Advertentie

Burgemeesters worstelen met bevoegdheden boerkaverbod

Veel is nog onduidelijk over der bevoegheden van de burgemeester onder het boerka verbod. Moet ervoor een gemaskerd kinderfeestje ontheffin worden aangevraagd? Burgemeesters en VNG studeren er hard op.

21 februari 2012

Burgemeesters krijgen onder het in te voeren Boerkaverbod speelruimte om bij evenementen gezichtsbedekkende kleding op straat tijdelijk toe te staan. Maar de invulling van deze bevoegdheid is juridisch lastig en roept op voorhand vragen op bij de VNG en bij het Genootschap van Burgemeesters. 'We zijn verrast dat de burgemeester er ineens is ingefietst''

Goudschat zoeken
Stel je zoontje is gek van Zorro. Je loopt tijdens een verjaardagsfeestje met 5 gemaskerde jochies over straat, op weg naar het park om de goudschat te zoeken. Mag dat, of moet je eerst  een ontheffing van het Boerkaverbod aanvragen bij de burgemeester?

Veel gevoelige vragen
Het is een situatie ‘die zich in de praktijk waarschijnlijk niet voor zal doen’, zo stelt –en hoopt- woordvoerder Ruud van Bennekom van het Genootschap van Burgemeesters. Als vertegenwoordiger van het genootschap formuleert Van Bennekom opzettelijk omzichtig. Want het boerkaverbod staat op een a-viertje en lijkt helder, maar tegelijkertijd dringen zich veel gevoelige vragen op. ‘Zeker omtrent de bevoegdheid van de burgemeester’.

Passend bij de gelegenheid
Even de feitelijke tekst: Het verbod geldt niet voor mensen die voor veiligheid of vanwege hun beroep bedekkende kleding moeten dragen. Een lasser mag een vizier op, een motorrijder een helm. Tijdens Carnaval, Sinterklaas, begrafenissen en huwelijken mag het gezicht bedekt worden, mits ’passend’ bij de gelegenheid. En verder kan de burgmeester voor de duur van bepaalde evenementen ontheffing verlenen voor het verbod. Een clown mag tijdens de intocht van het circus zijn gezicht schminken, zeg maar.

wat is passend en bij welk evenement

Maar daarmee begint de onduidelijkheid: wat passend dan precies is, daarover zwijgt de wetstekst. En wanneer is iets een evenement? Moet de burgemeester zich bezighouden met de lengte of kleur van de baard van Sinterklaas? Moet hij bepalen of een boerka ‘past’ bij carnaval? Of ingewikkelder nog: bij het Suikerfeest? Het zijn vragen waar zowel de VNG als het Genootschap van Burgemeesters nog hard op moeten studeren.

Extreme voorbeelden
Laat staan dat ze al weten hoe ze moeten/mogen optreden in geval van het Zorro-feestje, naar de letter van het voorstel toch een overtreding van het verbod. Tot zulke extreme voorbeelden zal het niet komen, zo hoopt ook een woordvoerster van de VNG. ‘Maar we weten niet precies waar de grenzen liggen, wanneer we eigenlijk zouden moeten gaan handhaven.’

Intentie niet tegen kinderfeestje
Van Bennekom zegt verrast te zijn nu er ineens ‘een rol voor de burgemeester' in de tekst is gefietst. Er is met ons niet overlegd. Hij gaat er vanuit dat de intentie van de wet niet gericht is op het verstoren van kinderfeestjes. In Nederland geldt niet alleen de letter van de wet, ook de bedoeling telt mee. ‘Er blijven op voorhand veel vragen over de reikwijdte van wet en de positie van de burgemeester daarin’.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
In plaats van aan te geven dat zij tegen een boerka-verbod zijn,wordt het spel opgevoerd van de onwetendheid.Ook onder de APV geldt dat zomaar verkleed over straat gaan niet kan.Als ik een winkelcentrum inloop met een bivakmuts,zal ik daarop aangesproken worden.Niemand zal zich druk maken om diezelfde bivakmuts tijdens de molentocht bij 10 graden vorst.Deze bestuurder(als hij die aanduiding al waard is)draait om de hete brei heen.Hij heeft het over ïngefietst"terwijl hij bedoelt "ingeluist".Persoonlijk ben ik overigens tegen elke vorm van gezichtsbedekking onder normale omstandigheden.Als deze besturuders gewoon hun boerenverstand gebruiken,zal blijken dat er een duidelijk verschil is tussen het dragen van een boerka 365 dagen lang en een bivakmuts gedurende ijspret.,



Bas / logicus
@Johannes, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Bij burgemeesters die de inhoud van het boerkaverbod - zogenaamd met deze smoes- niet op de juiste wijze weten of wensen te interpreteren zou ik als gemeentelijk inwoner ernstig twijfels hebben aan zijn/haar competenties of integriteit.
Massage033 / beheerder
Veel burgemeesters beheren de portefeuille Openbare orde en Veiligheid. Als zij niet weten hoe zij de regels moeten toepassen, dan gaan ze toch gewoon op cursus. Het is vreemd te zien dat burgemeester steeds meer taken naar zich toe trekken, terwijl ze niet weten hoe de regels omtrent hun bevoegheden toe te passen. Horeca, coffeeshops en sexinrichtingen worden steeds meer geconfronteerd met een "eigenwijze" burgemeester. Die de exploitanten van deze bedrijven bij voorbaat graag afschilderen als crimineel en er alles aan zullen doen, indien het hem zo uitkomt, een vergunning te weigeren (op grond van de wet Bibob) of in te nemen. Het bestuursrecht dat hen daarbij helpt maakt de rechtszekerheid van de burger tov de streken van de burgemeester steeds ongeloofwaardiger. De burgemeester mag op grond van de wet Bibob reeds op basis van slechts een vermoeden (dus zonder dat er een veroordeling via het strafrecht aan ten grondslag ligt) zijn authoriteit laten gelden. En nu zeggen dat ze het moeilijk vinden hoe de regels toegepast moeten worden ? Laat me niet lachen, hier is gewoon wederom sprake van rechtsongelijkheid
Ron / adviseur
Het verbod om gezichtsbedekkende kleding te dragen (waar de term boerkaverbod vandaan komt is me een raadsel) is niet zo moeilijk. Als iemand met een integraalhelm of bivakmuts een bank binnenstapt is dat iets anders als met een integraalhelm op een motor zitten of met een bivakmuts op schaatsen. Het moge duidelijk zijn dat gemaskerde lieden in een winkelcentrum of op een kermis niks te zoeken hebben. Een kind van 10 met een Zorro pakje is van een heel andere orde.

Ik begrijp niet dat er in dit land alleen maar in problemen gedacht kan worden.
Senior ambtenaar / 23-12-2009
Toegegeven, boerkaverbod kan soms inderdaad lastig uit te voeren zijn. Moskee in met boerka, maar zodra moskee uit dan verbod toepassen? Bepaalde burgemeesters zullen gewoon geen zin hebben in handhaving uit angst voor negatieve berichtgeving. Hoe het ook uitpakt, gaan we weigerburgemeesters en weigeragenten dan ook net zo als weigerambtenaren (homohuwelijk) ontslaan of hetze tegen ze voeren?? Wel consequent blijven ! Ben benieuwd.
Peter / manager
Dat sprake is van symboolpolitiek om de PVV te pleasen staat voor mij vast. Met de handhaving zal het wel loslopen. Het is ook verboden om een straat schuin over te steken maar ik moet de eerste agent nog tegenkomen die dat verbod handhaaft. Het lijkt me dat ook het handhaven van het boerkaverbod geen prioriteit zal krijgen. En terecht
Ernst / ambtenaar
Zo zie je maar weer dat de PVV de "echte problemen" durft aan te pakken en zoals elke rechtste partij pal staat voor deregulering en een kleine overheid (not!). Hoe vaak komt een mens iemand in boerka tegen. Ik woon in de randstad en heb er nog nooit één gezien! Was er niet een ander probleem met moslimvrouwen, nl. dat ze niet naar buiten mochten. Wat zal nu de refelx zijn van deze vrouwen als ze een boete kunnen krijgen van €390?
Kaas !
Boerka's en hoofddoekjes maken de verloedering van Nederland duidelijk zichtbaar, dus laat ze vooral lopen.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Voor Sinterklaas is het eenvoudig: De burgemeester hoeft slechts NEN0512 te raadplegen!
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Wat mij tellens verbaast en opvalt is dat in het discours over dit, e.a. religieuze kwesties, geen religieuze argumenten voor of tegen gebruikt worden. Gevolg van de zgn, Scheiding van Kerk & Staat?. Je moet mensen altijd aanspreken in de taal die zij het beste verstaan. Een moslim(a) is een vredesticht(st)er, en mag absoluut geen irritatie oproepen. Dat doe je als je buiten de 'dar al islam'

( = de wereld van de Islam) je afwijkend van de door GodAllah gewilde meerderheid gedraagt, kleedt, enz.

Kortom: met een boerka in de 'dar al sulh'( wereld ter overtuiging = waar minder dan 50% der bevolking moslim is, zoals Nederland) overtreedt de draagster Islamitische basisregels.
True
@Jan Beerenhout

Religieuze argumenten zijn bij voorbaat zinloos, teveel interpretaties over wat "god" bedoeld kan hebben.

Dit is een openbare orde kwestie, je gaat niet gemaskerd over straat. Was geen probleem, tot er massaal middeleeuwers werden geïmporteerd.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zo kan je op iedere slak wel zout leggen. Het VNG en de burgemeesters moeten niet zeuren. Men is op de teentjes getrapt omdat ze over deze aangelegenheid niet zijn gehoord.

Gewoon uitvoeren. Als er problemen zijn ontstaat er wel jurisprudentie over deze vraagpunten. Wat zijn sommige mensen er toch goed in om van een mug een olifant te maken.
shuri
Burgemeesters zeuren vooral als het ze in de linkse kraam te pas komt. Vooral blijven zeuren, dan moet de vraag eens gesteld worden waarvoor we die lui eigenlijk nodig hebben.
mereltje
Toen het een paar weken geleden zo vroor, heeft een vriendin van mijn dochter een waarschuwing gekregen van een politieagent in Groningen. Ze had een muts op en een sjaal over haar gezicht. Dit mocht niet anders kreeg ze een boete. Het was een gevoels-temperatuur van -15. Waar hebben ze het over in dit gekke land
Andre
Zoals zo vaak gebeurt staat ook bij dit artikel een foto die een vrouw met een chador toont. Bij een boerka zijn de ogen niet zichtbaar. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Boerka_(islam)
Advertentie