochte of verdachte personen
De ANPR-camera's herkennen kentekens die de politie meteen kan vergelijken met een landelijk bestand van kentekens op naam van gezochte of verdachte personen. De politie kan zo meteen in actie komen. Inbraken in en diefstal van auto's komt volgens beide gemeenten steeds vaker voor en daarom concentreert de proef zich op deze vorm van criminaliteit. Als het experiment slaagt, willen de burgemeesters van beide gemeenten de werkwijze ook gaan gebruiken voor bijvoorbeeld woninginbraken.

Kentekens lezen
Volgens Vught en Heusden voldoet de proef aan de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De politie benadrukt dat de camera's alleen kentekens lezen en dat onverdachte nummerplaten niet worden opgeslagen. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dietrich van Roest / teamleider Verguningen
Inderdaad niet nieuw. Wij werken op een groot aantal industrieterreinen ook met deze ANPR camera's. Met veel succes overigens.

doeterniettoe / -
Te erg dat dit soort maatregelen nodig zijn.

Overigens, gaat dit veel zin hebben? Een autodiefstal meer of minder zal voor de daders niet zo'n heel moeilijke afweging zijn lijkt mij.
Paul / projectleider
Vooral het zinnetje 'de politie kan zo meteen in actie komen' met nadruk op kan.

Volgende stap is natuurlijk is dat het toch heel handig is om toch de gegevens op te slaan om de camera's beter te gebruiken, gegevens te delen met de belastingdienst etc. etc.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hoe slim is doeterniettoe? Met name kentekens van gestolen auto's worden op deze manier gesignaleerd.
eric / ambtenaar
Dank voor dit bericht, laat me weten als er gemeenten bijkomen, dan kan ik? daar rekening mee houden, en een auto lenen.
Dirk Klein / teamleider veiligheid
goede ontwikkeling, maar....... geen primeur. In onze gemeente Barneveld al aanwezig op de toegangswegen, werkt prima (en preventief)!
annelies
"...en dat onverdachte nummerplaten niet worden opgeslagen..." Kentekens worden dus al opgeslagen. De vraag is welke criteria er gelden om (on-)verdacht te zijn.
Advertentie