of 59232 LinkedIn

Burgemeesterskandidaten lopen blauwtje

Vlieland heeft geen burgemeester kunnen vinden. Niemand is goed genoeg. De Friese commissaris van de koning sluit niet uit dat de collectieve afwijzing te maken heeft met de professionaliteit van de raad. 'Er zaten prima kandidaten tussen.'

Vlieland heeft geen burgemeester kunnen vinden. Niemand is goed genoeg. De Friese commissaris der koning Jorritsma sluit niet uit dat de collectieve afwijzing te maken heeft met de professionaliteit van de raad.

De laatste kroonbenoemde burgemeester werd er een paar jaar geleden met kop en kont afgegooid, maar diens akelige lot schrok 39 enthousiastelingen eind vorig jaar niet af om te solliciteren naar het burgemeesterschap van Vlieland. Commissaris van de koning John Jorritsma (VVD) stuurde zes kandidaten op sollicitatiegesprek. Ze werden stuk voor stuk teruggezet op de veerboot naar Harlingen. Niet één kandidaat voldeed aan de eisen van de vertrouwenscommissie. En dus beëdigde de Fryske commissaris vorige maand maar weer een waarnemer. Had hij ook al gedaan voor en na het vertrek van die laatste en illustere kroonbenoemde burgemeester in 2013.

 

Partijpolitieke achtergrond

Bij de raad was er geen belangstelling voor de kandidaten die door Leeuwarden naar het eiland waren gestuurd. Commissaris van de koning Jorritsma: ‘Er zaten prima kandidaten tussen. Ik had een waaier van kandidaten gemaakt. Er moet namelijk wat te kiezen zijn. Jong oud, man vrouw, ervaring, partijpolitieke achtergrond. Ze hebben die diversiteit gehad. Ik denk dat ik al met al tachtig uur in deze procedure heb gestopt. Als ik zelf niet de mening had gehad dat er een goede kandidaat tussenzat, dan had ik de procedure al eerder gestopt. Uiteindelijk was er geen klik tussen de vertrouwenscommissie en de zes kandidaten. Ik had kunnen zeggen: “Wat een flauwekul, we pakken nu door”, maar het gaat er niet alleen om dat Vlieland een burgemeester krijgt, maar ook dat er een burgemeester komt die in alle opzichten gewenst is.’

 

Professionaliteit raad

 ‘Je kunt veel gemakkelijker burgemeester van een grote gemeente aan de vaste wal zijn. Vlieland is een kleine gemeenschap en men kent elkaar door en door. Alles ligt onder een vergrootglas’, aldus Jorritsma.

De voorzitters van de drie fracties in de Vlielandse gemeenteraad willen na de mislukte sollicitatieronde geen woord zeggen over hun gedroomde burgemeester. Niet vreemd, meent commissaris John Jorritsma. ‘Ze zijn wat onzeker. Ik heb gezegd dat ze mij ook het woord moeten laten doen over de procedure. Ik sluit niet uit dat de afwijzing van de kandidaten te maken heeft met de professionaliteit van de raad, maar daar gaat het niet om. Je hebt ermee te maken. Het is hun cultuur, hun sociale omgeving en werkwijze. Wie ben ik om een oordeel te vellen over hun kwaliteit? Het eiland heeft in een betrekkelijk korte periode veel burgemeesters gehad. Ze zijn door de ervaringen onrustig geworden. Daarom heb ik er ook voor gekozen om de sollicitatieprocedure niet na drie maanden over te doen. Wordt het toch een herhaling van zetten. Vlieland krijgt nu rust en iedereen is blij met waarnemer Tineke Schokker.’

 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anton Maris (Oud voorzitter vertrouwenscommissie Dronten) op
Op grond van het artikel lijkt het dat de raad en de commissaris artikel 61 lid 3 uit de gemeentewet niet hebben nageleefd. Een commissaris stuurt namelijk geen kandidaten voor gesprek naar de vertrouwenscommissie. Dat is niet zijn rol. De commissie beslist zelf welke sollicitanten worden uitgenodigd voor een gesprek. In dit geval keuze uit maar liefst 39 sollicitanten.
Door M. van der Stelt (directeur) op
Petje af voor deze Gemeenteraad, een Raad met ballen, een Raad die durft te zeggen wat ze doen!

Goed zo....
Door de Goot op
Wat Vlieland wil, is een burgemeester zonder ambities. Iemand die bereid is de functienaam te dragen. Maar zich zo min mogelijk bemoeid met het reilen en zeilen op het eiland. Waarschijnlijk past mevr. Schokker prima in dit profiel.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Wethouder Hekking van Juinen schijn beschikbaar te zijn en past ongetwijfeld prima bij de plaatselijke cultuur.