Advertentie

Burgernet prima, maar liever niet 's nachts

De politie in Groningen heeft veel klachten binnengekregen van mensen die 's nachts werden gewekt door een burgernetalarm vanwege een inbraak.

15 april 2013

Duizenden inwoners van Groningen en Drenthe zijn in de nacht van zondag op maandag om kwart voor 3 gewekt door een sms van Burgernet naar aanleiding van een inbraak in een school in Meeden, in de buurt van Veendam. Bij de politie zijn veel klachten binnengekomen van deelnemers die de reden voor zo'n nachtelijk alarm overdreven vinden.

Uitschakelen is mogelijk
Volgens de politie had de alarmering wel zin, meldde een woordvoerder maandag. De auto die was gebruikt bij de inbraak, was nogal opvallend en kon met Burgernet sneller worden opgespoord. Dat veel mensen wakker zijn gepiept, komt omdat deelnemers vaak niet weten dat ze Burgernet 's nachts kunnen uitschakelen, zegt hij. De auto en de inbrekers zijn overigens niet gevonden.

24 uur per dag inzetbaar
Volgens Chava Cohen van Burgernet Noord-Nederland is de alarmering in principe 24 uur per dag inzetbaar. Wel wordt in de nachtelijke uren kritischer gekeken naar de reden. ,,Bij een gestolen fiets doen we het niet.'' Maar in het geval van de inbraak was er een reële kans op een aanhouding. ,,Al begrijpen wij ook dat mensen ervan kunnen schrikken en zich afvragen wat er aan de hand is.''
 

6000 mensen
Burgernet telt in Noord-Nederland 115.000 deelnemers. Die hebben zich vrijwillig daarvoor aangemeld. De gewraakte sms is naar bijna 6000 mensen gestuurd.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Sociale controle doe je maar lekker zelf, zolang de grens wagenwijd openstaat is het toch dweilen met de kraan open.

Zart
De mensen, die zich op vrijwillige basis hebben aangemeldt bij Burgernet moeten niet verbaast reageren als ze een sms ontvangen van de hulpverleningdiensten z.a. de Politie. Dan moet je je niet gaan aanmelden.

Anderzijds moeten de ambtenaren van de Politie
veel meer actief zichtbaar zijn en zelf op onderzoek
uitgaan in plaats van gebruik te maken van de hand- en spandiensten van deze mensen.
De Politie ambtenaren zijn dag in dag uit
aan het vergaderen, wat uiteindelijk ook in
niets resulteert. Minder koffie drinken op het bureau,
meer zichtbaar actief zijn, minder staken voor loonsverhogingen. Als je geen hart voor de zaak hebt
moet je niet werkzaam zijn bij de Politie. De Politie ambtenaren hebben in het verleden wegen geblokkeerd met hun dienstauto's, vanwege hogere looneisen. De openbare wegen zijn geblokkeerd.
Wie doet dat ? De ambtenaren met een voorbeeld functie. Tegenwoordig nemen ze niet eens aangiftes op en als ze wel de aangiftes opnemen, doen ze er niets mee. Vroeger hadden ze meer personeel in dienst. Resultaat was toen ook hetzelfde.
gerrie
Het is echt hopeloos met die open grenzen. Kijk maar eens naar Opsporingverzocht en ga zitten turfen. Zelf 1 jaar lang bijgehouden en ben op een percentage van 83,432 % uitgekomen. 83,432 is niet van Nederlandse komaf. Allemaal dankzij die waardeloze euro en met dank aan Europa. Beter gisteren stoppen dan morgen.
Norman Waalre
Vernieuwende kostenbesparende voorstellen

Maak meer reclame voor Burgernet, en leg burgers duidelijker uit dat ze de Burgernet-meldingen 's nachts kunnen uitschakelen.



Stimuleer het meedoen aan Burgernet, door de deelnemers een raamsticker daarvan aan te bieden. En stimuleer de deelnemers om nieuwe leden te werven onder hun kennissen.



Zend die opsporingsberichten van Burgernet ook uit via lokale radio- en tv-zenders via de ether, tv-kabelbedrijf en internet. Dat kan het best gebeuren als onderbreking op de normale uitzendingen, net zoals de meldingen van spookrijders.



Deze berichten kunnen daarnaast in uitgebreidere vorm ook worden uitgezonden op een analoog radiokanaal, dat alleen te ontvangen is via een speciale radioscanner.



Eventueel kan ook een deel van de radiocommunicatie weer analoog worden uitgezonden, net als voor de invoering van C2000, maar nu met weglating van adressen van getuigen, en eventueel met een vertraging van een kwartier, om criminelen niet te alarmeren tijdens hun misdaden dat de politie eraan komt.



Het beluisteren dergelijke politiecommunicatie zal voor veel eenzame ouderen en gehandicapten een gezellig en leerzaam aspect in hun leven zijn. En mensen leren door dat systeem om beter samen te werken met de politie.



Stimuleer burgers ook om mee te doen aan onbetaalde toezichtteams op de fiets in hun eigen woonwijk. Dit in nauwe samenwerking met de politie. Bovendien is het gezond sportief om daaraan mee te doen en het stimuleert sociale cohesie in wijken.



Vorm daarbij toezichtteams van twee tot tien personen. Laat die toezichtteams niet ver van elkaar surveilleren met portofoons, zodat ze elkaar zonodig snel te hulp kunnen schieten.



Het intensief betrekken van burgers bij opsporing van criminelen, zal denk ik de kloof tussen overheid en burgers helpen verminderen. Burgerparticipatie stimuleren via voorlichting, is de sleutel om veel maatschappelijke problemen op te lossen.



Stem SP.
Advertentie